Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kérdezzünk körbe

Kezdjük azzal, hogy összeírjuk, milyen típusú fizikai- vagy sakmunká(ka)t szeretnénk végezni. Beszéljünk az ismerőseinkkel, mesteremberekkel, hogy minél tájékozottabbak legyünk a szakmán belüli karrierlehetőségekről, szükséges képzettségekről. A beszélgetések során - azon kívül, hogy lehetőséget kapunk olyan emberekkel találkozni, akik azon a területen dolgoznak, ahová szeretnénk menni - megismerhetjük a napi feladataikat és azokat a lépéseket, amelyekkel támogatják saját sikerüket.

A beszélgetőpartnereink segíthetnek felfedni az alábbiakat is:
- Mit kell tudnunk magunkról és a képességeinkről ahhoz, hogy munkát szerezzünk a szakmában?
- Hol találunk információkat a szükséges felszerelésről, képzésekről?
- Megtudhatjuk, mennyire elégedettek a munkájukkal, a kollégákkal, megrendelőkkel.
- Rámutathatnak arra is, hogy a siker elérésének számos módja van.
- Emellett természetesen néhány bölcs tanácsot is kaphatunk a mesterektől, akik évtizedek óta a szakmában dolgoznak.

Találjuk meg, miben vagyunk jók, és miket kell fejlesztenünk

Egyes fizikai- szakmunkás munkakörökben bizonyos feladatok hatékony elvégzéséhez speciális ismeretekre és képességekre van szükség. Ha még nem tudjuk, melyik szakma lesz számunkra a nyerő, jó kiindulópont a saját erősségeink és gyengeségeink kiderítése. Ezek segíthetnek felvázolni a megfelelő utat.

A kékgalléros munkákhoz különösen fontosak a következő jellemzők:
- vezetés és együttműködés (pl. építkezések különböző szakemberei közti partnerség)
- kitartás (pl. egy bonyolultabb munkafolyamat vagy nehezebb megrendelő kezelése)
- etikus munkavégzés, türelem és fegyelem (a jó hírnév megtartásához elengedhetetlenek).

Van azonban néhány terület, ami gyakran igényli a fejlesztést, ilyen például:
- kritikusság magunkkal szemben,
- a megfelelő kérdések megfogalmazása akár a kollégákkal, akár az ügyfelekkel történő kommunikációban,
- a munkamennyiség helyes felmérése (azaz ne vállaljunk többet, mint amennyit megfelelő minőségben el tudunk végezni).

Kezdjük el a szakmai képzéseket

A kinézett pozíciót csak akkor tudjuk megszerezni, ha a képességeinken is dolgozunk. Milyen képesítések és képzések szükségesek a betölteni kívánt pozícióhoz? Ezeket az információkat némi kutatással megtudhatjuk, de ezen a lépésen vélhetően már túlvagyunk. A gyakorlati tapasztalatok megszerzésének legjobb módja az, ha beiratkozunk egy szakiskolába, képzésre vagy egy mester mellé szegődünk tanulónak.

A pályaválasztás során ügyeljünk arra, hogy az adott munkakör elvégzéséhez szükséges bizonyítvány megszerzéséhez vezető út szakmánként eltérő, így lehet, hogy valamit pár hónap alatt, valamit azonban évekig tanulnunk kell ahhoz, hogy a legjobb szakemberként állhassunk munkába.

Jelentkezzünk az elérhető pozíciókra

Ha megszereztük a szükséges képesítéseket, készen is állunk arra, hogy kilépjünk a munkaerőpiacra. Előbbi esetében egy jól megírt önéletrajz segítségével már jelentkezhetünk is azokra az állásokra, amik szimpatikusak számunkra. Ha interjúra hívnak minket, legyünk magabiztosak, és készüljünk fel arra, hogy megmutassuk készségeinket.

Ha (főleg lakosságot kiszolgáló) hiányszakmában helyezkedünk el, akár már az első pillanattól kezdve érdemes vállalkozásban is gondolkodni, hiszen várhatóan sok helyről kapunk majd megbízást, amit így önállóan kezelhetünk.

Ne hagyjuk veszni a kapcsolatainkat

Azt gondolhatjuk, hogy (főleg a fent említett hiányszakmák esetén) kapcsolatépítés nélkül is növelhetjük ismertségünket és fejleszthetjük a karrierünket. A kapcsolatok kialakítása és hasznosítása azonban kulcsfontosságú összetevői a karrierünk sikerének, függetlenül attól, hogy a munkánk milyen más kötelezettségekkel jár.

A kapcsolatépítés megkezdésével ne várjuk meg a „piacra lépést”. Ha egy szakiskolában tanulunk, a tanári kar nagyszerű információforrás és kapcsolati tőke lehet, mivel sok tanár aktívan dolgozik a maga területén is. A többi tanulóval is érdemes kapcsolatot kialakítani, hiszen később ők lesznek a versenytársaink vagy épp partnereink egy-egy munka során.

Ezenkívül keressük fel azokat a munkáltatókkal, akik kapcsolatban állnak az iskolánkkal. Jobb esetben szervezett állásbörzéken is részt vehetünk, de érdemes figyelni a hirdetőtáblák ajánlatait is, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akik később kulcsfigurák lehetnek a karrierünk beindításánál.  

A kapcsolatépítés általában nem az éj leple alatt történik. Használjuk ki azt az időt, amit a többi kollégával töltünk akár egy nagyobb kivitelezésen vagy munnkánál. Ezzel más vállalkozókkal is megismertethetjük magunkat, a helyszínen tapasztalják is a munkavégzésünk menetét és minőségét, így máris új lehetőségeket biztosíthatunk későbbi projektekre, új megbízókra.

Ha szeretnénk megtudni, milyen lehetőségek előtt állunk pályakezdőként vagy új munkát keresünk már tapasztalt szakemberként, de bizonytalanok vagyunk abban, milyen fizetést kérhetünk, regisztráljunk a Profession.hu Keress jobban oldalán, ahol néhány kattintás után megtudhatjuk a szakmánkban elérhető bérigényeket, valamint a 30 napos ingyenes Prémium Profil Plusz használatával a nekünk tetsző álláshirdetésekre jelentkezőkről is több információt megtudhatunk.

Készítette: Varsányi Zsófi

A Profession.hu Facebook oldala
A Profession.hu Instagram oldala