Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A külföldi munkavállalás töretlenül népszerű hazánkban, hiszen számos állást találhatunk hétről hétre akár a jól fizető címke alatt, akár a legfrissebb találatok között keresgélünk. Mai cikkünkben összegyűjtöttük a legpraktikusabb tanácsokat, hogy mi mindenre gondoljunk, ha az országhatáron túl vállalnánk munkát. Nézzük!

Íme, a 18 legfontosabb teendő külföldi munka esetén:

1.) Az első és legfontosabb: válasszuk ki és térképezzük fel a megpályázni kívánt munkaköröket: mivel foglalkoznánk szívesen?

2.) Keressünk egy megbízható, hiteles állásportált!

3.) Készítsük el vagy frissítsük önéletrajzunkat és pályázati anyagunkat!

4.) Már elnyert állás esetén gondoljuk végig a költözést és az ezzel kapcsolatos ügyintézéseket!

 Külföldi munka 

5.) Tanulmányozzuk az adott ország élet- és munkakörülményeit, kulturális szokásait!

6.) Mérjük fel a kinti megélhetésünkhöz szükséges pénzigényt! Ne feledjük, hogy a kezdetén 1-2 hónapra elegendő tartalékra lesz szükségünk, amíg megkapjuk az első fizetésünket.

7.) Kezdjük el a munkahelyi, szakmai előkészületeket, pl. munkaszerződés véglegesítése!

8.) Gondoskodjunk a megfelelő dokumentumainkról, pl. igazolványképek, útlevél, személyi igazolvány, bizonyítványok, fénymásolatok, szkennelések, fordítások, engedélyek, érvényességi idő ellenőrzése, stb.!

9.) Intézzük el az itthoni ingatlanügyeinket – eladás, kiadás, felügyelet, ezek költségei, stb.!

10.) Függesszük fel vagy mondjuk le azokat a szolgáltatásokat, postai küldeményeket, előfizetéseket, stb., amire nem lesz szükségünk a közeljövőben. Nézzük át a hűségnyilatkozat vonatkozásában is ezeket, és az alapján hozzuk meg a végső döntést!

11.) Keressünk szállást az adott országban, nézzünk utána a bérleti díjaknak, lehetőségeknek, fizetnivalóknak!

12.) Szervezzük meg az utazásunkat, a költözésünket! Írjunk listát arról, hogy mit viszünk magunkkal, és mi az, amit kint fogunk beszerezni!

13.) Térképezzük fel az adott országban és városban jellemző közlekedési lehetőségeket! Nem mellékesen azt is nézzük meg, hogy a szállásunk és a munkahelyünk között milyen megoldásokkal és mennyi idő alatt közlekedhetünk nap, mint nap.

14.) Gondoljuk át, hogy a kinti életvitelünkhöz és munkánkhoz milyen szolgáltatásokra és eszközökre iesz szükségünk, pl. bank, biztosító, laptop, internet, Wi-Fi, mobiltelefon, illetve ezek szolgáltatási tarifái és szerződéstípusai, stb.!

15.) Kössük meg a szükséges biztosításokat!

16.) Ha releváns az adott ország miatt, járjunk utána a szükséges védőoltásoknak, egészségügyi vizsgálatoknak, ilyen jellegű felkészülésnek!

17.) Ha családunk van, gondoljuk végig a költözéssel együtt járó lehetőségeket illetve teendőket, és ennek megfelelően mérlegeljük a döntést!

18.) Végül, de nem utolsósorban: legyen B-tervünk arra az esetre, ha nem jön össze az új munka, és mégsem maradunk az adott munkahelyen túl sokáig.

Ez utóbbi esetben ne feledjük: itt naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Ne töröljük regisztrációnkat, ha már elhelyezkedtünk, hanem mindig tartsuk szemünket a friss és aktuális állásajánlatokon – így sose érhet bennünket meglepetés!

 

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, munka, fizetés, karrier, szakma, külföld