Álláskeresés: így szerezhetünk tökéletes referenciát!

Az állásinterjúztatás végső fázisában sor kerülhet a referenciáink ellenőrzésére, körbejárására. Ehhez persze adhatunk mi is referenciaszemélyeket - például korábbi főnökök, kollégák -, de a kiválasztási szakemberek önálló kutatómunkába is foghatnak úgy, hogy nem is tudunk arról, kivel veszik fel a kapcsolatot.

Érdemes hát erre még időben odafigyelni, és következetesen építeni a jó hírnevünket, mert a továbbjutási esélyeinket nagyban befolyásolhatják a rólunk alkotott vélemények. Az esetek többségében a referenciák ellenőrzése közvetlenül a végső döntés előtt történik, tehát nem kevés a tétje! Nézzük, hogyan kerülhet rá sor!

1. Írott referenciák

Mielőtt kilépünk korábbi munkahelyünkről, kérhetünk írott ajánlólevelet. Ez szólhat csupán az alkalmazásunk időtartamáról, az elvégzett munkakör pontosításáról és a főbb feladatainkról - ebben az esetben egyfajta hitelesítésként szolgál az önéletrajzunkban feltüntetett adatok valódiságára. Ám ez még nem elegendő referencia a leendő munkaadóink számára. Ők arra kíváncsiak, hogyan dolgoztunk, milyen volt a teljesítményünk, a munkánk minősége, mit érdemes tudni a személyiségünkről, milyen erősségeink és gyengeségeink vannak, és így tovább.

Mivel készüljünk? Egy új állás megszerzésekor nagy előnyt jelenthet egy olyan ajánlólevél, amelyben a fenti szempontokra is kitért a korábbi munkaadónk. Az is pluszpont, ha hivatalos levélpapírra, aláírással és pecséttel ellátták a referencia levelünket. Természetesen ilyen ajánlásra akkor számíthatunk, ha pozitív kicsengésű értékelésben bízunk - ellenkező esetben nem is érdemes erőltetni.

Mennyire növeli esélyeinket? Kismértékben.A leendő munkaadóink tisztában vannak vele, hogy egy előnyös ajánlólevél a korábbi munkahelyről még nem elegendő garancia arra, hogy náluk is beválunk. Főleg vezetői, menedzseri vagy éppen nagyobb felelősséggel, önállósággal járó munkakör esetén egészen biztos, hogy további referenciák után fognak kutatni.

Álláskeresés: így szerezhetünk tökéletes referenciát!

2. Telefonos referenciák

Ez egy jól bevált módszer az állásinterjúztatók körében. Lehet, hogy nem is tudunk majd egy-egy ilyen telefonhívásról, ám a kiválasztási szakemberek nélkülünk is könnyen ki tudják deríteni, ki lehetett a főnökünk, kollégánk korábban, és már tárcsázzák is őket. A telefonbeszélgetés során nagyon sok árnyalat kiszűrésére lehetőség nyílik, hiszen egy kis vonakodás, bizonytalan hangszín is elárulhatja, ha nem volt valaki tökéletesen elégedett velünk. Írásban ezt nem lehet érzékelni.

Mivel készüljünk? Mindenképpen legyen javaslatunk a felhívható referenciaszemélyekre. Gondoljuk át, kik azok, akik alaposan ismerik a munkával kapcsolatos személyiségünket, eredményeinket, és látták a szakmán belüli fejlődésünket is. Szóba jöhet a főnökünkön kívül az egyik kollégánk, valamelyik projektünk egyik tagja, üzleti partnerünk, vagy éppen a cég HR munkatársa.

Mennyire növeli esélyeinket? Nagymértékben. Ennek hatására már egy munkaszerződés tervezettel is kereshet bennünket a leendő munkaadónk. Nézzünk bele, milyen kérdéseket hangozhatnak el egy ilyen beszélgetés során!

5 taktikus kérdés a telefonos referenciakérés során:

1. "Alkalmazná őt újra habozás nélkül?"

2. "Az állás, amelyre szakembert keresünk, igen sok kihívással jár, rendkívüli készségekkel bíró személyt igényel. Valóban úgy véli, hogy korábbi munkatársa képes lesz állni a sarat?"

3. "Miért hagyta ott az illető az önök cégét?"

4. "Mit ért el, amíg önöknél dolgozott? Megfelelt-e a munkaköre elvárásainak?"

5. "Milyen tervei voltak a jelölttel? Ha a cégnél maradt volna, mi várt volna rá: előléptetés vagy elbocsátás?"

A fenti kérdésekből is láthatjuk, konkrét és velős információk hangzanak el egy ilyen helyzetben - úgy, hogy nem vagyunk jelen, nincs beleszólásunk és védekezési lehetőségünk, ha kevésbé előnyös irányt venne a beszélgetés. Érdemes hát arra koncentrálnunk, hogyan biztosíthatjuk be magunknak előre a kiváló hírnevet és a remek referenciát!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nézzük, hogyan szerezhetünk jó ajánlásokat!

Álláskeresés: így szerezhetünk tökéletes referenciát! Mindig törekedjünk a korrektségre! A konfliktus a közös munka velejárója, ne féljünk attól, ha sor került ilyen helyzetekre. A lényeg, hogy korrekten, őszinte kommunikációval és hozzáállással oldjuk meg. Figyeljünk a gerinces viselkedésre még a legnehezebb, legsötétebb időszakokban is, amikor nagyobb a nyomás rajtunk, elegünk van mindenből és mindenkiből, és már alig várjuk, hogy egy új munkahelyünk legyen. Kifejezetten figyeljünk ezekre a csapdákra, ugyanis egy ilyen állapot előzi meg a munkahelyváltásunkat, és könnyen negatív, illetve nem reális benyomás maradhat a kollégáinkban - akiket nemsokára felhívhatnak referencia kérés miatt a fejvadászok, HR-esek.

 Ne égessünk fel magunk mögött minden hidat!

- Ha kilépünk egy munkahelyről, barátságos viszonyban váljunk el a főnökünktől, kollégáinktól. Írjunk búcsúlevelet, amelyben megköszönjük az eddigi támogatást, segítséget, lehetőségeket. Mindig van mit megköszönni, ne feledjük! És ez kiugróan pozitív hatással bír a megítélésünkre.

- Távozásunk után is tartsuk a kapcsolatot a volt kollégáinkkal.

- Ne csak egyetlen személy - például a volt főnökünk - ajánlására építsünk, több személyre is gondoljunk.  

Ha nyugodtak lehetünk afelől, hogy pozitív illetve munka szempontjából előnyös benyomásokat hagytunk a velünk együtt dolgozók fejében, akkor felesleges izgulnunk: ki mit mondhat majd a hátunk mögött. És ha még csak most kezdünk új állást keresni, akkor se aggódjunk! Karriertervezéshez még több segítség: letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT.

A naponta frissülő álláslehetőségekről kérhetünk értesítést is:

Álláskeresés: így szerezhetünk tökéletes referenciát!ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK A MUNKAKÖR JELLEGE SZERINT:

Adminisztrációs és irodai munkák

Állások bank, biztosítás területén

Állások az építőiparban

Állások értékesítés, kereskedelem területén

Állások gyártás, termelés területén

Állások HR, munkaügy területén

Állások IT fejlesztés, programozás területén

Állások IT üzemeltetés, telekommunikáció területén

Állások jogi, közigazgatási területen

Állások környezet, mezőgazdaság területén

Állások marketing, média területén

Állások oktatás területén

Állások projektmenedzsment területén

Állások SSC BSC központokban

Állások szállítás, logisztika területén

Állások és személy- és vagyonvédelem

Állások a vendéglátásban

Egészségügyi állások

Fizikai munkák

Mérnök állások

Pályakezdő állások

Pénzügy, számvitel, menedzsment állások

Szakmunkás állások

Ügyfélszolgálati állások

Álláskeresés: így szerezhetünk tökéletes referenciát!RUGALMASABB MUNKAIDŐBEN VÉGEZHETŐ FRISS ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK:

Állások kismamáknak

Részmunkaidős állások

Távmunka

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkakeresés, álláskeresés, állásinterjú, referencia