Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Behívtak az állásinterjúra, jól halad a folyamat és kapunk egy ajánlatot, amivel nagyjából elégedettek vagyunk, de lehetne jobb is. Hogyan és miről érdemes alkudoznunk, mielőtt aláírjuk a szerződést? A témát Baráth András karriertanácsadóval, a Gerilla Önéletrajz Műhely alapítójával járjuk körbe, aki már több ezer álláskeresőnek segített sikeresen elhelyezkedni.

Semmilyen ajánlatot ne fogadjunk el elsőre!

András legelső tanácsa az álláskeresőknek az, hogy bármennyire is jó egy ajánlat, ne vágjuk rá az igent azonnal. „Amikor felhívnak vagy megkapjuk az e-mailt az ajánlattal, egy felfokozott állapotba kerülünk. Fontos, hogy tiszta fejjel tudjuk átgondolni a feltételeket, ezért a legjobb taktika az, ha lelkesen megköszönjük az ajánlatot és kifejezzük, hogy mennyire örülünk annak, hogy minket választottak. Ez azért célszerű, mert egy visszajelzést ad a HR-esnek is, aki szintén bizonytalan helyzetben van a döntésünket illetően” – tanácsolja a szakértő. Ha gondolkodás nélkül igent mondunk egy jónak tűnő ajánlatra, azonban később rájövünk, hogy bár a fizetés rendben van, de valami más hiányzik – például nincs elég home office lehetőség, nem támogatják a bejárást, nem rugalmas a munkaidő, nincsen bónuszrendszer stb. – utólag már nehéz lesz és nem is szimpatikus, ha újranyitjuk a kérdéskört. „Kérjük meg őket, hogy küldjék el a feltételeket írásban is, és kérdezzük meg, hogy milyen formában szeretnék, ha visszajeleznénk – telefonon vagy írásban? Nyugodtan mondjuk el, hogy szeretnénk átbeszélni a párunkkal is a lehetőséget és 1-2 napon belül visszajelzünk.”

Azzal kezdjünk, ami számunkra a legfontosabb!

A tárgyalás alatt mindig azzal kezdjük az alkut, ami számunkra a legfontosabb egy munkahelyen. „Mindenkinek más a preferenciája. Sokaknak az anyagi természetű dolgok fontosak, míg másnak a rugalmasság vagy a home office lehetőség. Ha nekünk a home office lehetőség a legfontosabb, kezdjük ezzel az alkut, hiszen ha először magasabb bérről kezdünk alkudozni és megadják, majd később kitérünk rá, hogy egyébként egy nap home office helyett mi hármat szeretnénk egy héten, nem valószínű, hogy fognak nekünk engedni. Ha viszont a pénz fontosabb nekünk, és magasabb fizetést kérünk, de nem adják meg, még mindig mondhatjuk, hogy oké, de ha anyagilag nem tudunk többet elérni, akkor legalább a home office tekintetében legyenek rugalmasak. Ha ebben sem tudnak nekünk kedvezni, akkor lehet, hogy nem nekünk való az állás és érdemes tovább keresgélni” – javasolja András. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a home office terén a cégeknek általában egységes szabályozása van, amitől kevésbé tudnak eltérni, míg a fizetésben egy sávon belül van egy rugalmasság.

Csak részmunkaidőben szeretnénk elvállalni az állást – mit tegyünk?

Sokakat érint, de főként kisgyermekes anyukáknál fordul elő az a kérdéskör, hogy teljes munkaidős állásra jelentkeznek, de valójában csak részmunkaidőben szeretnének dolgozni. „Magyarországon nagyon kevés részmunkaidős állás van. A KSH szerint a nők 9%-a dolgozik így, miközben az Európai Uniós átlag 40%. Ha fontos nekünk a részmunkaidő, érdemes minél hamarabb felhozni, de ne az első interjún, hanem a második vagy a harmadik körben, amikor már tudjuk, hogy komoly jelöltként tartanak számon! Kérdezzünk rá nyíltan, hogy esetleg látnak-e rá lehetőséget, hogy az adott munkát ne 8, hanem 4 vagy 6 órában lássuk el!”

Mit tehetünk, ha nem adják meg, amit kérünk?

Természetesen előfordul, hogy a cég ajánl valamit és hiába próbálunk alkudni, nem tudnak többet adni sem a fizetés, sem a juttatások terén. Ilyenkor sem érdemes még lemondani az állásról, de megalkudnunk sem kell. „Érdemes még egyszer visszamennünk a céghez és elmondanunk, hogy nagyon tetszik az állás, de csak akkor tudnánk teljes szívvel és lelkesedéssel ellátni a feladatainkat, ha egy adott összeggel többet kapnánk. Ilyenkor általában a cégek plusz gondolkodási időt kérnek és valahol félúton megszülethet a megállapodás. Ezt azért fontos megpróbálni, mert a legtöbb ember nem mer alkudni, nem mennek vissza a céghez, pedig remekül működik” – magyarázza András.

Több ajánlatot is kaptunk – hogyan tovább?

Ritka eset, hogy azonos időben valaki több ajánlatot is kapjon, de nem lehetetlen. „Sok ügyfelem van, aki több ajánlatot is elnyer és a bértárgyalás során ezt tudja használni. Ha több ajánlatunk is van, nyugodtan hozzuk fel az állásinterjún! Ilyenkor azt lehet mondani, hogy szeretnénk ezt az állást és jó lehetőségnek tartjuk, de kaptunk egy ajánlatot egy másik helyről is, ahol nem csak egy, hanem két nap home office van, ami számunkra fontos szempont. Mondjuk el, hogy jobban tetszik ez az állás és ide húz a szívünk, azonban csak akkor tudjuk elvállalni, ha itt is meg tudják adni a két napot” – javasolja a szakértő.

Mit tehetünk, ha már elfogadtunk egy ajánlatot, de mégis változtatnánk rajta?

Előfordulhat, hogy bármennyire is átgondoltan fogadtunk el egy állásajánlatot, később világossá válik a számunkra, hogy ez mégsem elég, mert mondjuk figyelmen kívül hagytuk a bónuszrendszert, több a felelősség, mint az előző munkahelyünkön vagy nem elég rugalmas a cég. Ilyenkor sincs még minden veszve! „Volt egy ügyfelem, aki kért egy adott fizetést, amit a cég meg is adott neki, utána viszont rájött, hogy többet kellett volna mondania, mert nagyobb a felelősségi kör. Azt tanácsoltam neki, hogy menjen vissza a céghez és hivatkozzon arra, hogy ezt a fizetést még a folyamat elején gondolta jónak, amikor nem ismerte a konkrét munkakört, illetve hivatkozzon arra a bónuszra, amit a másik cégnél kapott volna, de elesik tőle a váltás miatt. Visszament, több fizetést kért, de nem adták meg neki, hanem a két összeg közötti fizetést plusz másfél havi belépési bónuszt ajánlottak neki, ami egy jó középút” – meséli András.

Nem hívnak be elég interjúra

Sokan úgy érzik, hogy mindent megtesznek, hogy megtalálják álmaik állását, de mégsem jeleznek nekik vissza, nem hívják be interjúkra. „Én úgy látom, hogy a leggyakoribb hiba az álláskeresőknél az, hogy vagy nagyon kevés helyre pályáznak, vagy ész nélkül beadnak mindenhová egy silány önéletrajzot. Ha nincs állásunk, pályázzunk meg havi 15-20 állást, de minden egyes pályázatot szabjunk az adott cégre, legyen profi a CV-nk! Ha van állásunk, de máshová jelentkeznénk, vagy olyan térségben élünk, ahol tényleg kevés a munkalehetőség, esetleg felsővezetői állásra pályáznánk, akkor 8-12 pályázatot adjunk be havonta! Egy 20-25%-os behívási arány már jónak számít.”

Ha segítségre van szükségünk a profi önéletrajz elkészítésében, itt találhatunk mintákat, illetve pillanatok alatt el is készíthetjük a CV-nket! A számunkra legideálisabb állás megtalálásához pedig használjuk a Profession.hu részletes keresőjét! Ha pedig szeretnénk magabiztosan érkezni az interjúra majd a bértárgyalásra, ismerkedjünk meg a Profession Prémium Profil szolgáltatásaival!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala