Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az első, és legfontosabb aranyszabály: ne legyenek irreális elvárásaink se a helyettesítéssel, se a stresszkezeléssel kapcsolatban! A teljesen stresszmentes munkanapok elérése még békeidőszakban is elérhetetlen cél, hiszen az életünket nem egy légüres térben éljük –folyamatosan érnek minket különféle ingerek, amelyekre valamilyen módon reagálunk. Hogy milyen mértékű reakcióval válaszolunk adott helyzetekre, és hogyan igyekszünk megelőzni a tartós, krónikus stressz elhatalmasodását akkor is, amikor a szokottnál jóval több teher nyomja a vállunkat, nagyrészt viszont rajtunk múlik. Lássuk, mit javasol Ujvári Nikoletta life és mindfulness coach a jelenlegi, helyettesítések okán különösen stresszes időszakban.

Fókuszban a tervezés

Ha a nyári szabadságolások idején kifejezetten sűrű napok elé nézünk, érdemes tudatosan felkészülnünk a helyettesítéssel járó kihívásokra. Ne feledjük, hogy a siker nemcsak rajtunk múlik – a felelősség megoszlik köztünk és kollégánk között„A szabadságra induló munkatársnak nemcsak kötelessége, hanem érdeke is, hogy megfelelő és elegendő mennyiségű információval lásson el minket. Mivel általában nincsen rálátásunk egymás teendőire, könnyen megeshet, hogy egy-egy feladattal most találkozunk majd először. Szükség van tehát egy nyugodt, alapos megbeszélésre – ne elégedjünk meg pár soros, összefüggéstelen átadó e-mailekkel az utolsó munkanapján, inkább legyünk proaktívak, és ütemezzünk be pár nappal a szabadság előtt egy meetinget, hogy minden kérdésünkre választ kapjunk”-  tanácsolja Nikoletta.

Ha tisztán látjuk, mi mindennel egészül ki saját to-do listánk, akkor a következő lépés az, hogy fontossági és időrendi sorrendbe rakjuk az összes teendőt. „Sokat segíthet, ha előre megtervezzük minden munkanapunkat, vagy akár az egész hetet is. Így elkerülhetjük a jellegzetes túlterheltség-érzetet, és azt, hogy egy-egy elfelejtett feladat túlórázásra, tűzoltásra kényszerítsen minket” – világít rá interjúalanyunk. Mindemellett, bármennyire igyekszünk is kézben tartani az irányítást, nem árt felkészülnünk néhány egyéb  eshetőségre: ugyanis előfordulhat, hogy a nyaralást javában élvező kollégánk távollétében felettese oszt ránk újabb, fejtörést okozó feladatokat, vagy éppen saját munkakörünkben generálódnak extra teendők. Ilyenkor sem kell azonban kétségbe esnünk! 

Kellemetlen meglepetések 

A váratlan fordulatok, az olyan helyzetek, amelyek nem az elképzeléseinknek megfelelően alakulnak – ilyen lehet például egy előrehozott határidő vagy egy be nem tervezett, sürgős és összetett feladat, amellyel kapcsolatban kevés információ vagy tudás van a birtokunkban –, könnyen kibillenthetnek minket az egyensúlyunkból. Ha azonban önreflexiót gyakorlunk, és megtanuljuk felismerni magunkon a stressz nyilvánvaló jeleit, máris megtehetjük az első lépést annak érdekében, hogy legyőzzük idegességünket.

A felfokozott nyomás okán kialakuló stresszt különféle testi, lelki és érzelmi tünetek jelzik: 

„Ilyen például a gyakori hangulatingadozás, a motiváció elvesztése, illetve a kimerültségérzet, de intő jel lehet a fokozott ingerlékenység, vagy az, ha hirtelen fájni kezd a hátunk, a nyakunk vagy a vállunk. Gyakran nehezünkre esik a fókuszálás és a koncentráció is, de tapasztalhatunk alvási nehézségeket, illetve azt is, hogy nem szívesen vagyunk más emberek közelében - ilyenkor ha tehetnénk, elbújnánk a világ elől” – sorolja Nikoletta a legjellemzőbb tüneteket.

Ha ezek valamelyikét észleljük magunkon a helyettesítés alatt, akkor mindenképpen tartsunk néhány perc szünetet, és vizsgáljuk meg, mi okozza a stresszt. Arra persze nem minden esetben van módunk, hogy leadjunk már elvállalt projekteket vagy feladatokat, de bármikor kérhetünk segítséget, és megpróbálhatjuk átütemezni a teendőket a megváltozott prioritások szerint. Persze, ahhoz, hogy az ilyen, egyszerű, de nagyszerű lehetőségeket egyáltalán mérlegelni tudjuk, először is meg kell nyugodnunk. 

Pánik helyett: mindfulness és öngondoskodás

Ha a stresszor, vagyis a stresszválaszt kiváltó inger vagy körülmény elkerülésére vagy teljes kiküszöbölésére nincs is lehetőségünk, érdemes célzott lépéseket tennünk gondolataink és érzéseink mederbe terelésének érdekében. „A legfontosabb, hogy legyünk magunkkal türelmesek, és a fokozott terheléssel járó időszakokban is helyezzük előtérbe a tudatos öngondoskodást. Sokat segíthetnek a különféle relaxációs technikák, illetve a mindfulness gyakorlatok, mint például a légzésfigyelés. Ha összecsapnak a fejünk felett a hullámok, egy percre tegyük félre azt, amit csinálunk és kezdjünk el a légzésünkre figyelni. Kövessük végig a levegő útját onnantól kezdve, hogy beáramlik az orrlyukainkon át és eljut a tüdőnkbe, majd pedig a kilégzéssel távozik az orrunkon vagy a szájunkon át. Ne akarjunk változtatni a légzésen, ne próbáljuk lelassítani vagy felgyorsítani – egyszerűen csak figyeljük, egy percen át, hogy milyen érzés lélegezni. Ez egy nagyon egyszerű, ám rendkívül hatásos mindfulness gyakorlat, amely segítségével bármikor csökkenthetjük a nyugtalanságot” – mondja a szakértő, majd néhány további tanáccsal lát el minket:

„Jól bevált módszer még a vizualizáció, azaz ha elképzeljük, hogy egy számunkra boldogságot, megnyugvást és biztonságot jelentő helyen vagyunk. De segítségül hívhatjuk a különféle naplózási technikákat is, és kiírhatjuk magunkból a nehezebb munkanapok végén mindazt, ami nyomaszt bennünket. Különösen stresszes időszakokban pedig érdemes a mindfulness gyakorlása mellett életmódbeli változtatásokat is eszközölnünk: a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a rendszeres testmozgás és a meditáció beépítése a mindennapi rutinunkba jó kezdőlépés lehet, és felvértezhet minket kellő mennyiségű energiával és rezilienciával. Kipróbálhatjuk a finom, nyugtató hatású teákat is, például a citromfű- vagy az orbáncfűteát” – teszi hozzá.

Viszlát, titkolózás, viszlát, maximalizmus!

Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy azzal járunk jól, ha elrejtjük a problémát, fontos, hogy merjünk beszélni a stresszről, és arról, min megyünk keresztül. „Ehhez első körben mindenképpen egy támogató személyt válasszunk, akiben megbízunk: a párunk, egy barátunk, de akár egy közeli munkatársunk is meghallgathat minket. Továbbá fordulhatunk olyan szakemberhez is, aki segíthet a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátításában” – javasolja Nikolett. Ha pedig a túlterheltség késéshez vagy fennakadáshoz vezet, mindenképpen adjuk ezt a felettesünk tudtára. Bár nehezünkre eshet elismerni, hogy hibáztunk, vagy nem boldogultunk egy ránk bízott feladattal, önmarcangolás helyett érdemes mielőbb tájékoztatni az érintetteket, és közösen megoldást keresni. 

„Ha hajlamosak vagyunk a maximalizmusra, érdemes megvizsgálnunk a visszatérő gondolati mintáinkat is. Nyomás alatt ugyanis általában a kelleténél jóval szigorúbbak vagyunk magunkkal. Az elménk telis-tele van kognitív torzításokkal, amelyek stresszhelyzetben még inkább felerősödhetnek. Segít ezért, ha tudatosítjuk, hogy negatív, önostorozó, félelmekre alapozott gondolataink nem tények, vagy megingathatatlan igazságok. Ne feledjük el azt sem, hogy senki nem várja el, hogy folyamatosan a maximumon pörögjünk - magunkat se nyomasszuk hát efféle elvárásokkal! Amikor negatív gondolatspirálba kerülünk, érdemes egy pillanatra kilépnünk a saját nézőpontunkból és feltenni magunknak a kérdést: vajon egy külső szemlélő hogyan látná ezt a helyzetet? Véssük továbbá az eszünkbe, hogy nem kell mindent meggondolatlanul, azonnal elvállalnunk – adjunk időt magunknak, és amennyire csak lehet, igazítsuk vállalásainkat a munkaidőnk és teljesítőképességünk kereteihez” – utal végezetül a coach az önismeret és az öngondoskodás fontosságára. 

A szakértő tanácsait megfogadva a nyár utolsó hetei is a kiegyensúlyozottság jegyében telhetnek. Ha azonban azért vagyunk nyugtalanok, mert már nem leljük örömünket a feladatainkban, ne habozzunk frissíteni az önéletrajzunkat, és feltölteni ide, hogy a munkáltató cégek könnyedén ránk találhassanak. Válogassunk a számunkra releváns álláslehetőségek között személyre szabottan, és maradjunk most is naprakészek – kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, helyettesítés, stresszkezelés, mindfulness