Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mi van, ha ennél az állásnál csak rosszabbat találok? Mi van, ha egyáltalán nem találok munkát? Hogyan kell felmondani? Számtalan szorongató kérdés merülhet fel az emberben, ha a felmondását fontolgatja, valószínűleg sokaknak ismerős gondolatok a fentiek. Mint minden változás, a felmondás is ijesztő lehet, ugyanakkor sose feledjük: egy jobb jövő lehetőségét tartjuk a kezünkben.

Ha már egy ideje foglalkoztat bennünket, hogy beadjuk a felmondásunkat, az alábbi 7 tényezőt érdemes átgondolnunk.

Kihasználom a képességeimet?

Egy olyan munkahelyen, ahol nem tudjuk kamatoztatni a tudásunkat, könnyen elunhatjuk magunkat. A túl egyszerű, kihívást nem jelentő feladatok között nem csoda, ha nem érezzük jól magunkat. Ez persze nem azt jelenti, hogy kizárólag a kreatív, nagy felelősséggel járó vezetői pozíciókban lubickolhat az ember: inkább arról van szó, hogy a saját tapasztalatainknak, képességeinknek megfelelő munkakörben könnyebben megtalálhatjuk a helyünket – legyen szó akár cnc forgácsolásról, akár programozásról vagy gyermekfelvigyázásról.

Milyen a munkakörnyezet?

Onnan kezdve, hogyan reagált a cég a koronavírus-járvány megjelenésére, egészen odáig, hogy milyen a munkahelyi hangulat. Milyen érzésekkel lépünk be reggel az irodába? Ha otthonról dolgozunk, összeszorult gyomorral nyitjuk meg a levelezőnket? Az egészséges munkakörnyezetbe beletartozik, hogy jó eszközökkel, jó csapatban, jó munkát végezzünk. Ha ez nem teljesül, az egy fontos jel lehet arra, hogy tovább kellene lépnünk.

Csekovszky-Anna karrier coach szerint tegyük fel magunknak a kérdést: "Gondoljuk végig: van-e bármi, ami miatt maradnék? Azzal tisztában kell lennünk, hogy vannak dolgok, amik egy szervezetben nem változnak, és gyakran épp ezek miatt akarnak a dolgozók tovább állni. Ilyen például a csapat: az összetétel nem fog változni, kérdés, hogy ha például több pénzt kínálnak, akkor tudom-e magam jobban érezni. Más a helyzet, ha előre lépési lehetőségek híján távoznánk, de a felmondási szándékunk hallatán felajánlanak egy jobb pozíciót.”

Van lehetőségünk a fejlődésre?

Először is szögezzük le: nincsenek mindenkiben fejlődési ambíciók, van, aki örömmel végzi ugyanazt a munkát éveken, évtizedeken keresztül. Azoknak viszont, akik szeretnének feljebb lépni a ranglétrán, fontos, hogy a szemük előtt lebegjen a következő lépés. Ha a munkahelyünk nem kínál ilyen jövőképet, de számunkra fontos lenne a tanulás, új területek megismerése, előrelépés a karrierünkben, akkor fontoljuk meg a váltást.

Van jövője a cégnek?

Nemcsak a saját személyes jövőnk lehet kérdéses: ha úgy látjuk, a cég nincs biztonságban, problémák vannak a fizetésekkel vagy leépítések várhatók, jobb ha nem őrlődünk kétségek között, és lépéselőnybe kerülünk. Persze egy potenciális leépítési hullám esetén érdemes észben tartani a végkielégítés lehetőségét is, erről itt olvashatunk többet.

Meg vagyok fizetve?

Előfordulhat olyan helyzet, amikor kevesebb fizetésért, de örömmel járunk be dolgozni: hasznos, értelmes munkát végzünk egy számunkra kedves szervezetnek, rugalmasak a munkavégzésben és ez jót teszt a családi időbeosztásunknak. Amikor viszont úgy érezzük, hogy az elvárások csak nőnek és nőnek, cserébe a fizetésünk a minimumon marad, akkor első körben érdemes a fizetésemelésről érdeklődnünk, ha pedig még ígéretet sem kapunk rá, akkor elgondolkodni a folytatáson.

Egyet tudok érteni a cég értékeivel?

Vannak ugyanis esetek, amikor egy vállalat fő értékei semennyire sincsenek párhuzamban saját életünk fő mozgatórugóival. Vegetáriánusként bizonyára nem dolgozunk szívesen húsfeldolgozó-üzemben, lelkes kisállat-tartóként nem támogatjuk az állatkísérleteket, de az is lehet hogy óvónőként vagy tanítóként egy konkrét nevelési módszertannal nem értünk egyet. Lehet, hogy ez csak évek elteltével válik zavaróvá, mi magunk is változunk, ugyanakkor eljöhet a pillanat, amikor elviselhetetlennek érezhetjük a különbséget a magánéletünk és a munkahelyi énünk között. Tegyük meg az első lépést, kezdjünk el új munkahelyet keresni és vegyük a kezünkbe a sorsunkat!

„Amikor párban van az, hogy valamiben jó vagyok és örömmel is végzem ezt a munkát, az egy olyan egyensúlyi helyzetet teremt, amiben mindenki jól érzi magát: jó nekem és jó a cégnek is.” - mondja Nagy-Gál Veronika önbizalom coach, aki mindenkit arra biztat, hogy törekedjen az önazonos karrier felépítésére.

Vannak sokkal jobb lehetőségeim?

Ha időről időre felbukkannak ígéretes álláslehetőségek, mi mégis egy helyben toporgunk, akkor gondoljuk át, mi az oka a hezitálásnak. Miért maradjunk a meglévő helyünkön, ha jobb fizetéssel, fejlődési lehetőséggel, rugalmas munkavégzéssel kecsegtető lehetőségek várnak ránk?

Megszületett a döntés?

Az Aurum Életműhely összeállított egy rendkívül hasznos támogató listát, mely segíthet abban, hogy még egyszer végiggondoljuk több szempont mentén is, jól döntöttünk-e. 

- Végiggondoltam, hogy miről szól a döntésem. 

- Átgondoltam, hogy mi a célom a döntési helyzetben. 

- Nyugodt körülmények között átgondoltam a lehetséges alternatívákat.

- Azonosítottam a döntéssel kapcsolatos vágyaimat és érzelmeimet.

- Meghallgattam olyanok véleményét, akik számomra fontosak. 

- Tanácsot kértem olyantól, aki nálam tapasztaltabb.

- Egyeztettem azokkal, akikre hatással van a döntésem. 

- Átgondoltam, hogyan viszonyulok a hibázáshoz.

- Érzem a szabadságot a döntésemben. 

- Vállalom a felelősséget a döntésemért.

- Meg tudok békélni azzal, hogy nem biztos, hogy a döntésem mindenkinek tetszeni fog. 

- Megnyugszom abban a tudatban, hogy a jelenben a lehető legjobb döntést hozom meg. 

Ha meghoztuk a döntést, álljunk ki mellette magabiztosan: „Bűntudatnak és bocsánatkérésnek nincs helye a felmondáskor. Természetes lépés a munkahelyváltás az életünkben, ami miatt nem kell rosszul éreznünk magunkat.” - mondja Csekovszky Anna coach korábbi, Ne féljünk a felmondástól! című cikkünkben.

Engedjük, hogy jóra forduljon a sorsunk, bízzunk képességeinkben és keressük az új lehetőségeket! Bátran vágjunk bele az álláskeresésbe személyes prioritásaink szerint! Ha rég foglalkoztunk a témával, frissítsük önéletrajzunkat, majd töltsük fel ide. Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet, illetve Facebook értesítést is, hogy biztosan ne mulasszunk el egyetlen nekünk szóló lehetőséget sem.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala