Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egy munkahely elvesztése sosem könnyű. Lehet hogy mindennapos késéseinket nem tolerálták tovább, a társasággal nem jöttünk ki, vagy épp leépítések áldozatává váltunk, egy dolog közös: a távozásról nem mi döntöttünk. Ráadásul a soron következő állásinterjúk első kérdése gyakran ez: „Miért jött el az előző munkahelyéről?”

Ne titkoljuk el!

Az első és legfontosabb: bármilyen csábítónak is tűnjön letagadni az elbocsátást, ez a legrosszabb amit tehetünk. Kicsi a világ, a lebukás esélye pedig nagy – ráadásul nem túl elegáns húzás rögtön hazugsággal kezdeni az új helyen.

Ismerjük el, ha hibáztunk!

Ha rákérdeznek a távozásunk okára, mondjuk el röviden, személyeskedés és indulatok nélkül. Ha mi hibáztunk, vállaljuk a felelősséget, de beszéljünk arról is, mi a tanulsága az esetnek: így szinte a javunkra fordíthatjuk a történteket. Az egyenes és őszinte hozzáállás, mások hibáztatása helyett saját hibáink elismerése, és azokból tanulás képessége értékes és hasznos tulajdonságok.

Pályamódosítás

Ne személyeskedjünk!

Olyan is előfordulhat, hogy rajtunk kívülálló okokból váltak meg tőlünk: bezárások vagy leépítések miatt szűnt meg az állásunk, még ez esetben is inkább higgadtan, objektíven beszéljünk a történtekről. A korábbi munkáltatónkkal kapcsolatos konfliktusunk nem tartozik a leendő munkahelyünkre, sértettségünk vagy ex-főnökünk kibeszélése viszont könnyen rossz benyomást kelthet. Ahelyett, hogy arra koncentrálunk, „miért éppen én nem kellettem?”, fókuszáljunk a jövőre: „hol vár rám a következő lehetőség?”

Legyünk lényegre törőek!

Nagyon valószínű, hogy a „kirúgásunk története” bennünk sokkal nagyobb hullámokat ver, mint az interjúztatóban. Könnyű abba a hibába esni, hogy túlmagyarázzuk, holott a szemben ülő szempontjából mégis az a legfontosabb, hogy a jelentkező mennyire illik a cégkultúrába és a meghirdetett pozícióba. A legjobb, amit tehetünk, hogy felkészülünk egy kétmondatos válasszal, és csak akkor részletezzük a történteket, ha a munkaügyes bővebben is érdeklődik.

„Ezért rúgtak ki az előző munkahelyemről…”

Ne bánkódjunk túl sokáig!

Végezetül még egy jó tanács: azzal, hogy elbocsátottak, csak egy olyan elit klub tagjává váltunk, amelynek tagja Steve Jobs, Adam Sandler, JK Rowling is többek között. Igen, még a sztárokat is kirúgják néha – és aztán az ő sorsuk is milyen jóra fordult végül!

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala