Bár a magyarországi munkavállalók több mint fele szeretne nemzetközi munkatapasztalatra szert tenni, a legtöbben nem maradnának öt évnél tovább külföldön, hanem itthon hasznosítanák a megszerzett tudást. A hazai cégek pedig jelentős előnyben részesítik a külföldi tapasztalattal rendelkező jelentkezőket egy álláshirdetésnél, akár magasabb bért is kínálnak nekik. A Profession.hu, a Boston Consulting Group és a The Network több mint 5000 magyar munkavállalót kérdezett meg a témában.

Külföldi munka: ezért érdemes hazajönniA magyar dolgozók kétharmada nyitott arra, hogy külföldön vállaljon munkát, legtöbben természetesen a magasabb fizetés reménye miatt költöznének (83 százalék), de sokan a nyelvtudás megszerzését (60 százalék) és a nemzetközi tapasztalatot (47 százalék) is fontosnak tartják. Az utóbbi két pont pedig rendkívül értékes szereplővé teszik őket az álláspiacon, amikor visszatérnek Magyarországra.

Legtöbben öt éven belül hazajönnének

A megkérdezett munkavállalók 19 százaléka két év után jönne haza a külföldi munkából, 32 százalékuk pedig három és öt év között tervez. Amikor hazatérnek, jelentős előnnyel indulnak a munkaerőpiacon, nem csak a magabiztos nyelvtudás, de a széleskörű tapasztalat miatt is.

"A kisebb hazai cégek egy újfajta szemléletet, a nyitottabb gondolkodási módot várják a külföldi tapasztalattal érkező kollégáktól, sok esetben ettől a vállalkozás versenyképességének növekedését is remélik. A multinacionális cégek is szívesen lecsapnak egy ilyen jelentkezőre, bízva a nagyobb munkabírásban és az innovatív hozzáállásban. A friss és sok esetben itthon nem elsajátítható szakmai tudáson felül az úgynevezett 'soft skill' tulajdonságok is vonzóak a cégeknek, a külföldi tapasztalat bátorságra és jobb alkalmazkodó képességre utal. Számos esetben sokkal könnyebb nemzetközi tapasztalattal vezető pozícióba kerülni" - mondta Sámson Dorottya, a Profession.hu munkaerő-piaci szakértője.

Kiket foglalkoztat legjobban a nyelvtanulás?

A kutatás adatai szerint az alapdiplomával rendelkező fiatalok a legmotiváltabbak: közülük majdnem minden harmadik válaszadó (29 százalék) egy új nyelv elsajátítását várja a külföldön töltött időszaktól, míg a mesterdiplomával rendelkezők közül csak minden ötödik (17 százalék) tartja ezt a külföldi munkavállalás egyik előnyeként számon.

Külföldi munka: ezért érdemes hazajönni

Ugyanez az arány mutatkozik a tapasztalatszerzésre és az ismeretlen, új kultúrák megismerésére is. Az alapdiplomásokat lelkesedésben a középfokú végzettséggel rendelkezők követik, 27 százalékuk szívesen sajátítana el egy új idegen nyelvet, 21 százalékuk pedig nyitottak az új élményekre.

Több tapasztalatért többet fizetnek a cégek

Sámson Dorottya szerint a jó lehetőségek ellenére legtöbbször nem könnyű a visszailleszkedés, az alacsonyabb megélhetési költségek ellenére nehezen élik meg a nagyságrendekkel kisebb fizetéseket a hazatérő munkavállalók.

A meghirdetett állások esetében viszont gyakran előfordul, hogy az eredetileg kínált juttatási csomag keretén szélesítenek a cégek, ha az ideális jelentkezővel találkoznak.

     Külföldi munka: ezért érdemes hazajönni     

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, álláskeresés, hazatérés, tapasztalat, fizetés