Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

 

 

Az élet számos olyan forgatókönyvet írhat, amely indokolttá teszi, hogy – ha csak átmenetileg is, de – irányt változtassunk a karrierünkben. Egy váratlan tragédia, életkörülményeink drasztikus változása vagy épp a munkaerőpiac átrendeződése bármikor megkövetelheti tőlünk, hogy újragondoljuk, mivel keressük a kenyerünket. A jelenlegi vírushelyzet miatt is sokan kényszerülnek rá, hogy új szakmában próbáljanak szerencsét, ezért mai cikkünkben az érem pozitív oldalát szeretnénk megmutatni. Hiszen – bár elsőre talán kedvtelenül cseréljük a rendezvényszervezőként használt noteszünket mondjuk buszvezetői engedélyre, - minden változásból profitálhatunk. Hogy hogyan, azt Gégöl Júlia karrier coach árulja el nekünk.  

Szégyen helyett elfogadás

Juli szerint megnehezíti a pozitív gondolkodást, hogy a legtöbben mind elbocsátás, mind felmondás esetén rosszul érezzük magunkat. „Amikor – akár saját elhatározásunkból, akár rajtunk kívülálló okokból – munkahelyet váltunk, gyakran tapasztalhatunk elkeseredettséget, illetve szégyenérzetet, amire környezetünk sokszor ítélkező vagy épp szánakozó reakciója csak rátesz egy lapáttal” – kezdi a szakértő, majd folytatja:

„Ilyenkor negatív gondolatspirálokba ragadva hajlamosak vagyunk egyre csak azon rágódni, hogy miért vagyunk ilyen szerencsétlenek, hogy miért nem sikerül nekünk soha semmi, vagy épp hogy miért nem tudunk tartósan egy helyen megmaradni. Pedig, ha áthuzalozzuk a túlzásoktól hemzsegő gondolkodásunkat, beláthatjuk, hogy semmi baj nincs velünk, most például vannak olyan külső körülmények, amelyekre nem számítottunk” – magyarázza a coach, aki szerint azért sem érdemes tartósan elidőznünk ebben a megrendült állapotban, mert gondolataink és hiedelmeink az elhelyezkedési esélyeinkre is kihatnak. Érdemes tehát vennünk egy nagy levegőt, és megkeresnünk a kihívásban rejlő lehetőségeket, előnyöket. De hogyan?

Kapaszkodjunk meg! 

Interjúalanyunk vallja, hogy a mostanihoz hasonló, bizonytalan időkben sokat segíthet, ha vannak fogódzkodóink. 

„Találjunk olyan kapaszkodókat, amelyekkel a víz felett tartjuk magunkat – ez lehet egy kedves barát vagy családtag, akivel megbeszélhetjük, min megyünk éppen keresztül, de visszagondolhatunk akár egy korábbi nehéz, végül azonban jól kezelt helyzetre. Erőt meríthetünk továbbá a miénknél rosszabb szituációból is győztesen kikerülő ismerősök példájából vagy a minket feltöltő, energizáló tevékenységekből – mint amilyen például a sport – is” – ad ötleteket Juli. 

A lényeg tehát, hogy bármennyire kilátástalannak tűnjön is a helyzetünk, keressük fáradhatatlanul az erőforrásokat, támogassuk át magunkat ezen az időszakon önmagunk legjobb barátjaként. „Ha megtaláltuk a saját kapaszkodóinkat, akkor lépjünk egyet hátra, hogy távolabbról is ránézzünk a helyzetre. Tudatosítsuk magunkban, hogy az előttünk álló, új út nem feltétlenül zsákutca – egy változás, egy átmeneti nehézség, amely eleinte nagy nyomással, sok kényelmetlenséggel jár, de ahogy eddig is most is meg fogjuk oldani” – mondja a szakértő. Amint idáig eljutunk gondolatban, rájöhetünk, hogy van választásunk, egyszersmind ráhatásunk arra, ami történik velünk. 

Maradjunk lépéselőnyben!

Még ha a választható lehetőségek, elérhető állások és pozíciók listája nem is végtelen, akkor is számos opció áll a rendelkezésünkre – szánjuk rá hát magunkat az elindulásra! „Van, hogy nincs mese, és mielőbb lépni kell – ha anyagi helyzetünk megkívánja, hosszas tanakodás nélkül érdemes élni az első kínálkozó lehetőséggel – például futárkodni. Ugyanis, még ha a megszokott fizetésünknél és felelősségi körünknél lejjebb is kell adnunk, garantáltan jobban fogjuk érezni magunkat, ha tudjuk, hogy számíthatunk valamennyi bevételre” – mutat rá a coach. 

Az elhelyezkedést követően mentálisan kifújhatjuk magunkat, és újratervezhetünk – hiszen a pénzkeresés ténye megakadályozza, hogy gondolataink minduntalan a mindennapi megélhetés körül forogjanak. 

„Figyeljünk a belső monológunkra a szóválasztás tekintetében is. Utaljunk a kényszerű karrierváltásra változásként – ne hívjuk vészhelyzetnek vagy krízisnek. Ne feledjük, a gondolatoknak ereje van! Gondoljuk végig, mit tanít nekünk ez a változás, mit tudhatunk meg általa magunkról, milyen új készségeket, erősségeket hozhatunk segítségével a felszínre? Hogyan módosíthatók hosszú távú szakmai terveink? Hol látjuk magunkat az átrendeződő munkaerőpiacon?” – hangzanak a gondolatébresztő kérdések.

Interjúalanyunk szerint a jelenlegi, kihívásokkal teli időszak egyik előnye, hogy ha eddig nem tettük, most mindenképpen kézbe kell vennünk a sorsunkat, egyszersmind karrierünk és pénzügyeink irányítását. Ebből pedig hosszú távon csak profitálhatunk.

Kompetensen, magabiztosan 

A belső tartás, stabilitás ugyanolyan fontos, mint a pozitív hozzáállás. „Most, hogy tudjuk, hogy akár egyik pillanatról a másikra szembesülhetünk nagy horderejű változásokkal, meg kell szilárdulnunk. Tisztában kell lennünk vele, mit miért teszünk, mik a céljaink, és milyen áldozatokat vagyunk hajlandóak meghozni ezekért. A helytállás egy teljesen új szakmában, még ha átmeneti is, kiváló példa az agilitásra és a rugalmasságra, és biztosak lehetünk benne, hogy jövőbeni munkáltatóink is értékelni fogják ezeket a képességeket. Önéletrajzunk ezen fejezete a későbbiekben sokkal inkább erény lesz, mint hátulütő!” – mutat rá Juli, majd hozzáteszi, hogy nem csak jövendőbeli felettesünknek, de magunknak is szívességet teszünk azzal, ha átkeretezzük magunkban a kényszerű karrierváltást. 

„Legyünk büszkék önmagunkra, valamint arra, hogy a változások közepette is képesek vagyunk célok felé haladni, döntéseket és áldozatokat hozni. Nehézségeink ellenére merjünk úgy tekinteni magunkra, mint kompetens emberekre, akik bármikor készen állnak a változásra, és saját kezükbe veszik a sorsukat” – tanácsolja végezetül a szakember. 

Ha sikerül új színben látnunk a ránk váró pályaváltást, és feltérképeztük a különböző lehetőségeket, ne habozzunk – keressünk célzottan a jelenleg is betöltésre váró, több mint 12.000 álláslehetőség között! Határozzuk és adjuk meg személyes prioritásainkat, és vegyük igénybe a célzott segítséget, ha a járvány miatt veszítettük el a munkánkat. Frissítsük önéletrajzunkat és töltsük fel ide, és kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, hogy tovább növeljük az elhelyezkedési esélyeinket. 

 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, karrierváltás, szakmaváltás, fejlődés