Amikor az állásinterjúk után egyszer csak levelet kapunk, mely így kezdődik: "köszönjük érdeklődését, de ezúttal nem Önre esett a választás...", bizonyára az első gondolatunk az, hogy az adott vállalatot és lehetőséget jobb a lehető leggyorsabban elfelejteni.

Jobban tesszük ugyanakkor, ha nem töröljük dühösen ezeket a leveleket, a Job Hunt.org szakértői cikke szerint ugyanis a vesztes helyzetet hosszú távon könnyen előnyünkre fordíthatjuk. A siker titka, hogy írjunk válaszlevelet a visszautasító levélre, ha ezt tesszük, utólag is toronymagasan ki fogunk emelkedni a jelentkezők tömegéből. 

Íme 2 indok, amiért a köszönőlevél a legjobb hosszú távú befektetés, amelyet tehetünk. 

1. Növeljük az esélyünket jövőbeli lehetőségek esetén

Valószínűleg számos köszönőlevelet megírtunk már, amikor az állásinterjú bizonyos fázisaiban úgy éreztük, hogy pozitív visszajelzést szeretnénk adni, illetve szeretnénk megerősíteni a felvételi beszélgetésen elhangzottakat. Miért ne tennénk meg mindezt a folyamat lezárultával is, ha valóban szimpatikus volt a vállalat és szeretnénk, ha nem veszne a feledés ködébe a találkozás?

Nem kaptuk meg az állást? Így maradjunk versenyben!

Írjunk levelet az interjúztatnak, a HR-menedzsernek és mindenki másnak, akivel a kiválasztási folyamat során megismerkedtünk! Ezzel a lépéssel nemcsak előtérbe helyezzük magunkat a többi jelölthöz képest, de gondoskodunk arról is, hogy emlékezetesek maradjunk, így egy megüresedett pozíció esetén nagyobb eséllyel gondolnak majd ránk a vállalatnál. 

2. Nem biztos, hogy a felvett jelölt valóban meg is kezdi a munkát

Tekintsünk a köszönőlevél megírására úgy, mint amivel már semmit sem veszíthetünk, hiszen a pozíciót valószínűleg már felajánlották valaki másnak. Előfordulhat ugyanakkor, hogy az illető meggondolja magát és soha nem fog a vállalatnál munkába állni, vagy elkezd dolgozni ugyan, de nem válik be. Szakértők szerint utóbbi gyakrabban előfordul, mint gondolnánk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor a felvett jelölt mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket, akkor a cégnél nagyon sok esetben újra előveszik azoknak a pályázatát, akik "majdnem" megkapták az állást, vagyis az utolsó körös interjúkba bekerültek. Emögött az áll, hogy az állás ismételt meghirdetése, a beérkező önéletrajzok szelektálása, az interjúk újbóli lebonyolítása és az egész felvételi folyamat megismétlése rendkívül sok időt, energiát és pénzt emésztene fel, amelyet a vállalat érthető módon meg akar spórolni.

Ha a felvett jelölt nem vált be, vagy bármilyen más okból távozik a cégtől, az üres pozíciót belső csatornákon keresztül is meghirdethetik, de ha jó kapcsolatot és kiemelkedően pozitív benyomást sikerült kialakítanunk, akkor jó eséllyel az egyik HR-es értesíteni fog minket. 

Mit írjunk a köszönőlevélbe?

enlightened Köszönjük meg, hogy tudatták velünk a döntést, annak ellenére, hogy nem minket választottak!
enlightened Köszönjük meg a ránk fordított időt, udvariasságot és azt, hogy komolyan fontolóra vették a lehetséges alkalmazásunkat!
enlightened Fejezzük ki, hogy csalódottak vagyunk, amiért nem mi nyertük el az állást!
enlightened Jelezzük, mennyire értékeljük, hogy tanulhattunk a vállalatról és találkozhattunk az ott dolgozókkal!
enlightened Írjuk meg, hogy továbbra is nyitottak lennénk arra, hogy a cégnél dolgozzunk!
enlightened Kérjük meg őket, hogy feltétlenül vegyél fel velünk a kapcsolatot, amint nekünk való új pozíciót hirdetnek meg!

Szakértők szerint a köszönőlevek ritkák. A visszautasításra érkezett köszönőlevél még ritkább, éppen ezért lehet igen hatásos. Segítségével könnyen a második vagy harmadik legjobb jelöltről az ezüstérmes helyre ugorhatunk.

Címkék: köszönőlevél, álláskeresés, pályázat, HR, állásinterjú

Szemlézte: Fogas Krisztina