Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha felmondtunk vagy épp felmondani készülünk, gondoljuk át, milyen eszközöket kell majd visszaadnunk, milyen teendők várnak ránk a búcsú kapcsán. Bár előfordulhat, hogy szívünk szerint ott hagynánk csapot-papot, a felmondási idő alatt tegyünk rendet, számoljunk el a munkaeszközökkel és ruházattal, segítsük az utódunk beilleszkedését. Nem érdemes felégetnünk a hidakat, gyakran előfordul, hogy korábbi munkahelyünkről érkező ajánlások vagy exkollégák segítenek karrierünk alakulásában. Ha elegánsan távozunk, az csak jó fényt vethet ránk.

Adjuk át a feladatokat

Gondoljunk bele: nincs annál rosszabb, amikor új munkahelyre érkezvén egy kelletlen, negatív személytől kell átvennünk a feladatokat. Ha nekünk kell betanítani az új kollégát, segítsük a munkáját, adjunk át mindent minél érthetőbben és rendezettebben. Osszuk meg a kontaktjainkat, mutassuk be a partnereknek, ismertessük meg vele a cégnél működő szokásokat. Mondjuk el a napi teendőket, ha már megvannak a belépései, mutassuk meg milyen szoftvereket használunk és azok hol érhetők el.

„Nem lehet előre tudni, hogy kikkel sodor össze újra az élet! Hagyjunk jó benyomást a feletteseinkben, kollégáinkban: maradjunk professzionálisak. Adjunk át mindent az utódunknak, segítsünk tudásunkkal, kontaktjainkkal, bármivel ami a munkavégzésben segíthet.” - mondja Csekovszky Anna, a Karrierológia karrier tanácsadó pszichológusa és karrier coach-a, aki korábbi cikkünkben számos hasznos tippet osztott meg velünk ahhoz, hogy jól sikerüljön a felmondásunk és a felmondási időnk hasznosan teljen. 

Töröljük mindent, ami nem oda való

Mielőtt visszaadnánk azokat, bölcs dolog a céges laptopot, mobilt, számítógépet megtisztítani a személyes fájloktól és nyomoktól. Bár elméletben senki sem használja Facebookozásra és személyes ügyek intézésére a céges gépet, a valóságban nyilvánvalóan vannak annak nyomai, hogy mégis ezt tettük, például letöltött képek, fájlok vagy böngészési előzmények formájában. Ezek nem tartoznak se az utódunkra, se a cégre, ezért távolítsuk el ezeket. Sok vállalatnál tárolják a közös fájlokat szerveren, majd automatikusan törlik és gyári állapotra állítják vissza a céges gépeket, ha egy kolléga távozik, de a legjobb, ha megtesszük az alábbi óvintézkedéseket, hogy ne kerüljenek illetéktelen kezekbe személyes adataink.

„Volt szerencsém egy olyan laptopot megörökölni, amelyen egy kibontakozó romantikus kapcsolat minden nyoma megtalálható volt, üzenetektől a hiányos öltözékű szelfikig – az előző kolléga és a főnökünk között. Nemcsak kínos volt, hogy véletlenül tudomást szereztem róla, de el is vette a kedvem a helytől.” – meséli István, aki egy kis cégnél bukkant érdekes dolgokra az új munkaeszközén.

Előzzük meg a kellemetlen helyzeteket!

1. Töröljük a böngészési előzményeinket és a gyorsítótárat!

2. Töröljük a böngészőben megadott automatikus belépéseket és elmentett jelszavakat, esetleg bankkártya adatokat is!

3. Töröljük a személyes fájljainkat, ezek jellemzően a Letöltések mappában, az Asztalon lehetnek, de bárhol máshol is, ha esetleg külön mappába tettük őket. (Ha szükséges és nincsenek meg máshol, készítsünk belőlük másolatot: töltsük fel a felhőbe, vagy egy pendrive-on mentsük le őket.)

4. Ha töröltük a személyes fájlokat, ne felejtsük el kiüríteni a Lomtárat! Nem mindenki tudja, de a Lomtárból visszaállíthatók a törölt fájlok egészen addig, amíg véglegesen nem töröljük őket.

5. Ugyanez igaz a céges telefonra is: töröljünk minden olyan applikációt, amit személyes célokra használtunk, az üzeneteink között se maradjanak olyanok, amik nem a munkához kötődőek.

Tegyünk rendet a munkaállomásunkon is!

Ha nem home office-ban dolgozunk, akkor pakoljunk el az öltözőszekrényünkből, íróasztalunkról. Készítsük össze személyes tárgyainkat, a fotókat, apróságokat amikkel körülvettük a helyünket! Amire nincs szükségünk, azt dobjuk ki, ha találunk olyan irodai apróságot, kiadványt, dokumentumot ami hasznos lehet még valakinek, adjuk át neki. 

Ha munkaruhánk van, számoljunk el vele!

A munkajog megkülönböztet munkaruhát és védőruhát: előbbi védi vagy helyettesíti a dolgozó ruháját a szennyeződésektől és szagoktól, míg a védőruha külső károsító hatásoktól óvja meg viselőjét. Utóbbiaknak szigorú előírásoknak kell megfelelnie, viselésük kötelező, a munkáltatónak kell biztosítani térítésmentesen a dolgozók számára. A munkaruha ezzel szemben ruhapénzzel is kiváltható, kihordási ideje van, melynek lejáratakor átmegy a munkavállaló tulajdonába. Attól függően, hogy milyen munkakörben dolgozunk, eltérhet, hogy vissza kell-e adnunk az aktuálisan nálunk lévő ruhákat és cipőket. Az sem ritka, hogy a cég szeretne elszámolni a munkaruhával, esetleg visszatéríttetné az árát. Ez nem minden esetben jogos, a Munkavédelmi szabályzat, a Kollektív Szerződés és az érvényben lévő jogszabályok alapján tudunk utánanézni, mit várhat el tőlünk a munkáltató.   

Még csak fontolgatjuk a felmondást?

Nézzünk körül, merre lenne jó továbblépni: találjunk új munkahelyet mielőbb, ne ugorjunk a semmibe! Válogassunk körültekintően, személyre szabottan az álláslehetőségek között, és ne feledjük el frissíteni az önéletrajzunkat, hogy a vágyainknak leginkább megfelelő pozíciót találhassuk meg! Ha elkészültünk, töltsük fel ide, és maradjunk naprakészek: kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala