Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A stresszes helyzeteken a legkönnyebben úgy enyhíthetünk, ha a lehető legjobban felkészülünk a szituációra – az állásinterjú sem kivétel ez alól. Bármikor belefuthatunk olyan kérdésbe, amire úgy érezzük, nincsen jó válasz, és egy rossz szóval már el is kaszáltuk magunk előtt a lehetőséget az állás megszerzésére. Cikksorozatunkban a leggyakrabban előforduló és legtöbb fejtörést okozó kérdések megválaszolásában segítünk.

Miért van lyuk az önéletrajzában?

Ha szünetek vannak a karrierünkben, az teljesen normális és gyakori szituáció. Mégis sokan félnek ettől a kérdéstől az állásinterjún abban a hiszemben, hogy egy rossz válasszal kikerülnek a jelöltek sorából. Bármi is legyen a kihagyás oka, a legcélravezetőbb, ha őszintén válaszolunk a kérdésre, igyekezzünk azonban ezt a lehető legjobban tálalni!

Ha elbocsátottak vagy felmondtunk az előző munkahelyünkön, a legfontosabb, hogy ne próbáljuk meg negatív színben feltüntetni se a munkaadónkat, se a munkatársainkat, hiszen az nem róluk, hanem rólunk árulkodik. Ki akarna együtt dolgozni valakivel, aki később rossz hírét kelti a cégnek? Az interjúztató itt valószínűleg inkább arra kíváncsi, hogy képben vagyunk-e még az aktuális iparági trendekkel, könnyen visszaszoknánk-e a munkafolyamatba, naprakész-e a szakmai tudásunk. Biztosítsuk arról, hogy a szünet alatt is tájékozódtunk a szakmánkat illető történésekkel kapcsolatban, igyekeztünk képezni magunkat és fejlődni a szakterületünkön!

Ha a szünet oka a családalapítás vagy az iskolapadba való visszatérés volt, könnyebb dolgunk van – egy szimpla, őszinte válasszal kipipálhatjuk ezt a kérdést, de ez esetben is igyekezzünk biztosítani az interjúztatót, hogy olyan készségekkel és tapasztalatokkal rendelkezünk, amelyekkel tökéletesen be tudnánk tölteni az adott pozíciót! Meséljük el, hogy milyen képességekre tettünk szert ez alatt az időszak alatt, amelyeket kamatoztathatunk a munkában is!

Mik a legnagyobb gyengeségei?

Gyakori kérdés, és bevett taktika, hogy ilyenkor az erősségeinkről kezdünk el gyengeségként beszélni („Az a legnagyobb hibám, hogy sosem adok ki félkész munkát a kezeim közül” vagy „Mindig a maximumot nyújtom akkor is, ha ez rengeteg túlórával jár”), de ezeken a válaszokon nem nehéz átlátni. Eredményesebb lehet, ha valóban őszintén beszélünk a gyengeségeinkről, de azonnal adjunk is választ arra, hogy hogyan próbálunk ezeken javítani, mit teszünk a fejlődésünk érdekében! Például ha gyengébbek vagyunk adminisztrációs területen, mondjuk el, hogy esténként Excel tutorial videókat nézünk a YouTube-on vagy kinéztünk magunknak egy tanfolyamot.

Miért szeretne itt dolgozni?

Erre a kérdésre illik időben felkészülni, hiszen itt valójában arra kíváncsiak, hogy mennyire vagyunk képben a céggel, mennyire néztünk utána a tevékenységüknek. Végezzünk egy alapos kutatást a neten: mi a küldetésük, értékeik, cégkultúrájuk, hogyan működik a csapat? Gondoljuk át, hogy mi magunk mivel tudunk ezekből azonosulni, mi az, ami szimpatikus! Legyünk képben azzal is, hogy mi szerepelt az álláshirdetésben, ők milyen embert keresnek és igyekezzünk azokat a kvalitásainkat hangsúlyozni, amelyek beleillenek ebbe a képbe!

Szeretne gyereket / tervei között van a családalapítás?

Ilyen kérdést, csakúgy mint a faji, etnikai hovatartozásra, vallásra, nemre, szexuális irányultságra, családi állapotra vonatkozó kérdéseket törvénytelen feltenni, azonban mégis gyakran előfordulnak és ha nincs rájuk egy kész válaszunk, könnyen megégethetjük magunkat. Fontos, hogy jól kezeljük a szituációt és egy rövid válasz után mihamarabb tereljük vissza a beszélgetést szakmai területre! Mondjuk például azt, hogy „A munkámat és a magánéletemet mindig is igyekeztem különválasztani, mert fontos számomra a professzionalitás. Érdekelne például, hogy milyen fejlődési lehetőségek vannak a cégnél”.

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala