Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, az utóbbi hónapokban gyorsulni látszik a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába. Az osztrák munkavállalás és annak a magyar munkáltatókra-munkavállalókra gyakorolt hatása rengeteg kérdést felvet.

Horváth Csabát, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugat-dunántúli Regionális képviseletének vezetőjét, a téma szakavatott ismerőjét faggattuk arról, ami mindnyájunkat foglalkoztat: mit, hogyan és mennyiért lehet Ausztriában dolgozni? És ami a legfontosabb: valóban megéri?

Profession.hu: Jellemzően mit és milyen munkakörben dolgoznak a magyarok Ausztriában?

Horváth Csaba: A legjellemzőbb területek és munkakörök az építőipar, a teherfuvarozás, a turizmus, az egészségügy és a mezőgazdaság területén vannak, de egyre több olyan szakma is megnyílik a magyarok előtt, mint az informatikus, a mérnök, a magas tudást igénylő vasipari tevékenységek (minősített hegesztő, CNC esztergályos, marós stb.). Az építőipar és a turizmus területén minden munkakörben vannak magyar munkavállalók, egész Ausztriában. A mezőgazdasági munka szezonális, és inkább a határmenti területekre koncentrálódik.

A PROFESSION.HU-N ILYEN AUSZTRIAI ÁLLÁSOKAT TALÁLHATUNK!

Családonként egy fő már Ausztriában dolgozik

Profession.hu: Milyen hatással van a magyarok osztrák munkavégzése a határmenti magyar munkáltatókra?

Horváth Csaba: Mára elmondható – kis túlzással –, hogy a régiónkból szinte minden családból egy fő már Ausztriában dolgozik. Ami komoly érvágást jelentett a régióban, hogy megindult az elvándorlás az egészségügyből, orvosok, nővérek, szakápolók, idősgondozók jelentős számban kezdtek Ausztriában dolgozni. Minőségi szakmunkások hagyták el itthoni munkahelyüket osztrák munkáért. Mára sajnos nem lehet komolyan meríteni a munkavállalókból, ugyanis a jól képzett szakemberek elfogytak Vas és Győr-Moson-Sopron megyében.

A visszatartó erő nagyon csekély. A bérszínvonal nem javul, az átlagkereset meg sem közelíti Ausztriát, a munkakörülmények, a foglalkoztatás-biztonság, a munkaegészségügy alatta van az osztrák körülményeknek. Az elmúlt 8 évben sikerült leépítenünk az osztrák előítéletet a magyarokkal szemben, akik kimagasló munkát végeznek, új munkakultúrát sajátítanak el, és úgy érzik, hogy biztonságban vannak anyagilag és szociálisan is.

Családonként egy fő már Ausztriában dolgozik

Ennek az eredménye, hogy egyre többen telepednek le életvitelszerűen Ausztriában, szinte teljesen felszámolva magyarországi gyökereiket. A magyarok itthon nem, de Ausztriában nem félnek mobilak lenni, képesek az öngondoskodásra, megbecsült tagjai és szereplői az osztrák társadalomnak. Ez a szám lassan eléri a 20 ezer főt.

Profession.hu: Ezeket a tendenciákat látva mit tehetnek a magyar munkáltatók?

Horváth Csaba: Már nem elég, ha mostantól kezdve a magyar munkaadó elkezd többet fizetni, a munkaerő itt tartásához jelentősen meg kell változtatni a foglalkoztatások minőségét, a munkaidő beosztását, a munkabiztonság és foglalkoztatás-egészségügy feltételeit is. Tisztítani kell a fekete- és szürkegazdaságot, megbecsülni és tisztelni kellene a jól képzett magyar munkavállalót, akinek munkájával képes csak az amúgy a munkavállalók irányába tőkeszegény magyar vállalkozások jelentős része versenyzővé válni, megmaradni a piacon.

Profession.hu: Mennyit keresnek azok, akik Ausztriában dolgoznak?

Horváth Csaba: Az osztrák munkabérek jóval magasabbak, mint a magyar bérek. Ausztriában a közel 3,4 millió munkavállaló ágazati kollektív szerződésekkel lefedett viszonyok között végzi munkáját. Több mint 800 kollektív szerződés szabályoz a munka világában. A szerződésekben rögzítik a legkisebb bér fogalmát és összegét az adott ágazatban. Ez mára már minden szerződésben meghaladja az 1200 eurót. Ezt az kapja, akinek nincsen képesítése, de képesség szintjén képes a feladatát ellátni, ami a vendéglátásra és turizmusra jellemző. Vasipari területen a legkisebb bér az 1700 eurót, a kereskedelemben az 1400 eurót, a teherfuvarozásban az 1800 eurót is meghaladhatja.

Profession.hu: Nagyon sokan ingáznak. Így is megéri a magyarok számára az osztrák munkavállalás?

Az ingázás egy nagyon komoly, embert próbáló feladat. Minden nap reggel 5-kor indulni és este általában 6-7 óra között hazaérni nem egy leányálom, de a 17 osztrák-magyar határátkelőn ennek ellenére naponta közel 18-20 ezer munkavállaló indul Ausztriába dolgozni. És akkor még itt vannak a heti ingázók, a havi ingázók és az idényjellegű, szezonális munkások, akik általában 6 havonta jönnek haza, majd pár hónap itthon tartózkodás után mennek vissza újra 6 hónapra.

Hogy megéri-e mindez? Sokszor kérdezzük azoktól, akik jönnek hozzánk ügyeket intézni, mert tapasztaljuk, hogy bizony sok családi, emberi és baráti kapcsolat ment szét emiatt az életmód miatt. Mégis vállalják, mert itthon nem érzik magukat sem bér, sem foglalkoztatási szempontból biztonságban.

Sokat segít évek óta már az irodánk ennek a munkavállalói rétegnek, hogy minden juttatást, amit Ausztriában meg lehet kapni, megkapja. A hazai juttatásoknál magasabb gyes és családi pótlék, jelentős adókedvezmények is segítik az emberek biztonságos megélhetését.

Profession.hu: Vannak visszatérők?

Horváth Csaba: Azért az utóbbi években már vannak olyan munkavállalók, akik hazatérnek több évtizedes osztrák munkavégzésükből és itthon szeretnének már boldogulni. Ez a réteg a tisztességes osztrák béreknek köszönhetően már vállalkozni szeretne Magyarországon, hiszen tőkeerős, és minőségi munkakultúrát hoz magával. Hogy ez mit ér, azt még nem tudjuk. Folyamatosan várjuk a visszajelzésüket arról, hogyan sikerült a visszailleszkedés a magyar viszonyok közé.

Családonként egy fő már Ausztriában dolgozikHorváth Csaba a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugat-dunántúli Regionális képviseletének vezetője.

A szombathelyi, soproni és nagykanizsai irodával rendelkező regionális képviselet a burgenlandi ÖGB tartományi szervezetével közösen foglalkozik Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók munkajogi és szociális jogainak védelmével, képviseletével.

Készítette: Khojaste K

Címkék: külföldi munka, Ausztria, álláskeresés, fizetés, bér