Önbizalom, magabiztosság, elégedettség. Három szó, és megannyi pozitív illetve negatív tapasztalatunk kapcsolódhat hozzájuk. Egy dolog azonban biztos: minden nap használjuk őket a munkánk során, és nem is kicsit. Nem mindegy azonban, hogy milyen előjellel és hozzáállással tesszük mindezt - avagy mi van a "csomagunkban". Erre ugyanis a vezetőnk és a HR szakemberek éles szemmel és radarokkal figyelnek, és adott esetben ennek megfelelő jutalmazást vagy éppen elmarasztalást is kaphatunk.

Fizetésemelést szeretnénk? Előléptetésre hajtunk? Átmennénk egy másik részlegre újat tanulni? Bármi is a karriercélunk, ezeket a jellemzőinket minden esetben figyelembe fogják venni a döntéskor.

Nézzük, melyik az az egyedi 9 tényező, amely befolyásolja a karrierünket!

1. ÖNBIZALOM

Mit jelent a munkánk szempontjából? Megmutatja a feladatainkra való felkészülés milyenségét és az eredményes elvégzésükbe vetett hitünket.

Miért fontos? Hangsúlyozza a cselekvés és az önbecsülés közötti összefüggés fontosságát, vagyis mennyire vagyunk tettre készek.

TÖBB MINT TÍZEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

2. ÖNMAGUNKKAL VALÓ ELÉGEDETTSÉG

Mit jelent a munkánk szempontjából? Ennek alapján értékeljük és ítéljük meg eredményeinket, feladataink elvégzését.

Miért fontos? Ebből vezetőnknek egyértelműen kiderül, hogy sikereinket valóban sikerként éljük-e meg.

3. MAGABIZTOSSÁG

Mit jelent a munkánk szempontjából? Döntéseket hozunk és kitartunk mellette. Valamint a kockázatokat és belátható akadályokat is számba véve ez alapján bízunk meg képességeinkben és adottságainkban.

Miért fontos? Megmutathatjuk általa, mennyire vagyunk képesek elérni azt, amit kitűzünk magunk elé.

4. ÖNSZERETET

Mit jelent a munkánk szempontjából? Jóban vagyunk önmagunkkal, pozitív a személyiségünk.

Miért fontos? Pozitív vagy éppen negatív hozzáállást ad a feladataink elvégzéséhez és nem mellékesen a kommunikációnk milyenségét, a kapcsolatteremtő képességünket is döntően befolyásolja.

Karrierépítés: 9 tulajdonság, amitől egyedivé válunk

5. ÖNIMÁDAT

Mit jelent a munkánk szempontjából? Ez egy extrém változata az előző pontnak, és arra utal, hogy túl sokra tartjuk magunkat.

Miért fontos? Ezzel akaratlanul is közöljük a többiekkel, hogy nem tűrünk ellentmondást és kritikát. Lehet, hogy irányítást sem.

6. ÖNISMERET

Mit jelent a munkánk szempontjából? Reálisan fel tudjuk mérni saját erőforrásainkat, tisztában vagyunk erősségeinkkel, gyengeségeinkkel.

Miért fontos? Tudatosan olyan feladatokat és kihívásokat vállalunk be, amelyek valóban nekünk valók, és ezzel vállalati szinten támogatjuk a csapatmunkát és a hatékonyságot is.

7. ÖNMAGUNK ÉRVÉNYESÍTÉSE

Mit jelent a munkánk szempontjából? Kiállunk az igazunkért, a meggyőződésünkért és az érdekeinkért.

Miért fontos? A riválisainknak, a kevésbé együttműködő csapattagoknak - és akár a provokáló főnökünknek - megmutatjuk ezáltal, hogy hol a határ az esetleges próbálkozásaik során. Tiszteletet vívunk ki magunknak.

8. ÖNMAGUNK ELFOGADÁSA

Mit jelent a munkánk szempontjából? Nemcsak ismerjük a ,,csomagunkat", hanem tudomásul is vesszük ezeket, és együtt tudunk élni vele.

Miért fontos? Kiegyensúlyozottan és kiszámíthatóan tudunk működni a szervezetben.

9. AZ ÖNMAGUNKBA VETETT HIT

Mit jelent a munkánk szempontjából? Ha a környezetünk pesszimista, nem támogat bennünket, akkor ennek ellenére is végigvisszük terveinket.

Miért fontos?Kihoz bennünket a komfortzónánkból, és kiemelkedő teljesítményeket érhetünk el általa.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ám az is előfordulhat, hogy a fenti ismérvek jól működnek nálunk, ám hiába várunk az elismerésre, előléptetésre. Ha nagyon reménytelennek látjuk a munkahelyi kapcsolataink javulását, ne feledjük: megoldás mindig van. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk!

Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Sőt! Éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a Profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Forrás: Christophe André és Francois Lelord: Önbecsülés, Park kiadó.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, karrier, előrelépés, önbizalom, önismeret