Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Karrier építése mellett gyermeket vállalni minden szempontból nagy kihívás, így érdemes még a tervezés szakaszában a témakör minél több aspektusát átgondolni. Arról, hogy hogyan érdemes karriert tervezni és hogyan lehet összeegyeztetni a munkát a magánélettel, Benedek-Beregszászi Luca karrier tanácsadót és HR-est kérdeztük, aki saját maga is két gyermek mellett építi a saját vállalkozását.

Dolgozni akarunk vagy karriert építeni?

Az első kérdés, amit érdemes magunknak feltenni, hogy milyen a viszonyunk a munkával, hogyan állunk hozzá. „Vizsgáljuk meg, hogy valóban karriert akarunk-e építeni vagy a munkánkra csak gazdasági szempontból tekintünk, ami egy szükséges rossz, amiért cserébe fizetést kapunk” – kezd bele a témába Luca. – „A két fogalom elválik egymástól, hiszen a karrier építésénél fontos számunkra az előrelépés, a siker, a társadalmi megbecsülés, illetve általában azok teljesítenek a legjobban, akik hivatásként tekintenek a munkájukra – a hivatás a legmélyebb belső motivációnkból fakad és ez képes a leginkább sikeressé tenni valakit.” Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy melyek azok az erősségeink, amelyekre tudunk építeni, volt-e olyan terület a karrierünk során, amiben különösen sikeresek voltunk, illetve mit várunk egy munkahelytől, egy munkáltatótól! Közhely, de ezekre a kérdésekre kellő önismeret révén tudunk válaszolni, így ha egyedül elakadnánk, bátran kérjünk segítséget coach-tól vagy hasonló szakembertől!

„Az lehet inkább probléma, hogy tapasztalatom szerint sokan elhalasztanak fontos karrierdöntéseket amiatt, hogy a jövőben majd szeretnének gyereket vállalni. Azt mondják például, hogy hiába nem szeretik a jelenlegi munkahelyüket, most inkább nem váltanak, mert gyereket terveznek, miközben elképzelhető, hogy a gyerek valójában csak sok év múlva fog megszületni” – veti fel a problémásabb helyzeteket a szakértő.

Mindent össze lehet egyeztetni

Ha gyermeket szeretnénk, milyen karriercélokat érdemes kitűznünk magunknak? Luca szerint bármilyet, hiszen mindig egyénfüggő, hogy kinek milyen lehetőségei vannak. „Bármilyen karriercélt össze lehet egyeztetni a gyermekvállalással, szerintem ennek nincs korlátja. Azt kell tudnunk, hogy milyen lehetőségeink vannak és reális célokat tűzünk-e ki, amihez önvizsgálatot kell tartanunk és tisztában kell lennünk a személyes értékrendünkkel” – tanácsolja a szakember. – „Az igényeink változnak meg, ha gyereket vállalunk, más lesz a fontossági sorrend, máshová kerülnek a hangsúlyok. Talán egyetlen olyan élethelyzetet tudok elképzelni, amikor nem lehet összeegyeztetni a kettőt, ha tartós betegsége van a gyermeknek, de erre nem lehet előre felkészülni.”

Ami még kihívást jelenthet, az a korábbi munkahelyre való visszatérés. „Azt gondolom, hogy rengeteg nőnek meg kell küzdenie egyfajta bűntudattal, amikor visszamegy dolgozni és el kell helyeznie a gyermekét mondjuk egy bölcsődében. Gyermekkel nem könnyű tervezni, úgyhogy fontos a hatékony időgazdálkodás és a változásmenedzsment. Az is gyakran felmerül, hogy egyáltalán visszamehetünk-e ugyanahhoz a céghez, ugyanabba a munkakörbe, ahol korábban dolgoztunk, milyen bért tudunk kérni, lehetnek-e mások az igényeink? Ezeket érdemes előre feltérképezni” – magyarázza Luca.

A kiesés pozitív oldalai

A munkahelyi sikerek általában visszahatnak és nagyon jó hatással vannak a magánéletre. „Gyakran a sok kiesés hatására kialakulhat bennünk egy önbizalomhiány, de érdemes inkább arra koncentrálni, hogy milyen előnyöket hozott az, hogy otthon voltunk. Visszatérve a fentiekre, az időmenedzsment és a változásmenedzsment területén biztos, hogy erősebbek leszünk, nő a stressztűrő képességünk, proaktívabbak, kreatívabbak leszünk, megtanulunk hatékonyabban multitaskingolni. Az otthon töltött időt érdemes kihasználni, például az internetről tanulhatunk, fejleszhetjük magunkat.” A kiszakadás, a más területen elért sikerek mindig pozitívan hatnak vissza a magánéletre is, így érdemes a lehetőségeinkkel tisztában lennünk.

Gyermekvállalás előtt nehezebb elhelyezkedni?

Gyakran hallani olyan sztereotípiákat, hogy huszonéves nőket kevésbé szeretnek alkalmazni a munkáltatók, mert attól tartanak, hogy hamarosan gyermeket fognak vállalni és kiesnek a munkából. „Véleményem szerint ez már kitolódott, tehát nem csak a huszonéveseket érinti, hanem negyven éves korig bárkit, akinek még nincs családja. Viszont azt látom, hogy egy nagyobb cégnél nem feltétlenül jelent gondot, mert a kiesést könnyebben tudják pótolni szemben a kisebb létszámú cégekkel. Az az érdekes, hogy a férfiaknál viszont vonzó a biztos családi háttér, mert azt sugallja, hogy már lehiggadt, lehet rá számítani” – részletezi Luca. Fontos tudnunk, hogy az önéletrajzunkba nem vagyunk kötelesek beírni sem az életkorunkat, sem a családi állapotunkat, és az állásinterjún sem vagyunk kötelesek megválaszolni a gyermekvállalásra irányuló kérdéseket. Ezt azonban már a cégek is egyre komolyabban veszik és egyre ritkábban fordulnak elő ilyen helyzetek.

Keressünk olyan állásokat, amelyek passzolnak a karriercéljainkhoz és állítsunk be magunknak állásértesítőt, hogy megtaláljuk a számunkra legjobb lehetőséget!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala