Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az elbocsátás traumatikus lehet, még akkor is, ha voltak előjelei, hogy meg fog történni. Az ijedtség hevében könnyen mondhatunk olyan dolgokat, amiket később megbánhatunk vagy rossz hatással lesznek a további karrierünkre. Mi az, amit semmiképpen ne tegyünk vagy mondjunk? Ne nehezítsük meg a saját dolgunkat a későbbiekben, kövessük az alábbi tippeket!

Ne beszéljünk tiszteletlenül a felettesünkkel!

A rossz hír hallatán könnyen elveszíthetjük az önuralmunkat és elkezdhetünk idegesen beszélni, rosszabb esetben kiabálni a főnökünkkel. Ezt semmiképpen ne tegyük, mert ezzel azonnal elkaszáljuk a lehetőségét bármilyen későbbi együttműködésnek és annak is, hogy egy jó ajánlólevelet kapjunk tőle, amit a következő munkánk során használni tudnánk. Próbáljuk meg megőrizni a nyugalmunkat és maradjunk professzionálisak!

Ne féljünk megkérdezni az elbocsátás okát!

Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi miatt akarnak megválni tőlünk, a jövőben tudunk belőle tanulni és elkerülhetjük a hasonló eseteket. Ha a teljesítményünkkel volt a probléma, kérdezzünk rá, adnának-e nekünk egy esélyt arra, hogy kijavítsuk a hibáinkat, fejlődjünk. Az is egy fontos visszajelzés, ha nem velünk volt a baj, hanem csak leépítések zajlanak, megszűnik a munkakörünk vagy más, rajtunk kívül álló okok miatt bocsátanának el.

Tekintsük át a munkahelyi számítógépes eszközöket!

Fontos tudni, hogy ha a munkaadó által biztosított számítógéppel, telefonnal dolgozunk, akkor nem csak az eszköz, hanem az azon tárolt minden adat is a munkaadó tulajdona, így lehetőleg kerüljük az ilyen eszköz személyes célokra való használatát. Ha mégis bármilyen okból, akár átmenetileg is személyes érintettségű állományok kerültek a gépre, ezt érdemes minél előbb menteni illetve törölni, valamint a számunkra fontos kapcsolati adatokat, elérhetőségeket feljegyezni. Elbocsátásnál előfordulhat, hogy azonnal elveszik a hozzáférésünket minden korábbi munkánktól.

Ne becsméreljük a kollégáinkat!

Nem csak az fontos, hogy a főnökünktől ne váljunk el negatív hangnemben. Mikor egy új állásra jelentkezünk, valószínűleg a cég első dolga lesz, hogy utánanézzen a korábbi munkahelyeinknek, amibe beletartozik az is, hogy esetlegesen kikérhetik a volt kollégáink véleményét rólunk. Ha rossz szájízzel váltunk el tőlük, ez a benyomás elegendő lehet nekik ahhoz, hogy negatív tapasztalatokat osszanak meg rólunk, amit lehetőség szerint jó lenne elkerülni.

Ne kürtöljük szét azonnal, hogy elbocsátottak!

Nem a legjobb ötlet, ha úgy tesszük közhírré az elbocsátásunkat, hogy még az élmények hatása alatt vagyunk. Várjunk egy kis időt, amíg lecsillapodunk és át tudjuk gondolni, hogyan és kikkel szeretnénk megosztani ezt az információt. A kollégáinknak például nem biztos, hogy érdemes úgy tálalnunk az esetet, hogy hetek óta nem volt értékelhető a teljesítményünk és amúgy is utáljuk a főnököt – még akkor sem, ha ez az igazság. Azoknak, akikkel a jövőben is szeretnénk szakmai kapcsolatot tartani, keretezzük át a történetet és igyekezzünk inkább a remélhetőleg hamarosan megtalált új pozíció, vagy az új karrierút keresése irányából kommunikálni a változást.

Ha felajánlják, hogy mi mondjunk fel, ne vessük el azonnal az ötletet!

Előfordulhat, hogy a cég el akar bocsátani minket, de előtte felkínálja annak a lehetőségét, hogy mi magunk mondjunk fel. Ilyenkor megszűnik a cég kötelezettsége, hogy végkielégítést fizessen, ami nyilvánvalóan előnyös számukra, viszont ettől függetlenül érdemes átgondolnunk a következő lépésünket. Ha mi mondunk fel, akkor szimpatikusabbak lehetünk az állásinterjúkon, hiszen nem kell megmagyaráznunk, hogy miért rúgtak ki az előző munkahelyünkről. Nézzük át a lehetőségeinket, mérlegeljünk és csak azután döntsünk! A közös megegyezéssel történő távozás lehetőségéről is érdemes tájékozódnunk.

Ne utasítsuk el a segítségnyújtást az átmeneti időszakban!

Elképzelhető, hogy megkérnek minket, segítsünk az utódunk betanításában, adjuk át neki a megfelelő információkat, hogy elkezdhesse a munkát. Ezt ne utasítsuk el akkor se, ha a hátunk közepére sem kívánjuk a helyzetet! A felettesünk így pozitívabb képet alakít majd ki rólunk, ami segíthet a referenciák megszerzésében. Ráadásul egy ilyen helyzet esetleg a végleges elválás dátumát is kitolhatja, ami több időt biztosít álláskeresésre is. És azt se felejtsük el, hogy bármilyen rossz helyzetben is vagyunk, a kedvesség ingyen van, és csak pozitív hozadéka lehet!

Ha elbocsátottak vagy úgy érezzük, hamarosan eljön az ideje, böngésszünk az aktuális állásajánlatok között! Iratkozzunk fel az állásértesítőre, hogy mindig időben hírt kapjunk az új álláslehetőségekről és készítsük el az azonnal bevethető CV-t!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala