Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Állást keresünk és végre behívtak egy interjúra? A legtöbben ilyenkor megkönnyebbülten hátradőlnek és csak várják a találkozót, míg mások igyekeznek felkészülni a cég hátteréből, stratégiát építenek és gyakorolják, hogy mit fognak válaszolni a becsapósabb kérdésekre. Mi melyik kategóriába tartozunk?

Az „ellenfeleink” is ugyanolyan jók

Ha nagyon vágyunk egy állásra, nem is kérdés, hogy a fentiek közül az utóbbi kategóriába kell tartoznunk, hogy minket válasszanak. Képzeljük el úgy a helyzetet, hogy az „ellenfeleink”, vagyis a többi behívott jelölt ugyanolyan képzett és ugyanolyan tapasztalt, mint mi magunk! Hogyan tűnhetünk ki így közülük? Ha kellő szerénységgel állunk a témához, a felkészülés nem is annyira bonyolult, mint gondolnánk!

Készüljünk érdekes válaszokkal

Egy átlagos interjúszituációban leggyakrabban a korábbi munkahelyeinken szerzett tapasztalatainkra, kvalitásainkra kérdeznek rá, amelyekre a legtöbben a karrierjükből vett példákkal válaszolnak. Ezzel természetesen nincsen semmi gond, de ezen felül próbáljunk meg a sztorinkba olyan személyesebb történeteket is szőni, amelyeken keresztül az interjúztató kicsit jobban megismerhet minket! Legtöbbször nem a végzettsége alapján választanak ki egy embert egy állásra, hanem a személyisége, a talpraesettsége, a problémamegoldó képessége és a tapasztalatai alapján. Fontos tehát, hogy a mondanivalónkon átüssön a személyiségünk, hogy lássák, belepasszolnánk-e a cégkultúrába, szívesen dolgoznának-e velünk. Készüljünk fel olyan, korábbi szakmai vagy esetlegesen a magánéletünkből vett sztorikkal, amelyekből nyilvánvalóan kitűnnek a képességeink, a motivációnk és az, hogy hogyan oldunk meg egyes problémákat, de közben maradjunk a témánál, mindig igyekezzünk ezeket visszacsatolni a szóban forgó álláshoz is!

Készüljünk érdekes kérdésekkel

Az interjúk végén általában meg szokták kérdezni, hogy van-e kérdésünk az állással kapcsolatban. Ez egy kitűnő lehetőség arra, hogy kitűnjünk a többi jelentkező közül, ugyanis általában ugyanazokat a kérdéseket szokták feltenni: milyen hosszú a munkaidő, milyen juttatási csomagok vannak, mennyi szabadság jár, támogatják-e a hibrid munkavégzést. Ezekre természetesen érdemes rákérdeznünk az interjú valamely szakaszában, de emellett készüljünk olyan kérdésekkel is, amelyek nem csak azt mutatják meg az interjúztatónak, hogy képben vagyunk az adott céggel, hanem azt is, hogy mi ténylegesen tudnánk segíteni nekik azon a területen, ahová embert keresnek. Nyugodtan kérdezzünk rá a kérdező tapasztalataira is, vagy kérdezzük meg a véleményét a cég egy új termékével kapcsolatban! Alapvető emberi tulajdonság, hogy minél többet kérdeznek rólunk, annál érdekesebbnek gondoljuk a másik embert, így ha sikerül jókat kérdeznünk az interjúztatótól, valószínűleg pozitívabb benyomást tudunk kelteni benne magunkról.

Ne féljünk megmutatni a stílusunk

Elmúltak azok az idők, amikor elvárás, hogy mindenki egyformán semlegesen nézzen ki. Persze egy jól megválasztott öltöny vagy kosztüm mindig alapvetés, ahogy az ápolt megjelenés is, de ne féljünk attól, hogy az öltözködésünkön valamelyest átüssön a személyiségünk! Amíg professzionális a megjelenésünk, belefér egy-egy feltűnőbb ékszer, egy érdekes frizura, sőt ma már a tetoválások sem tabutémák úgy, mint egy évtizede.

Figyeljünk oda a testbeszédünkre

Nem csak abból érdemes felkészülnünk, hogy mit fogunk mondani az interjún; a testbeszéd ugyanolyan fontos, sőt, még többet nyom a latban. Egy stresszes szituációban különösen érdemes odafigyelnünk arra, hogy a testbeszédünkkel ne keltsünk negatív gondolatokat a másik félben – semmiképp ne üljünk például karba tett kézzel, mert azzal azt fejezzük ki, hogy nem érdekel minket a másik. Gyakoroljunk olyan pózokat, amelyektől magabiztosnak tűnhetünk, és igyekezzünk „lemásolni” a kérdező testtartását – ha tükrözzük a velünk szemben ülő mozdulatait, az tudat alatt nyitottságra utal és kényelmesebben fogja érezni magát a környezetünkben a másik.

Ha még nem hívtak be interjúra, csak keressük az igazit, böngésszünk a Profession állásajánlatai között és iratkozzunk fel az állásértesítőre! Készítsünk minden jelentkezésünkhöz személyre szabott önéletrajzot, hogy biztosan beválogassanak az interjúra!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala