Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az év eleje sokunk számára az újrakezdést jelképezi – kiváltképp akkor, ha épp munkahelyet váltunk. A kilépésünknek számtalan oka lehet – talán nem érezzük jól magunkat az adott munkahelyen, esetleg túl sok időnk megy el a bejárásra, vagy egyszerűen csak megtalált minket álmaink álláslehetősége. Akárhogy is, fontos, hogy távozásunk előtt visszajelzést adjunk a munkáltatónak, és beszámoljunk a cégnél eltöltött időszakban szerzett benyomásainkról és tapasztalatainkról – legyenek azok pozitívak vagy negatívak. Amennyiben szorongással tölt el minket a közelgő exit interjúnk gondolata, fogadjuk meg Hoffmann Gábor okleveles közgazdász, munkajogi szakokleveles tanácsadó, a Munkaviszony.hu Kft. ügyvezetőjének tanácsait.

A lezárás és elengedés rítusa

Bár az exit interjú elsősorban a munkáltató érdekét szolgálja, hiszen hasznos, bennfentes információkkal láthatjuk el a HR-est (és rajta keresztül a cégvezetést is) a szervezet működésével kapcsolatban, ha tudatosan veszünk részt a beszélgetésben, mi magunk is profitálhatunk belőle.  

„A kilépő interjún lehetőségünk nyílik arra, hogy letegyünk olyan terheket, amelyeket esetleg évek óta csendben cipelünk, mert valamilyen okból nem mertük vagy nem tudtuk megosztani őket a felettesünkkel, a munkatársainkkal. A munkaviszony és a beszélgetés végeztével azonban megkönnyebbülten sétálhatunk ki az ajtón, tudván, hogy életünk egy szakasza lezárult, és nem hagytunk elvarratlan szálakat magunk mögött” – kezdi a tanácsadó. 

Sokan – tévesen – a lezárás helyett a bosszúállás eszközét látják a beszélgetésben, és túlzó vagy valótlan állításokkal igyekeznek megtorolni vélt vagy valós sérelmeiket, például egy személyes nézeteltérés okán. Jó azonban, ha tudjuk, hogy egy fecske nem csinál nyarat. 

„Egyetlen dolgozó véleményéből a HR-esek sosem vonnak le messzemenő következtetéseket – de ha például egy féléven belül öten-hatan állítják ugyanazt – mondjuk azt, hogy egy adott középvezetővel nagyon nehéz együtt dolgozni – akkor bebizonyosodhat, hogy az elmondottaknak van alapjuk, és a munkáltató lépéseket tehet a probléma megoldása érdekében. Ha azonban csak nekünk jelentett gondot az együttműködés az illetővel, könnyen lehet, hogy mi magunk is felelősek voltunk a konfliktushelyzetért” – figyelmeztet a szakértő az önreflexió fontosságára. 

Gyakoroljunk tehát önkritikát, de ne essünk át a ló túloldalára, azaz ne féljünk őszintén elmondani mindazt, amit tapasztaltunk. Mutatjuk, hogy mely szempontokat ajánlott figyelembe vennünk – amennyiben van rá lehetőségünk. 

Amire érdemes kitérni 

A fenti mondat záró megjegyzése nem véletlen – az exit interjún való részvétel nem magától értetődő, ugyanis megtartása nem kötelező. A munkáltatón múlik, kíváncsi-e a távozó dolgozók véleményére, és hogy szán-e időt és energiát a kikérdezésre – így előfordulhat, hogy nem tudunk ebben a formában visszajelzést adni. 

Továbbá a beszélgetés formáját és tartalmát sem mi határozzuk meg – ez a HR-es felelőssége. „Mi csak arra tudunk válaszolni, amit megkérdeznek. Egy profi munkaügyi szakember azonban valószínűleg kitér majd a munkavégzés legtöbb aspektusára, és – az előző interjúkból tanultak alapján – azt is tudni fogja, hol, melyik terület kapcsán érdemes egy kicsit mélyebbre ásni” – árulja el interjúalanyunk, mielőtt rátér a legjellemzőbb kérdésekre, amelyeket érdemes átgondolnunk:

  • Mi az, amiért szerettünk és amiért nem szerettünk a cégnél dolgozni? 
  • Kivel szerettünk, és kivel nem szerettünk együtt dolgozni? 
  • Milyen viszonyban voltunk a közvetlen kollégáinkkal, a felettesünkkel?
  • Hogyan értékeljük a szervezeten belüli kommunikáció minőségét, gyakoriságát?
  • Miként vélekedünk a munkavégzésünk során használt eszközökről, anyagokról, eljárásokról, technológiákról?
  • Mennyire voltunk elégedettek a munkakörülményekkel? 
  • Mikor, és miért kezdtünk el gondolkodni a váltáson?
  • Mely tényezők miatt döntöttünk végül a távozás mellett?

Ha valamilyen kérdés kényelmetlenül érint minket, jó, ha tudjuk, hogy jogunkban áll megtagadni a válaszadást. Más kérdés persze, hogy érdemes-e – hiszen a negatív visszajelzés is nagyon értékes a munkáltató számára, minket pedig nem fenyeget semmilyen retorzióval. Ugyanígy nem hasztalan azonban a pozitív visszajelzés sem: „Egyrészt a munkáltatót és a volt kollégáinkat is segítjük azzal, ha elmondjuk, véleményünk szerint melyek a cég erősségei, másrészt a hála gyakorlása és a jó élmények felelevenítése segíthet nekünk abban, hogy ne keserű szájízzel intsünk búcsút életünk egy meghatározó szakaszának” – véli a szakértő. 

Le a félelmekkel! 

Ahogyan azt fentebb is említettük, nem kell attól tartanunk, hogy őszinteségünk negatív következményeket von maga után. 

„Az exit interjún elhangzottak nem minősülnek rágalmazásnak, nyugodtan osszuk meg a negatív tapasztalatainkat is!” – hangsúlyozza a tanácsadó. Ha valamikor, akkor most van itt az ideje annak, hogy napvilágra kerüljenek olyan, a munkáltató szeme előtt rejtve maradt problémák, amelyekről korábban nem mertünk szót ejteni: „Ilyen lehet például a nem szabályosan vezetett munkaidő-nyilvántartás, a nem megfelelő kommunikációs stílus a vezetőnk részéről, vagy az egyenlőtlen munkamegoszlás” – ad példákat interjúalanyunk. 

Tudatosítsuk magunkban, hogy ennek a beszélgetésnek nincs tétje, és mi magunk döntjük el, mire válaszolunk, és mit tartunk magunkban. „Ne görcsöljünk rá az interjúra, hiszen ez nem egy vizsga: itt nincs rossz válasz, és ér nem válaszolni is. Ne féljünk attól, hogy valakit karóba húznak miattunk – ez csak akkor fordulhat elő, ha mi vagyunk a sokadikok a sorban, akik panaszt tesznek az illetőre, ez esetben pedig biztosak lehetünk abban, hogy jót teszünk a hátrahagyott munkatársainkkal és a céggel is” – nyugtat meg minket a szakértő.  

Amennyiben módunkban áll részt venni a beszélgetésen, gondoljuk végig a fentieket, és igyekezzünk a lehető legőszintébben és legtárgyilagosabban megosztani hasznos tapasztalatainkat. Az építő kritika mellett ne feledkezzünk meg a pozitívumok említéséről sem, hiszen biztosan nem ok nélkül dolgoztunk adott ideig a szervezetnél. Ha pedig túl vagyunk a beszélgetésen, és végre megkönnyebbülten lapozhatunk karrierünk következő fejezetéhez, keressük meg a nekünk megfelelő álláslehetőséget! Ahhoz, hogy a vágyainkkal és tudásunkkal leginkább átfedésben lévő pozíciót találjuk meg, használjuk személyre szabott beállításainkatFrissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a minket kereső munkáltató cégek is ránk találhassanak. Legyünk mindig naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, kilépés, felmondás, exit interjú