Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A legtöbb munkaadó előnyben részesíti az egyszerű, könnyen áttekinthető önéletrajzokat, amelyek gyorsan megismerhetővé teszik szakmai életutunk legfontosabb állomásait. Vannak azonban olyan szakmák és helyzetek, amikor a hagyományostól eltérő megoldás lehet a nyerő.

Mitől lesz egy önéletrajz kreatív?

Gyakorlatilag minden olyan önéletrajz kreatívnak tekinthető, amely tartalmában vagy megjelenésében a hagyományostól eltér. Legyen szó a szövegezésről, a megfogalmazás stílusáról, az alkalmazott színekről vagy képekről: bármilyen nem szokványos megoldás alkalmas lehet arra, hogy kiemelje képességeinket, szakmai tudásunkat, tehetségünket. Sokszor maga a forma is különleges: nem csak „papíron”, hanem digitális, interaktív anyagként, videóként, vagy a közösségi médián keresztül is bemutatkozhatunk úgy, ahogy egy szöveges dokumentumban nem lettünk volna képesek.

A kreatív önéletrajzok tehát tartalmazhatnak infografikákat, videós betéteket, online portfóliókat, személyes website elemeket. A cél minden esetben a figyelemfelkeltés, az információk érdekes, humoros vagy látványos formában történő átadása, illetve sok esetben a kreatív szakmai jártasság demonstrálása.

Kiknek ajánlott kreatív önéletrajzot készíteni?

Nem meglepő módon különböző kreatív szakmák betöltésekor kerülnek leginkább előtérbe a nem szokványos jelentkezői megoldások, amelyek célja, hogy illusztrálják az illető alkotóképességét. Egyes munkaköröknél, például grafikusoknál vagy tervezőknél gyakorlatilag elvárás is a korábbi munkákat bemutató portfólió csatolása, amire persze ma már nem csak egy szokványos brosúra bemutatásával, hanem valamilyen különleges formában is sor kerülhet.

Ugyanígy egy videós szakembernek is érdemes lehet audiovizuális elemeket is beilleszteni a pályázatába, amit természetesen online juttat el az állás meghirdetőjéhez.

A kreatív önéletrajzok előnyösek lehetnek azok számára is, akik komolyabb szakmai múltra tekintenek vissza, és ezt szeretnék látványosan, átláthatóan bemutatni. Akár az ellenkezője is igaz lehet: ha pályakezdők vagyunk, de szeretnénk képességeink és elhivatottságunk látványos formában megmutatni, akkor egy kellő mértékben feltűnő megoldás felkeltheti a munkaadó érdeklődését irántunk. Ha valamilyen vezetői, vagy kiemelt pozícióra pályázunk, akkor is imponálhat egy látványos pályázati anyag beadása, amely összhangban van azzal a vezetői felfogással, amit magunkénak vallunk.

Ha egyszerűen csak ki akarunk tűnni a tömegből, finomabb és egyszerűbb megoldások is célravezetők lehetnek, például egy merészebb önéletrajz sablon választása, vagy színes szövegblokkok, különleges betűtípusok és díszítő minták beillesztése. Ugyanakkor fontos, hogy az önéletrajz díszítése ne csapjon át giccsbe, vagy ne menjen az olvashatóság rovására: oda kell figyelnünk arra, hogy összességében esztétikus, könnyen használható, adott esetben akár nyomtatható maradjon az önéletrajz. Az interneten számos szolgáltatónál találunk kész kreatív önéletrajz sablonokat, és a Profession önéletrajz készítő megoldása is a segítségünkre lehet.

Előnyök és hátrányok

Ahogy szó esett róla, egyes szakmákban szinte elvárás a kreativitás, más esetekben pedig egy jól megválasztott mértékben váratlan és látványos pályázat a siker záloga is lehet. Ha képesek vagyunk megragadni az olvasó figyelmét és felkelteni az érdeklődését, máris kitűntünk a többi jelentkező közül.  

Ugyanakkor érdemes arra is gondolni, hogy bizonyos helyzetekben a várttal ellentétes hatást válthat ki a túlzott feltűnőség. Néha nem árt a pályázatokat feldolgozó személy helyébe képzelnünk magunkat, illetve megismernünk azt a munkaadót, ahova éppen jelentkezünk. Ha arra jutunk, hogy egy nem szokványos önéletrajz feldolgozása inkább tehertételt, vagy nem várt feltűnést okoz majd, fontoljuk meg egy hagyományos változat küldését.

Az is intő jel lehet, ha az adott állást valamilyen egységes, központosított felületen keresztük lehet megpályázni; valószínűleg a munkaadó könnyen feldolgozható formában szeretné gyűjteni a jelentkezők adatait. Sokszor automatizált módon dolgozzák fel a pályázatokat, ami egy nem szokványos önéletrajznál problémát fog jelenteni, mert az algoritmus nem tudja értelmezni majd az információkat. Ilyen esetben mentő megoldás lehet az is, ha egy egyszerűbb, szöveges önéletrajz változatot is mellékelünk a jelentkezéshez.

Érdemes kellő önreflexióval tekintenünk saját munkaerőpiaci helyzetünkre is: objektív mércével vajon mennyire indokolt különleges, látványos bemutatóval jelentkeznünk? A kreativitás mellett érdemes más jellemvonások fontosságát is megfontolnunk. Sok esetben maga a választott iparág fő jellegzetességei segítenek a döntésben. Lehet, hogy inkább a kiszámíthatóság, megbízhatóság és a szabálykövetés számít értéknek az új munkahelyen? Ez esetben el is vethetjük a kreatív ötleteket.

Ha most keressük új állásunkat, regisztráljunk és töltsük fel önéletrajzunkat. Ha kreatív álllásokat keresünk, nézzünk körül a Marketing, Média és PR ajánlatok között. Emellett, ha szeretnénk lépéselőnyt kovácsolni magunknak, és kiemelkedni a többi jelentkező közül, készítsünk prémium profilt is.