Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Aki több állásinterjún volt már, bizonyára fel van készülve a legkellemetlenebb kérdésekre is, első alkalommal azonban hideg zuhanyként érhet minket a kérdés: mi a gyengeségünk? Gyengeségei, negatív tulajdonságai természetesen mindannyiunknak vannak, az viszont már más tészta, mit merünk vállalni a leendő munkaadónk előtt, amitől nem megy el a kedve egy életre attól, hogy minket foglalkoztasson. Így ebben a kérdésben is, mint mindenben, érdemes előre kigondolni egy arany középutat, amivel nem hazudunk, de nem is írjuk le magunkat előre. De milyen logika mentén kezdjünk gondolkozni?

Csináljunk a hátrányból előnyt

A legnagyobb gyengeségeinket is felvállalhatjuk, ha olyan köntösben tudjuk tálalni, amitől pozitív színben tudjuk feltüntetni magunkat a kérdező előtt. Ha például azt mondjuk, hogy türelmetlenek vagyunk, fejtsük ki, mennyire nem szeretjük, ha nincs egy feladat időben elvégezve vagy mennyire frusztrál minket, ha valami miatt nem tudunk haladni a dolgunkkal. Vagy ha kritikusak vagyunk más emberek munkájával szemben, tegyük hozzá, hogy szeretünk a maximumra törekedni és szívesen segítünk másoknak is, hogy az adott feladat a lehető legjobban legyen elvégezve.

Említsünk kevésbé releváns dolgokat

Gondoljuk át, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyek fontosak a megpályázott állás szempontjából és melyek nem. Ha elhangzik a nagy kérdés, említsünk olyan gyengeségeket, amelyeknek semmi köze a pozícióhoz, sőt, még kapóra is jöhetnek. Ha például olyan munkakörre pályázunk, ahol rendszeresen szaladgálni kell, nyugodtan említsük meg, hogy mennyire nem tudunk megülni egy helyben 8 órán keresztül. Vagy ha olyan munkánk lesz, ahol egész nap emberekkel kell együttműködni, nyugodtan valljuk be, hogy nem szeretünk egyedül dolgozni. Esetleg ha monoton, alkalmazotti státuszú munkára pályáztunk, mondjuk el, hogy nem tudunk embereket irányítani.

Hozzunk fel múltbeli gyengeségeket

Egy szemfülesebb kérdező kiszúrhatja, hogy ügyesen kikerültük a témát, de ha múltbeli, már megoldott gyengeségünkről beszélünk, az is egy jó taktika – kiderül belőle, hogy felismertük a problémát és tettünk is a megoldása érdekében. Elmondhatjuk például, hogy régebben mindig mindent halogattunk, de elmentünk egy időmenedzsmenttel kapcsolatos előadásra, ahol megtanultuk, hogyan tudjuk hatékonyan beosztani az időnket. Vagy bevallhatjuk, hogy nem beszélünk jól egy nyelvet, de már elkezdtünk járni egy tanfolyamra.

Kínáljunk megoldást

Hasonló eset, amikor a gyengeségeink mellett arra is rákérdeznek, hogy mi az, ami a leendő pozíciónkkal szemben nehézséget okozhat számunkra. Ilyenkor igyekezzünk egy olyan részletet kiemelni, amin tudjuk, hogy adódhat lehetőségünk változtatni. Például ha tudjuk, hogy rugalmas a munkaidő, akkor elmondhatjuk, hogy nehézséget okoz nekünk minden nap ugyanabban az időpontban beérni dolgozni. Vázoljuk fel, hogy hajlandóak lennénk akár többet is dolgozni, ha magunknak oszthatnánk be az időnket, vagy túlóráznánk az egyik napon, ha a másik nap lazább. Vagy ha tudjuk, hogy kutyabarát a munkahely, mondjuk el, mekkora nehézséget jelent számunkra otthon hagyni a kedvencünket, amikor reggel dolgozni indulunk. Egyre kell törekednünk: lássa a munkáltató, hogy ismerjük a gyengeségeinek és a negatív tulajdonságainak, és hajlandók is vagyunk tenni azért, hogy ezeken túljutva egyre jobbak legyünk.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala