Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályamódosítás

Sokan azért mennek ki hajóra dolgozni, mert pénzt szeretnének gyűjteni, sokan utazni akarnak és világot látni, de van olyan is, aki imádja a hajós életformát. Egy biztos - annak, aki egy óceánjáró hajón dolgozik, tuti nem unalmas az élete. Persze mindenkit más dolog motivál abban, hogy útnak induljon, és hosszú hónapokat töltsön el távol a családjától, a barátaitól és az otthonától, de ez nem feltétlenül jelent kizárólag lemondást. Összeszedtük a hajós munka előnyeit és azokat a nehézségeket, amikkel meg kell küzdeni.

Előnyök

Jó a fizetés

Az egyik fontosabb dolog természetesen a pénz, hiszen nagyrészt azért dolgozunk, hogy pénzt keressünk. Egy óceánjáró hajón a fizetés és a jatt is nagyon jó, de persze pozíciótól függ, hogy pontosan mennyi. Nem kereshet ugyanannyit egy takarító, mint egy séf. Az viszont teljesen biztos, hogy abban a pár hónapban, amíg kint vagyunk, szinte semmire nem kell költeni: se szállásra, se ételre, se számlákra. Aki tényleg félre szeretne tenni, annak ez a tökéletes megoldás.

Ingyen lehet utazni

Aki szeret utazni, világot látni, annak hajón dolgozni maga az álom. Gyakorlatilag ingyen el lehet jutni olyan helyekre, ahová lehet, hogy sose jutottunk volna el, vagy olyan sokba kerülne, hogy nem lenne rá lehetőségünk. Ha áll a hajó és nem dolgozunk, bármikor le lehet szállni, nem vagyunk bezárva.

Lehet ismerkedni

Egy ekkora hajón, ahol többezer ember utazik együtt, rengeteg kultúrából érkeznek emberek. Az biztos, hogy sok új és érdekes embert ismerhetünk meg és akár életreszóló barátságokat is köthetünk.

Jó referencia

Akár szakácsként dolgozunk egy hajón, akár felszolgálóként, jól mutat az önéletrajzban a hajón való munka. Szakmailag biztos, hogy nem lesz kidobott idő egy hajón dolgozni, főleg mivel a külföldről hazatérő munkavállalókat különösen megbecsülik a cégek.

Nincsenek hétköznapi problémák

Nem kell főzni, postára járni, számlákat befizetni. Nincs dolgunk a papírmunkákkal, egyszóval a hétköznapi gondjaink egyszerűen megszűnnek, leredukálódnak, csak arra kell odafigyelnünk, hogy időben „odaérjünk” dolgozni.

Ragadnak a nyelvek

Nyelvtanulás szempontjából sem rossz egy hajón dolgozni. Rengeteg különböző anyanyelvű emberrel találkozhatunk, akikkel persze a közös nyelv általában az angol, de sokat tanulhatunk tőlük.

Munka egy óceánjáró hajón

Nehézségek

Honvágy

Egy szezon átlagosan hat-hét hónapból áll egy óceánjárón, ami közben nincs szabadság, így ez alatt az idő alatt nem látjuk a családunkat, a barátainkat. Akiknek már van családja, gyereke, gyakran azért váltanak folyami hajóra, mert ott 6 hét munka után 2 hét kötelező szabadság következik, amikor haza tudnak menni, óceánjárón viszont nincs ilyen. Érezhetjük magunkat magányosnak vagy lehet honvágyunk, amivel nehéz lehet megküzdeni.

Alvás

Van, akinek nehéz megszoknia a folyamatos háttérzajt, ami egy hajón van. Alapból mindig lehet hallani a motor és a víz hangját, plusz ott van még többezer ember és mindenki máskor dolgozik, máskor alszik. Van, aki kifejezetten szeret ezekre a hangokra elaludni, de okozhat nehézséget, ha mi a csendhez vagyunk hozzászokva. Ezen kívül azt is furcsa lehet megszokni, hogy a hajó folyamatosan mozog.

Megviselheti az immunrendszerünket

Ahol ennyi ember van összezárva és mindenki a világ más-más tájairól érkezik, ott könnyen le lehet betegedni. Pár fajta oltás persze ajánlott mindenkinek, de ettől még kicsit legyengülhet az immunrendszerünk.

Az anyanyelv hiánya

Furcsa lehet, hogy hónapokig nem használjuk az anyanyelvünket. Van, aki emiatt nem érzi magát olyan otthonosan vagy honvágya van.

Bele lehet fáradni

Nem véletlenül van az, hogy főleg fiatalok dolgoznak óceánjárókon. Ebbe az életmódba pár év után könnyen bele lehet fáradni, és még huszonévesként is nagyon megterhelő lehet; de nem feltétlenül a munka a fárasztó, inkább az, hogy folyamatosan emberekkel vagyunk körülvéve, alig jut időnk magunkkal foglalkozni és alkalmazkodnunk kell másokhoz. Így csak akkor vágjunk bele, ha ezek a nehézségek nem okoznak nekünk akkora gondot.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala