Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ábrahámné Bergmann Anna, a Táplálko-ZÓNA alapítója funkcionális táplálkozási tanácsadóként sokak életét könnyíti vagy épp hosszabbítja meg. Több mint 20 éve foglalkoztatja az egészségtudatos életmód, mindennapjaiban pedig arra törekszik, hogy minél többen legyünk így ezzel. Hiszen – ahogyan arról az interjúban is szót ejtünk – a testünk változásai, a fizikai jóllétünk nemcsak a magánéletünket, de a karrierünket is befolyásolhatja. Ugyanis ahhoz, hogy valamiben jók legyünk, fontos, hogy jól legyünk!   

P: Hogyan kezdődött az érdeklődésed a táplálkozástudomány iránt? 

Anna: Bár mondhatjuk, hogy messziről indultam, hiszen az eredeti végzettségem építészmérnök, az egészségtudatosság, és azon belül is a táplálkozás már huszonéves korom óta foglalkoztat. Amikor a gyermekeim megszülettek, és otthon voltam velük, mindig jutott rá időm, hogy foglalkozzak a témával. Többek között azért is ástam bele magam ebbe a területbe, mert mindig adódtak olyan élethelyzetek, amelyek miatt ez fontossá vált, például a gyerekek bőrén megjelenő ekcéma vagy más olyan tünetek, amelyek mindenképpen utánajárást, kezelést igényeltek. Ekkoriban kezdtem el érdeklődni a vegyszermentes életmód iránt is. Folyamatosan tanultam, bővítettem az ismereteimet, ám sok idő telt el, míg tudatosult bennem, hogy ezt hivatásként is szívesen űzném.

P: Mikor hoztad meg a döntést?

Anna: Mire a legkisebb gyermekem betöltötte a hármat, már olyan sokféle tudást halmoztam fel a témában, hogy már nem hagyott nyugodni a kérdés, merre is kellene tovább mennem. Végül a férjemmel arra jutottunk, hogy ideje magam mögött hagynom a korábbi alkalmazotti munkám, mert eljött a váltás, vagyis a vállalkozás-indítás ideje.

P: Rögös volt az út eleje? 

Anna: Amikor meghoztuk ezt a döntést, még minden teljesen kialakulatlan volt, sok feladat volt hátra: ki kellett találnom, hogy pontosan mi mindenből is álljon össze a tevékenységem, és hogy hogyan tudom a széleskörű ismereteimet egy valóban értéket adó, komplex szolgáltatásba sűríteni. Lépésről-lépésre haladtam, különböző továbbképzéseket végeztem, és a táplálkozástudományi tanulmányok mellett vállalkozói ismeretekre is szert tettem. Végül 2015-ben, egy franchise céghez csatlakozva lettem először táplálkozási tanácsadó. 2018-ban ért meg bennem a következő lépés, vagyis az önállósodás gondolata, mert szerettem volna a magam módján, személyre szabottan segíteni a hozzám fordulóknak. Azon év őszén szereztem meg a funkcionális táplálkozási tanácsadó végzettségemet, és amint meglett a tanúsítványom, elindulhatott a jelenlegi vállalkozásom.  

P: Hogy telik egy átlagos munkanapod? 

Anna: Nehéz erre válaszolni, mert a munkám nagyon változatos és sokrétű, ebből kifolyólag pedig nincs olyan, hogy átlagos egy munkanap. Funkcionális tanácsadóként azoknak segítek, akik valamilyen negatív változást észlelnek a fizikai állapotukban, vagy esetleg már orvosi diagnózis alapján tudják, hogy valami nincs rendben, így az időm nagy része konzultációkkal, az ügyfeleimmel történő kapcsolattartással, illetve tervezéssel telik. Továbbá, mivel egyedül vállalkozom, az én feladatom a marketing, azaz a márkaépítés és a tartalomgyártás is. A honlapomat is én magam készítettem, nagyon izgalmas terület ez.

P: Mit szeretsz leginkább a hivatásodban? 

Anna:

Magamnak is épp a közelmúltban fogalmaztam meg, hogy egyszerűen mindent szeretek benne: mind a szakmai részét, mind a marketinget, sőt, még az adminisztratív jellegű teendőket is örömmel végzem. Szerintem azért van ez így, mert nem külső elvárásoknak megfelelve landoltam ezen a pályán, hanem a küldetéstudatom vezérelt ide. Boldoggá tesz, hogy a szakmai tudásommal rengeteg ember életét jobbá tehetem, hozzájárulhatok az életminőségük javulásához, ahhoz, hogy tovább éljenek. Azt vallom, hogy ha az ember odafigyel a táplálkozására és az életmódjára, akkor olyan kulcsot tart a kezében, amellyel ajtót nyit egy egészséges, örömteli életre. 

P: Kinek való ez a munka, milyen személyes kompetenciák szükségesek a betöltéséhez?  

Anna: Ahogyan az imént is érintettük, szükséges, hogy elhivatottságból válasszuk ezt a pályát. Mindenképpen kiemelném az empátia, a fejlett érzelmi intelligencia fontosságát, de előny az is, ha nagy teherbírásúak, rugalmasak vagyunk, és tudunk rendszerben gondolkodni. Továbbá rendelkeznünk kell azon készségekkel, illetve tulajdonságokkal, amelyek ahhoz szükségesek, hogy tanácsadóként bizalmat ébresszünk a hozzánk fordulókban, és hitelesek legyünk. Ilyen az igényesség, a kiszámíthatóság, a pontosság, valamint a kiemelkedő kommunikációs készség.

P: Mire ajánlott felkészülnünk, ha hasonló irányba szeretnénk elindulni?

Anna: Mindenképpen számolnunk kell azzal, hogy a tanulásnak sosincs vége. Időt és energiát kell szánnunk nemcsak a vállalkozói létre való felkészülésre, hanem a folyamatos önképzésre is, hogy naprakész ismeretekkel rendelkezve valódi értéket, hosszú távú segítséget nyújthassunk a hozzánk fordulóknak.

P: Hogy hogyan érezzük magunkat a testünkben, és mivel tápláljuk azt, az a mindennapi közérzetünkre, munkahelyi teljesítményünkre is kihat. Tapasztalatod szerint melyek azok az árulkodó tünetek, amelyeket ajánlott komolyan vennünk, mert arra figyelmeztetnek, hogy ideje életmódot váltanunk?

Anna: A különböző emésztőrendszeri diszfunkciók, de akár csak a diszkomfortérzet is problémát jelezhet. A rossz alvásminőség, illetve a krónikus fáradtságérzet is gyakran jelzőértékű, de az is előfordulhat, hogy azt érezzük, eluralkodik rajtunk a stressz – nem is gondolnánk, hogy ennek hátterében (a túlzott hajtás és egyéb életmódbeli tényezők mellett) akár a mikrotápanyagok hiánya is állhat. A pár évente esedékes rutinvizsgálatokon pedig akkor is érdemes részt vennünk, ha nincsenek betegségre utaló tüneteink, hiszen egy egyszerű laborvizsgálat is rávilágíthat néhány komoly hiányosságra. Amint bármilyen, fizikai szinten is megjelenő eltérést észlelünk, cselekedjünk!

Ha szívesen mélyülnénk el a táplálkozástudományokban, ugorjunk hát fejest az ilyen irányú tanulmányokba, és hogy elegendő anyagi forrással rendelkezzünk a további ránk váró szakmai képzésekhez, vagy akár az önállósodáshoz, keressünk addig is fáradhatatlanul az álláslehetőségek között, személyes prioritásaink szerint! Amennyiben pedig a járvány miatt kell munkahelyet váltanunk, vegyük igénybe a személyre szabott segítségetFrissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók mielőbb ránk találjanak. Növeljük esélyeinket azzal, hogy feliratkozunk hírlevélre és Facebook értesítésre is! 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, táplálkozás, életmód, egészség