Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahhoz, hogy az interjú végén kezet rázzanak velünk és alá is írhassuk a szerződést, a lehető legjobb formánkat kell nyújtani a beszélgetés alatt. Könnyű ezt mondani – gondolhatjuk, pedig szerencsére vannak tippek/trükkök, amelyek segítségével valóban könnyedén elhúzhatunk versenytársaink előtt.

Felkészülés

1. Keressünk rá a céggel kapcsolatos riportokra, blog bejegyzésekre, kimutatásokra!

Manapság már szinte minden szükséges információt megtalálunk a neten ahhoz, hogy alaposan felkészülve érkezzünk, és lehengerlő választ tudjunk adni például arra a kérdésre, hogy „Ön szerint mik a cégünk legnagyobb lehetőségei az elkövetkezendő 5 évben?” (Valóságból vett példa: a Google-höz jelentkezők gyakran megkapják ezt a kérdést.)

- Gyenge válasz: „Szerintem a viselhető technológiában van a jövő, hiszen mind a Google Glass, mind az Apple Okosóra egy új trendet képviselnek...”

- Erős válasz: „Épp a minap olvastam a Google negyedéves kimutatását, és szinte sokkolt, hogy a display reklámok hozama csaknem 5 milliárd volt az elmúlt években. Ha ez a tendencia növekszik, akkor az elkövetkezendő 5 évben…”

Egyik válasz sem rossz, de utóbbi sokkal jobban tükrözi az érdeklődésünket és felkészültségünket.

2. Vizsgáljuk át kritikus szemmel a social media platformjainkat!

Attól függetlenül, hogy ezek a felületek pontosan arra hivatottak, hogy a személyes dolgainkat akár meggondolatlanul is megoszthassuk, figyelembe kell vennünk, hogy ezek az információk bárki számára elérhetőek. Sok HR szakember, fejvadász bizony nem rest végigböngészni az oldalainkat, és akár a talált képek, posztok alapján véleményt is alkotni rólunk.

Egy számunkra fontos állásra való jelentkezés előtt érdemes végigpörgetnünk ezeket a felületeteket, és „kigazolni”, de legalábbis csak közeli ismerősök számára láthatóvá tenni a problémás tartalmakat.

3. Ha tudjuk, kedd délelőtt 10:30-ra egyeztessük le az interjút!

Gondoljunk csak bele, az interjún résztvevő vezetőknek, számtalan egyéb feladata van amellett, hogy az elkövetkezendő nagyjából 1 órában minket faggassanak. Emailek, telefonok, találkozók várnak rájuk, így mindenképp érdemes arra törekednünk, hogy a lehető legnyugodtabb állapotban, illetve jelen esetben, időpontban kapjuk el a bizottságot. Ez az időpont a kedd 10:30.

Hogy miért?

- Hétfőn még mindenki igyekszik utolérni magát, kapkod, kicsit morcos, hogy vége van a hétvégének. Mindez keddre már normalizálódik, mindenki visszazökken a megszokott kerékvágásba, viszont még nem érződik a hét második felére oly jellemző lazaság, és nemtörődömség.

- Az ebédidőt mindenképp érdemes elkerülni, hiszen közvetlenül előtte már mindenki éhes, közvetlenül utána pedig beüt az úgynevezett „kajakóma”.

- Mivel az emberek hajlamosak azok alapján az ingerek, információk alapján döntést hozni, amiket legelőször prezentáltak nekik, érdemes egy korai időpontot választanunk! Legyünk az elsők között, és biztos, hogy maradandóbb lesz az interjúnk!

4. Ne féljünk „sztorizni” magunkról!

Az interjúk többsége általában a következő két kérdés valamelyikével indul: „Meséljen egy kicsit magáról”, illetve „Menjünk akkor végig az önéletrajzán...”

A legkönnyebb lecsapni ezeket a kérdéseket egy szimpla felsorolással: „Itt és itt végeztem, mert nagyon érdekelt ez és ez a témakör. A legelső munkahelyem...stb, stb.” Unalmas.

Vigyünk bele személyességet, és fűzzük fel arra történetünket, hogy miért is szeretnénk ezt az állást. Mikor jöttünk rá, hogy valójában mivel is szeretnénk foglalkozni? Milyen kihatással volt ránk és a mostani érdeklődésünkre a gyerekkorunk? Miért látunk fantáziát ebben a lehetőségben? A legtöbben nem térnek ki ezekre a kérdésekre. Például, ha szociális munkára jelentkezünk, ez egy kiváló Önéletsztori lehet:

„Vidéken születtem, de egészen kicsi koromban költöztünk fel Budapestre. Mivel a szüleim nem jártak egyetemre, a középiskolás tanáraimra voltam utalva továbbtanulás szempontjából. Az ő segítségükkel jutottam be egy egyetemre, ami támogatta a hátrányos helyzetű diákokat. Ekkor döntöttem el, hogy azzal szeretnék foglalkozni, hogy én is esélyt tudjak adni másoknak egy sikeres jövőre.”

Személyes történet, ami remekül felvázolja, hogy milyen fontos számunkra a hivatásunk.

5. Viseljünk valamilyen emlékezetes kiegészítőt!

No nem arra kell gondolni, hogy cilinderben és frakkban, vagy éppen rikítóan színes ruhában kell belibbennünk az interjúra, de egy szolid, ízléses apróság, mint például egy kendő, vagy egy kitűző, remek beszélgetés kezdeményező lehet. Feltűzhetjük a gallérunkra egy sportcsapat kitűzőjét például, viselhetünk egy karkötőt, a legutóbbi utazásunk emlékeként, de egy vidám, szokatlan nyakkendő is beleférhet. Nézzünk utána, mennyire szigorú a cég ilyen szempontból, de jobb esetben inkább érdeklődésre ad majd okot a kiegészítőnk, semmint megrovásra.

6. A rettegett „Mik a legnagyobb gyengeségei?” kérdés…

Sokan kitérnek előle egy általános, begyakorolt felsorolással, míg van aki ugyan őszinte választ ad, de nem használja ki a titkon ebben a kérdésben rejlő rengeteg lehetőséget!

Nyugodtan vázoljuk fel, hogy mik számunkra a legnagyobb nehézségek, a lényeg, hogy minden egyes felvetést egészítsünk ki azzal, hogy hogyan dolgozunk rajta, és mennyit fejlődtünk benne!

- Gyenge válasz: „Általában nehezen szervezek össze és bonyolítok le hatékony találkozókat.”

- Erős válasz: „Megesett, hogy nehezemre esett hatékonyan lebonyolítani egy találkozót, de azóta megtaláltam rá a megoldást. Néhány nappal a megbeszélés előtt összeírok egy forgatókönyvet a legfontosabb pontokkal, és szétküldöm az összes résztvevőnek. Így egyrészt, mindenki fel tud készülni, másrészt nekem is segítség, hogy követni tudom a pontokat.”

Meglepő állásinterjú tippek

Az interjú közben

1. Gondolkodjunk hangosan az analitikus, logikai kérdéseken!

Az állásinterjúkon nem ismeretlen trükk, hogy feltesznek egy-egy logikai kérdést: „Hány pingpong labda fér el egy Boing 777-es repülőgépben?”

Bármi legyen is a válaszunk, a lényeg, hogy ne csak a végeredményt osszuk meg az interjúztatókkal, hanem hangosan vezessük őket végig a gondolatmenetünkön. Higgyük el, sokkal inkább kíváncsiak arra, hogy hogy gondolkodunk, semmint egy számra, aminek valószínűleg semmi jelentősége.

Például: „Hány fűnyíró lehet ma Magyarországon?”

- Gyenge válasz: 45 másodperc néma csend után egyszer csak felkiáltunk: 75 millió!

- Erős válasz: „Ha az ország teljes lakossága 10.000.000 fő, és egy átlagos család 3 fős, akkor nagyjából 3 millió családról beszélhetünk. Mondjuk, hogy a családok x%-nak van kertes háza...”

Ezzel a módszerrel nemcsak remek kommunikációs készségünkről tehetünk tanúbizonyságot, de a gondolatmenetünk bármely pontján levonhatjuk a szemben ülők reakcióiból, ha esetleg rossz úton járunk.

2. Kérdezzünk úgy, hogy két legyet üssünk egy csapásra!

Az interjú végén nekünk is lehetőségünk van kérdezni, ami még egy utolsó remek alkalom arra, hogy lenyűgözzük jövendőbeli főnökeinket!

Csempésszünk bele a kérdésünkbe valami új információt magunkról:

„Mindig is érdekeltek az északi nyelvek, el is kezdtem svédül tanulni. Esetleg a munkakör jár utazási lehetőséggel?”

„A cég legutóbbi kimutatásai szerint, a nyereség az elmúlt évben 17%-kal növekedett. Egy bizonyos osztálynak köszönhető ez a siker?”

3. Legyünk bátrak, és tegyük fel a Végső Nagy Kérdést!

Több nagy multinacionális vállalat HR-vezetője nyilatkozta már, hogy találkoztak ezzel a kérdéssel, és be kell, hogy vallják, amilyen meglepő, olyan eredményes! Valóban egy kis bátorság kell hozzá, de ha megfelelő határozottsággal és alázattal tesszük fel, szinte biztos a siker. Mielőtt elköszönnénk az interjú végén, kérdezzük meg:

„Esetleg mondtam bármi olyat, vagy adtam bármilyen okot arra a beszélgetésünk folyamán, ami megkérdőjelezné az alkalmasságomat erre az állásra?”

Az interjú után

Plusz egy apró trükk: Az interjú után, 24 órán belül küldjünk egy köszönő levelet. Köszönjük meg a lehetőséget, és esetleg utaljunk vissza az interjú egy-egy vicces, vagy éppen emlékezetes mozzanatára!

Készítette: Profession.hu