Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Most, hogy a körülményeink megváltoztak, jóval kevesebb lehetőségünk van a testedzésre, mint általában. Ilyenkor azok is megérezhetik az aktivitás hiányát, akik korábban nem sportoltak rendszeresen. A négy fal között sem kell azonban lemondanunk a mozgás öröméről és jótékony hatásairól. Mutatjuk, hogyan maradhatunk fittek otthon is!

1. Fejben dől el

A jelen helyzet nemcsak lelkileg, de mentálisan is megterhelő számunkra. Testünk, akár egy szivacs, beszívja és elraktározza magában félelmeinket és negatív gondolatainkat, a le nem vezetett feszültség pedig fizikai tünetek, betegségek formájában is utat törhet magának. Érdemes tehát tudatosítanunk, hogy minél több stressz ér minket, annál fontosabb, hogy rendszeresen átmozgassuk magunkat. Határozzuk el, hogy beépítünk a napirendünkbe legalább 20 percet, amelyet testedzésre fordíthatunk. Ha így teszünk, hangulatunk napról-napra derűsebb, immunrendszerünk pedig ellenállóbb lesz, és a koncentrált munkavégzés is könnyedebbé válik. 

2. Nem az eszköz a lényeg

Ha nincsenek speciális sportszereink, ne csüggedjünk! Így is három lehetőség közül választhatunk: amennyiben szívesen áldozunk erre, rendelhetünk néhány eszközt, például gumiszalagot, kézisúlyzókat, esetleg egy kisméretű taposógépet; vagy használhatjuk meglévő berendezési tárgyainkat, mint az ágy vagy a székek; illetve végezhetünk saját testsúlyos gyakorlatokat is.

Az interneten rengeteg ingyenes segédanyag között válogathatunk, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelő mozgásformát, és a sérülések megelőzése érdekében elsajátítsuk azok helyes kivitelezését is. Ha pedig távol állnak tőlünk az edzés említett formái, egyszerűen csak sétáljunk egyet munka után: figyeljünk a légzésünkre, és fedezzük fel a lakóhelyünk környékét, így több legyet is üthetünk egy csapásra.  Mindegy tehát, hogy a torna, a jóga, az erősítés esetleg az ugrálókötelezés vagy a könnyed séta mellett döntünk, a lényeg, hogy örömünket leljük benne.

3. Emberi erőforrások

Rendhagyó, ám rendkívül szórakoztató megoldás lehet bevonni az edzésbe a velünk élő családtagjainkat – segíthetnek nekünk akár ellentartó erőként, akár „súlyzóként”: kisgyermekünk valószínűleg nem bánja majd, ha emelgetjük egy kicsit, mi pedig biztosan jókedvűen fogjuk végezni az ismétléseket. Hátunkra ültetve őt a klasszikus lovacska-játék is új értelmet nyerhet, és egy-egy fekvőtámasszal fűszerezve garantált lesz a másnapi izomláz. Párunkkal is összefoghatunk, és kölcsönösen motiválhatjuk egymást, hogy megcsináljuk a lehetetlennek tűnő huszadik felülést. Erősítheti az összetartozásunkat és a közös szórakozásra is alkalmat teremt az így, felszabadultan, együtt végzett testedzés. 

4. A kreativitás ereje

Értelmezzük tágan a mozgás fogalmát – minden, az ülő életmódunk alapvető tevékenységeitől eltérő, izommozgással járó cselekvés jó szolgálatot tesz az egészségünknek.  

Akár egy alapos nagytakarítás közben is végezhetünk erősítő és nyújtó gyakorlatokat, sőt, még a mosogatást is nehezíthetjük – például megkerülhetjük az ebédlőasztalt vagy felléphetünk a hokedlire egy-egy tányér megtisztítása után. Némi játékosság bevetésével üdítőnek érezhetjük az egyébként unalmas, ismétlődő rutinfeladataink elvégzését is. 

5. A kevesebb több

Ha fittek szeretnénk maradni, nem elég a testmozgás, figyelnünk kell az étkezésünkre is. Mivel most a megszokottnál jóval kevesebbet mozgunk, így kevesebb energiára, egyszersmind ételre van szükségünk. Szakértők szerint érdemes az életmódunk és aktivitásunk változása alapján csökkenteni a bevitt kalóriák mennyiségét. Együnk viszont elegendő gyümölcsöt és zöldséget, és ne feledkezzünk meg a létfontosságú vitaminok, valamint a kellő mennyiségű víz fogyasztásáról sem!  

Fogadjuk meg a fenti tippeket, hogy megőrizzük vitalitásunkat, életerőnket. A rendszeres mozgás nemcsak általános közérzetünkre, de a koncentrációs képességünkre is jó hatással lesz. Amennyiben a járvány miatt új munkát keresünk, ide kattintsunk a hatékony segítségért, vagy válogassunk a több ezer friss állás között egyszerűen, személyes prioritásaink szerint. Maradjunk naprakészek, kérünk hírlevelet és Facebook értesítést is, ezzel is növelve esélyeinket a mielőbbi elhelyezkedésre.  

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: otthoni munka, távmunka, egészség, mozgás, tudatosság