Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár minden állásinterjú más, mégis vannak olyan kérdések, amelyek szakmától és pozíciótól függetlenül elhangzanak a személyes találkozáskor. Ahogy az interjúztató kíváncsi arra, miért tartjuk magunkat alkalmasnak az adott munkakör betöltésére, úgy arra is nagy az esély, hogy a kevésbé pozitív tulajdonságainkról is számot kell vetnünk. Hogyan készüljünk fel az elkerülhetetlenre, és mire figyeljünk, hogy ne essen csorba a rólunk kialakult képen? Máris eláruljuk!

Legyünk résen

Az erősségeinket és gyengeségeinket firtató kérdések célja közös: leendő munkaadónk reakcióinkból nem csupán a felkészültségünkre tud következtetni, de arra is, hogyan is állunk az önértékeléssel, vagyis mennyire látjuk reálisan magunkat. A hangsúly a reálison van, vagyis sem a túlzottan magabiztos, sem pedig az adottságainkat lekicsinylő hozzáállás nem kifizetődő. A sikeres bemutatkozáshoz az egészséges önbizalom elengedhetetlen, ahogy az éleslátás is, megeshet ugyanis, hogy a sorok között olvasva kell rájönnünk, mire is terelődött épp a szó.

Nyerő gyengeség, avagy az állásinterjú legkényesebb kérdése - álláskeresés, állásinterjú, felkészülés

Ritka, hogy beszélgetőpartnerünk egészen direkt módon derítsen fényt gyenge pontjainkra, sokkal valószínűbb, hogy kérdése ennél jóval kreatívabb lesz. Például: Mely tulajdonságait változtatná meg a legszívesebben? Mi az, amit ki nem állhat a másokkal való munka során? Hogyan jellemeznék önt a barátai? Hogyan értékelné egy egytől tízig terjedő skálán a csapatmunkára való képességét/kommunikációs készségét/proaktivitását?

A jó válasz a mi kezünkben van

Ahogy valamennyi klasszikus interjúkérdésre ajánlott felkészülnünk, úgy igaz ez a fentiekre is, így az esetleges lefagyástól sem kell tartanunk, ami borítékolhatóan kellemetlen helyzetbe hozna minket. Persze a gyengeségeinkkel szembenézni nem könnyű, de érdemes ezt még az otthonunk nyugalmában megtenni: elő a tollal, papírral, és némi önkritikával. Ha elakadtunk, vagy ha szükségünk lenne némi hiteles visszajelzésre a témában, kérdezzük meg néhány közeli barátunkat, családtagunkat, ők hogyan is látnak minket.

Amennyiben megtaláltuk azt a három-négy tulajdonságot, amelyeket fejlesztendőként jelölnénk meg az interjún, vessünk egy pillantást az álláshirdetésben megfogalmazott elvárásokra, ugyanis a cél nem az, hogy egy hatalmas öngólt rúgjunk! Vagyis ha például a határidők betartása alapvető leendő munkakörünkben, ne a késést és a hiányos időbeosztást nevezzük meg gyengeségünkként, inkább áruljuk el, hogy introvertált személyiségként nehezen teremtünk kapcsolatot idegenekkel.

Pályamódosítás

A pozitív végkifejlett

A kölcsönös bemutatkozás célja természetesen a minél pozitívabb első benyomás kialakítása a másik félben, ugyanakkor semmiképp ne essünk át a ló túloldalra, azaz ne próbáljuk meg egy-egy, a pozíció szempontjából lényeges hiányosságunkat erősségként kommunikálni, mivel szakmai hitelességünket kockáztatjuk. Tipikus példája ennek, ha a munka valamilyen speciális számítógépes program ismeretét kívánja, amiről csekély tudásunk van, azonban állítjuk, hogy értünk hozzá. Az igazság gyorsan kiderül, ezért az ilyen túlzások nem célravezetőek.

Mit tehetünk mégis? Helyezzük megfelelő kontextusba gyengeségünket, és mutassunk rá arra, hogy felismertük a hibánkat és dolgozunk is rajta. Ha mondjuk arról beszélünk, hogy olykor kaotikusnak látjuk magunkat, tegyük mellé, mit is jelent ez a gyakorlatban, például hogy mindent egyszerre akarunk elvégezni, ahelyett, hogy sorra vennénk feladatinkat. Majd pedig folytathatjuk mondandónkat azokkal a megoldási ötletekkel, amelyekkel igyekszünk elejét venni az említett probléma elhatalmasodásának, ami jelen esetben lehet egy következetesen használt teendőlista, vagy a munkánknak szabott szigorúbb keretrendszer.

Ne féljünk tehát a gyengeségeinket firtató kérdésektől, egyszerűen csak adjuk önmagunkat, hiszen leendő munkáltatónk is a hús-vér embereket keresi, nem pedig egy tökéletesnek tűnő robotot. Ha gyűjtenénk még információkat a várható állásinterjúról, itt válogathatunk a korábbi cikkek között, ide kattintva pedig a legfrissebb álláshirdetéseket érhetjük el. Ne maradjunk le egyetlen hozzánk illő munkáról sem, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, felkészülés, bemutatkozás, siker