Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Három és fél éve élek férjemmel Németországban, eredetileg egy saját vállalkozást szerettünk volna elindítani, ami sajnos nem sikerült, így a B tervet választottuk: megtanulni a német nyelvet és munkát találni” – mesélte a Profession.hu-nak Anna, aki jelenleg épp állást keres.

A 33 éves, diplomás lány sok mindent csinált eddig, takarított, babysitterkedett, gyorsétteremben dolgozott, adatrögzítést vállalt – ám az összes munka, amit eddig Németországban kapott, sokkal alacsonyabb pozíció volt, mint amit a végzettségével el tudna látni.

Arról is beszélt lapunknak, hogy miért kellett eljönnie a korábbi munkahelyéről. "Eddig mindig én mondtam fel, de itt más volt a helyzet. Egy nemzetközi ügyfélszolgálaton dolgoztam, a magyar ügyfelek kiszolgálása volt a fő feladatom. Feltűnt, hogy jóval többet kellett dolgoznom, mint a velem egy beosztásban lévő német kollégáknak. Ez ellen azonban nem tudtam mit tenni. A csoportvezetőnek szúrta a szemét, hogy a magyar kollégáimmal az anyanyelvemen kommunikáltam, ez volt az elbocsátásom igazi indoka, bár természetesen ezt soha nem mondták így ki. Egyébként az elbocsátást nem indokolták meg: szakmai dolgokba nem tudtak belekötni, pedig több hétig keresték, hogy milyen ürüggyel küldjenek el. Amikor kirúgtak, nem tehettem semmit.”

Nyugaton magasabbak a bérek

"Németországban a keresetek magasabbak, főleg nyugaton, de keleten is jobban meg lehet élni, ha ketten keresnek a családban. Az élelmiszerek sem sokkal drágábbak, mint Magyarországon az alacsony áfa miatt sok mindent olcsóbban lehet megvásárolni, és például körülbelül annyiba kerül egy lakás bérleti díja, mint Budapesten. A szolgáltatások viszont sokkal drágábbak, mint otthon. Mindent összevetve úgy gondolom, hogy hosszú távon megérte eljönni” – mondta.

A PROFESSION.HU-N ILYEN NÉMETORSZÁGI ÁLLÁSOKAT TALÁLHATUNK.

Tréfásan megjegyezte, hogy egy esetleges lottó ötös esetén térne vissza Magyarországra, ám ha valami nagyon jó munkalehetőség várná őt és a férjét is itthon, akkor elgondolkodnának a hazaköltözésen. "A nyugdíjas éveinket otthon szeretnénk eltölteni” – tette hozzá.

Elbocsátották, mert magyarul beszélt
(A kép illusztráció.)

"Teljesen más a mentalitás, gondolkodás. Itt minden fordítva működik, mint otthon, amit először nagyon nehéz volt megszokni. Jó példa erre a lakáskeresés: nem úgy működik, hogy rögtön ki tudsz venni egy lakást, mert te nézted meg először és van rá pénzed, mert itt mindenkinek van. Pályáznod kell az adott lakásra, és az ingatlanosnak fizetned, ha nagyon szeretnéd kivenni. Ez csak egy a sok dolog közül, de ez is mutatja, hogy itt teljesen másként gondolkodnak az emberek.”

A lány úgy érzi, hogy magyarként nem nagyon lehet baráti kapcsolatokat kialakítani Németországban, legalábbis nem olyanokat, mint otthon. Azt tapasztalta, hogy a legtöbb németnek egyszerűen nincs humorérzéke, ezért neki igen nehéz volt eleinte szót értenie velük. "Persze vannak kivételek” – mondta nevetve Anna.

"A kint élő magyarokkal sajnos elég rosszak voltak a tapasztalataim, nem segítik, hanem visszahúzzák egymást. Ezért inkább nem barátkozom magyarokkal sem” – tette hozzá keserűen.

Csak nyelvtudással szabad elindulni

Azt tanácsolja a külföldi munkára készülőknek, hogy felejtsék el a nyelvtudás nélküli kiutazást! Ha valaki nem beszéli a nyelvet, nem tud önerőből elhelyezkedni, csak valamilyen közvetítő cégen keresztül, amelyek az esetek nagy részében rengeteg pénzt kérnek – hívta fel a figyelmet Anna. "Több olyan emberről hallottam már, aki kijött ide gyári munkásnak, de egy szót sem beszélt németül, még az alap dolgait sem tudta elintézni. Ezért vannak itt olyan emberek, akik alkalmanként 50-100 euróért segítenek az ügyintézésben. A munkásoknak pedig szinte nem is marad pénzük.”

Ha valaki a képzettségének megfelelő munkát szeretne találni, egyszerűen nem elég csak gagyogni németül - mondta Anna, aki azt vette észre: a jó állásokért Németországban is versengés folyik, és egy külföldi csak akkor tudja felvenni a versenyt egy anyanyelvűvel, ha nagyon jól kommunikál németül.

AZ ÖSSZES KÜLFÖLDI MUNKA ITT BÖNGÉSZHETŐ.

Rengeteg az üres állás Németországban

Mint arról korábban beszámoltunk: megközelítette az egymilliót Németországban a betöltendő állások száma az idei második negyedévben. Az ország nyugati részén 767 ezer betöltetlen állás volt, a keleti tartományokban - a volt NDK területén - pedig 218 ezer - mutatta ki a szövetségi munkaügyi ügynökség kutatóintézete (IAB).

A szövetségi munkaügyi ügynökségnél (BA) regisztrált munkanélküliek száma a legutóbbi, júliusi adatok szerint 2,661 millió, egy év alatt 112 ezerrel csökkent a számuk. A német munkanélküliségi ráta 6 százalékos.

 

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, álláskeresés, Németország, elbocsátás, felmondás