Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Végre munkát találtunk, már szinte a zsebünkben érezzük az első fizetésünket, amikor közbeszól a valóság: már az első nap kiderül, hogy nem igazán érezzük jól magunkat. Mire ez végigfut az agyunkon, már meg is született a döntés, menekülnénk, akár azonnal. Van olyan helyzet, amikor tényleg menni kell, de érdemes a hirtelen búcsú előtt még átgondolnunk néhány szempontot.

Gondoljuk át nyugodtan a történteket

A Wise Step karriertanácsadó oldal online összeállítása szerint 3 kérdést tegyünk fel magunknak, mielőtt döntenénk:

Lehet, hogy a túl sok újdonság miatt érezzük magunkat kellemetlenül?
A szokatlan környezet, az új feladatok és ismeretlen emberek miatt könnyen elveszíthetjük a magabiztosságunkat. Ha nem egy barátságos, támogató közegbe érkezünk, hanem úgy látjuk, hogy már talán túlságosan is zárt, összeszokott társasággal van dolgunk, elsőre nem könnyű elképzelni, hogy még jól is alakulhatnak a dolgok. A túl kevés vagy éppen túl sok információ és tréninganyag is nyomasztó lehet. Próbáljunk időt adni magunknak: elképzelhető, hogy pár nap elteltével otthonosabb lesz az új hely?

Lehet-e haszna annak a jövőben, ha most úgy döntünk, hogy mégis maradunk?
Ha nincsenek anyagi tartalékaink, akkor szinte egyértelmű a válasz. Ha azonban megtehetjük, hogy felmondunk és folytatjuk az álláskeresést, akkor is érdemes elgondolkodni azon, hogy származhat-e hasznunk abból, ha maradunk? Például egy értékes referencia, egy jó kapcsolat, valami, ami miatt felül tudunk kerekedni első rossz érzéseinken.

Ha a feladatok mennyisége vagy a felelősség változott az eredeti megállapodáshoz képest, akkor elképzelhetőnek tartjuk-e, hogy tárgyaljunk erről?
Olyan is előfordulhat, hogy más típusú feladatot bíznak ránk, mint amiről megegyeztünk. Ennek oka lehet egyszerű félreértés is, ezt tartsuk a lehetőségek között észben, de az is lehet, hogy szándékosan kisebbítették az álláshirdetésben a ránk váró feladatokat. Mindig van lehetőségünk kérdezni és tárgyalni arról, hogy a ránk bízott teendők megvalósíthatók-e a saját munkaidőnkben. Ha úgy érezzük, túl sokat kérnek tőlünk, jelezzük, mielőtt egyből a felmondáshoz nyúlnánk.

Ezekre a jelekre figyeljünk oda

Gondoljuk át a fentieket, majd mérlegeljük, hogy van-e értelme maradnunk. Vannak azonban olyan esetek is, amikor jobb, ha azonnal szedjük a sátorfánkat. A Wise Step összegyűjtötte a leggyanúsabb intő jeleket, ők azt ajánlják, ha a lentiekkel találkozunk az első munkanapunkon, meneküljünk!

Mondjunk fel azonnal:

  • Ha kiderült, hogy valamiről hazudtak nekünk: például a munkakörülményekről, a feladatokról, a munkarendről vagy a fizetésről.
  • Ha az elénk tolt szerződés köszönő viszonyban sincs azzal, amiről megállapodtunk.
  • Ha nem akarnak velünk szerződést aláírni: a munkavégzés, papír nélküli próbaidő nemcsak a fizetésnél jelenthet problémát, de munkavédelmi szempontból is kockázatos lehet.
  • Ha munkahelyi zaklatás áldozatai vagy szemtanúi vagyunk – és tegyük meg a szükséges lépéseket is, hogy máskor ne fordulhasson elő.
  • Ha olyan feladatokkal bíznak meg bennünket, amiről biztosan tudjuk, hogy nem szabályszerű vagy egyenesen illegális, esetleg másokat kell átverni ahhoz, hogy előrébb jussunk.

Nem biztos, hogy azonnal fel kell mondanunk, de fogjunk gyanút és gondolkodjunk el a távozáson:

  • Ha úgy érezzük, mérgező a légkör.
  • Ha arra mutatnak a jelek, hogy nagyon nagy a fluktuáció, és nem maradnak túl sokáig az emberek.
  • Ha rögtön a mélyvízbe dobnak, betanítás és segítség nélkül.

Nem vagyunk egyedül!

Ha érdklődünk a környezetünkben, biztosan találunk több sorstársat, akivel megesett, hogy rögtön az első munkanapján kiderült: ez a történet bizony nem lesz hosszú. Ne őrlődjünk sokáig, ha biztosak vagyunk benne, hogy fel kell mondanunk, zárjuk rövidre a dolgot. Felesleges még napokig, hetekig, rosszabb esetben hónapokig húznunk a döntést, sokkal jobb, ha megadjuk a lehetőséget magunknak egy jobb munkahelyre.

„Elmentem konyhalánynak egy pizzériába. A munkával nem volt semmi gond, bírom a meleget, gyorsan, szépen mosogatok és nem aznap láttam először zöldségeket se. Ez egy pici hely volt, ahol a futárok amikor visszaértek, bejártak beszélgetni. Már az sem tetszett, hogy kétértelmű megjegyzéseket tettek, de helyre bírom rakni a fiúkat, ha kell. Viszont az egyikük -hozzáteszem nagyon sunyi módon, hogy senki ne vegye észre- megtapizott. Először azt hittem véletlenül történt, de aztán megint odajött és akkor már nem volt kérdés. Ha ez az első nap, mi lesz legközelebb? Eljöttem egy szó nélkül.” Juli nemcsak megalázónak, de veszélyesnek is érezte a helyzetet, ezért inkább gyorsan lépett.

Néha az is elég, ha eltöltünk két órát egy munkahelyen ahhoz, hogy azonnal felmondjunk. Andinak egy fél nap elég volt ahhoz, hogy felálljon újdonsült munkahelyén: „Ingatlanosnak jelentkeztem egy újlipótvárosi irodába. Gyanús lehetett volna, hogy állandóan van náluk felvétel, de még elég zöldfülű álláskereső voltam. Azzal kezdődött a betanítás, hogy elmondták, mit kell hazudni a lakásokat hirdető magánszemélyeknek. Már itt megszólalt bennem a vészcsengő, aztán kicsit később kiderült, hogy mindenki épp aznap kezdte a munkát és valamiért még senkinek nem készült el a munkaszerződése. Nem kellett sokat gondolkodnom ahhoz, hogy rájöjjek, itt nem nagyon van olyan, aki sokáig marad, lényegében ingyen dolgoztatják a fiatalokat, akik lelkesen jönnek pár napig, aztán fizetés nélkül távoznak.”

Hogyan mondjunk fel?

Sajnos viszonylag gyakori, hogy azokon a munkahelyeken, ahonnan menekülnek az emberek, az első napon nincs még szerződés a kezünkben, lehet hogy nem is jelentettek be bennünket. Ilyen esetekben nincs semmilyen felmondási kötelezettségünk sem, hiszen nincs honnan felmondani, és nagy rá az esély, hogy ezt a munkanapot kifizetni sem fogják.

Ha már van szerződésünk és próbaidőn vagyunk, élhetünk a próbaidős, indokolás nélküli azonnali munkavállalói felmondással. Tehát nem kell semmilyen magyarázatot adnunk arra, hogy miért mondunk fel. Ez a felmondás (és ez igaz a munkáltatóra is!) nem igényel beleegyező nyilatkozatot, visszaigazolást a másik fél részéről.

A felmondással kapcsolatos legfontosabb kérdések és válaszok -legyen az azonnali hatályú vagy rendes felmondás-, korábbi cikkünkben megtalálhatók.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala