Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Még a politikusok és napjaink legnépszerűbb sztárjai is tapasztalják a stressz bénító tüneteit, egyáltalán ne érezzünk tehát lelkiismeret-furdalást, ha állásinterjú előtt bénító stressz tör ránk.

Habár a stressz mértéke, és természetesen csökkentésének módja is egyénre szabott, nincsenek mindenre megoldást nyújtó csodaszerek, az alábbi 3 módszer sokaknak segített:

1. Tervezzünk előre!

Az ok: a gyomorgörcs vagy gombóc a torkunkban többek között azért alakulhat ki, mert úgy érezzük, nem tudjuk, hogy mire számíthatunk. Szervezetünk az ismeretlent veszélyként definiálja és előveszi a vészforgatókönyvet. Ennek fizikai tüneteitől szenvedünk, amikor úgy érezzük, hogy szorongunk.

Virág, 36 éves

"Világ életemben izgulós típus voltam, de nem gondoltam volna, hogy egy account assistant pozíció annyira kifog rajtam, hogy szinte remegni fogok az idegességtől az állásinterjú előtt. Amikor megérkeztem a helyszínre és láttam, hogy a többiek egy-egy legépelt, előre kidolgozott kérdés-válasz listát nézegetnek, végigfutott a víz a hátamon. Tudtam, hogy nekem is ki kellett volna nyomtatnom a legfontosabb gondolatokat, így legalább lett volna valami fogódzóm arra az esetre, ha semmi nem jut az eszembe. A tudat, hogy a többiek rutinosabbak és profibbak, mint én, teljesen lenullázta az amúgy sem magas önbizalmamat. Úgy éreztem, hogy míg ők mentőövvel ülnek egy hajón, én teljesen védtelenül egy süllyedő csónakban. Azóta stratégiát váltottam. A legnehezebb kérdésekre adott válaszokat, illetve a céggel kapcsolatos tudnivalókat is pontosan leírom a felkészülés során. Amikor érzem, hogy kezdek bepörögni az idegességtől, megkérdezem magamtól: Mi a legrosszabb, ami történhet? Maximum annyi, hogy a leírt gondolatokból előrántok párat és már tovább is gördül a beszélgetés. Ez segít.”

Állásinterjú előtti stressz: 3 tipp, hogy legyőzzük!

2. Tartsunk főpróbát!

Az ok: az interjúszituációt többek között azért éljük meg stresszként, mert nemcsak mesterséges, de markánsan elüt a hétköznapoktól felépítésében és hangulatában is. Minél többet gyakoroljuk, annál közelebb kerül a komfortzónánkhoz és annál kevésbé tűnik majd félelmetesnek. Vonjunk be valakit a főpróbába, meg fogunk lepődni, hogy milyen sok mindenre fény derül.

Brigitta, 26 éves

"Egy ügyvezetői személyi asszisztensi pozícióra készültem és az interjú előtti nap a testvérem meghallotta, hogy félhangosan gyakorlom a válaszokat a szobámban. Bejött és azt mondta: oké, játsszuk el, hogy én vagyok az interjúztató és te az interjúalany. Nagyon mesterkéltnek tűnt, és az elején folyamatosan nevettem vagy belesültem, de amikor először adott visszajelzést, teljesen váratlanul ért: azt mondta, hogy túl sokszor használom a ’precíz’ és a ’csapatjátékos’ szavakat, és arra is felhívta a figyelmemet, hogy a kezeimmel hadonászom és folyamatosan a hajamat piszkálom. Nem mondom, hogy jól esett, de azt hiszem, ez mentett meg, mert másnap felvettek. Mondjuk a precizitásom is jól jött, ugyanis már 3 nappal az interjú előtt kíváncsiságból odamentem kocsival a helyszínre, hogy feltérképezzem a helyzetet. Ha nem teszem, lehet, hogy veszítek 15 percet azzal, hogy parkolót keresek a belvárosi irodaház környékén. Így már az interjú előtt foglaltattam magamnak helyet a mélygarázsban, ahová leadták a nevem és simán beengedtek.”

3. Nevessünk!

Az ok: a nevetés elernyeszti az izmokat, csökkenti a stressz hormonokat és az idegességet amellett, hogy endorfint termel, amelynek többek között a boldogságérzet kialakulásában és a depressziós tünetek csökkentésében van szerepe. Ha idegesek vagyunk, osszuk meg ezt az érzést másokkal, nevessünk, beszélgessünk. A társas közeg segít feloldódni és ellazulni.

Sándor, 49 éves

"Tudni kell rólam, hogy már az érettségin is leblokkoltam és valahányszor interjúszituációba kerülök, rettegés fog el. Remeg a lábam, ugrál a gyomrom és elmegy a hangom. Nem vagyok rá büszke, de annyira szégyellem magam a bénázásom miatt és félek, hogy megaláztatásban lesz részem, hogy van úgy, hogy egyszerűen feladom és nem jelenek meg az állásinterjún. Az egyik volt barátnőm terapeuta és ő mondott nekem egy érdekes dolgot, ami segít: interjú előtt beszélgetni kell vagy telefonon a barátokkal, vagy a helyszínen a többiekkel. A lényeg, hogy nevessünk, akár saját magunkon vagy a szituáción. Már eleve az a tény, hogy együtt vagyunk benne és látom, hogy nekik sem könnyű, valamilyen megnyugvást ad. A humor segít kívülről szemlélni egy olyan helyzetet, amit képes vagyok amúgy élet-halál nagyságúra növeszteni. Egyik alkalommal, amikor ott álltam a folyosón interjúra várva, arra lettem figyelmes, hogy egy srác az iPodján néz valamit és nagyon nevet. Megkérdeztem tőle, hogy mi az. Kiderült, hogy egy standup comedy jelenet volt, ráadásul pont egy állásinterjú volt a téma. Mások is odajöttek, teljesen feloldódtunk, ellazultunk. Azóta én is letöltöttem a telefonomra pár ilyen videót. Ami még segít, ha meghallgatom a kedvenc számaimat, és betervezek valami jutalmat magamnak az interjú utánra, mondjuk egy sörözést a haverokkal. Így máris van valami jó, amit várhatok, bármi történjék is.

Készítette: Khojaste K

Címkék: állásinterjú, stressz, idegesség, tippek