Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az álláspiac elmúlt években zajló változásának köszönhetően a teljes munkaidős foglalkoztatáson túl egyre több lehetőség közül választhatunk. Már szinte minden területen kínálnak 4 órás vagy 6 órás állásokat, de kipróbálhatjuk a távmunkát vagy akár az időszakos projektek szabadságát is.

Az új alternatívák nagyban hozzájárulhatnak a munka-magánélet egyensúlyának megteremtéséhez: kisgyermek mellett vagy a felsőfokú tanulmányokat folytatva is lehetséges dolgoznunk, vagy egyszerre akár több munkakörbe is belekóstolhatunk. A jövő biztosan a rugalmas munkaidő felé mutat, amely a 8 órás modellhez képest sokkal színesebb karriert tesz lehetővé. Interjúalanyunk, Beáta (32) mindkettőbe belekóstolt, de számára egyértelmű, hogy a kötetlen időbeosztásban érzi jól magát.

Irodai monotonitás

Beáta karrierjét vidéken, középiskolai tanárként kezdte, majd Budapestre költözött, és egy nyelviskolában helyezkedett el, ahol a tanítás mellett recepciósként is dolgozott. Ekkor már belekóstolt a rugalmasabb munkarendbe, de váltásra kényszerült: egy autókereskedésben lett asszisztens, napi 8 órában.

A rugalmas munkaidőt nekem találták ki! - álláskeresés, részmunkaidő, távmunka

Számomra nagyon monoton volt ez a munka. Teljes munkaidőben gyakorlatilag ugyanazt kellett csinálnom, egész nap autók eladását és vételét szerveztem, leginkább németül. Nem találtam kihívást a feladatokban, ráadásul naponta két órát utaztam is, így szinte másról sem szóltak a napjaim, csak a munkáról. Fél évig bírtam ezt” – foglalja össze tapasztalatait a fiatal nő.

Ha hosszabb ideje dolgozunk ugyanabban a munkakörben, ráadásul az időnk nagy részét az iroda négy fala között kell eltöltenünk, könnyen kiéghetünk és elveszíthetjük lelkesedésünket. Mindezt fokozhatja, ha a légkör sem ösztönzően hat ránk, és gyakori konfliktusok nehezítik a munkavégzést. Sok munkáltató már felismerte, hogy ajánlott tennie ez ellen, és dolgozói például pár évente új feladatkörben próbálhatják ki magukat cégen belül. Ha ezt nem kínálják fel nekünk, akkor is van módunk színesíteni a munkánkat!

A változatosság előnyei

Egyértelmű volt számomra, hogy sokkal változatosabb feladatokra vágyom, és szükségem van arra, hogy különböző impulzusok érjenek a munkám során. Ezért üzletkötőként helyezkedtem el 4 órában, teljesen rugalmas időbeosztással, mellette elkezdtem rendszeresen tolmácsolni és fordítani, illetve néhány privát németórát is tartok.” – folytatja történetét Bea.

A részmunkaidő előnyeit egyre több munkavállaló felismeri. Ha több eltérő területen dolgozunk, folyamatos lehetőségünk nyílik a fejlődésre, és a motivációnk is sokkal erősebb marad az egyes munkakörökben, hiszen nincs időnk belefásulni a feladatainkba. Interjúalanyunk hozzáteszi: „rengeteg sikerélményem van azáltal, hogy több munkakörben kell helytállnom, ami nagyon pozitívan hat az önértékelésemre.” Kapcsolatrendszerünk is állandóan bővülhet, amellyel tovább növelhetjük munkaerő-piaci értékünket, és egy váltásnál hasznos eszköz lehet a kezünkben.

Ha csak néhány órát kell az irodában töltenünk, vagy távmunkában dolgozunk, azzal a fajta időhiánnyal sem kell megküzdenünk, amivel egy teljes munkaidős állás mellett állandóan szembesülünk. „Amióta magam osztom be az időmet, sokkal nyugodtabb vagyok, mert tudom, hogy ha kell, elmehetek a postára vagy a bankba, és egy szerelővel is sokkal egyszerűbb időpontot egyeztetnem, ha nem csak este hat után érek rá.  Könnyebbek így a hétköznapok, és ez szintén fontos számomra” – mutat rá egy lényeges pontra a fiatal nő.

Az érem másik oldala

A rugalmas munkavégzés rugalmas és nyitott személyiséget kíván, aki könnyedén tud reagálni a váratlan helyzetekre, és el tudja fogadni, ha a bevételei esetleg nem fixen alakulnak egy hónapban. „Előfordul például, hogy az úr, akinek tolmácsolok, hetekig nem keres, majd hirtelen megérkezik Németországból, és akkor rendelkezésre kell állnom. Ilyenkor gyorsan át kell szerveznem a többi feladatomat. Vagy az is megesik, hogy betegség miatt néhány németóra elmarad, és kevesebb pénzzel kell kalkulálnom” – avat be a negatívumokba Beáta.

Ha összejönnek a feladatok, az stresszel jár, és ilyenkor komoly jelentősége van a priorizálásnak. Hasonlóan nagy kihívást jelenthet egy-két hét szabadság is: ha online területeken dolgozunk, az élet akkor sem áll meg, amíg mi pihenünk, vagyis ilyenkor előre kell dolgoznunk, és esetleg a szabadság alatt is rá kell néznünk a leveleinkre. „Aki a kiszámíthatóságot tartja igazán fontosnak, az hosszú távon valószínűleg egy teljes munkaidős állásban fogja komfortosan érezni magát. Csupán önismeret kérdése, hogy megtaláljuk a nekünk leginkább megfelelő munkát” - vallja interjúalanyunk.

Mérlegeljük a fentieket, és ha túlságosan egyhangúnak érezzük jelenlegi feladatainkat, ne riadjunk vissza a váltástól. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel a profession.hu adatbázisába. Figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést!

 

 Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, részmunkaidő, távmunka