Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az év végén sokan készítünk számvetést az elért eredményeinkről, és állítjuk szembe azokat az előzetesen meghatározott céljainkkal, aztán vagy elégedetten, vagy csalódottan szemléljük a mérleget. Most megismerhetünk egy olyan módszert, amelynek használatával biztosan olyan célokat tudunk kijelölni magunknak, amiket el is tudunk érni, így a következő év végén nagyobb eséllyel billen pozitív irányba az értékelés.

Elemzés kívül-belül

Nem csak az üzleti életben lehet hasznos, hogy rendelkezzünk egy határozott és jól követhető stratégiával: a SWOT-elemzés technikáját nyugodtan alkalmazhatjuk a karriertervezés során is, de előbb ismerjük meg, miképpen működik ez a módszer!

A SWOT egy angol mozaikszó, a strengths (erősségek), weaknesses (gyengeségek), opportunities (lehetőségek), és a threats (veszélyek) szavak kezdőbetűiből áll össze. Az erősségek és a gyengeségek vizsgálatakor olyan jellemzőket tekintünk át, amelyekkel mi magunk rendelkezünk és amelyekre van ráhatásunk.

Pályamódosítás

A lehetőségek és veszélyek számba vételekor pedig a külső tényezők adottságait és korlátait elemezzük, amelyeknek a befolyásolására nincs lehetőségünk, ám hasznos, ha tudjuk, hogy ezek közül melyek azok, amikre építve még inkább kihasználhatjuk az erősségeinket, valamint mik azok, amelyek kockázatot jelentenek számunkra és csökkentik sikerünk esélyét.

Önvizsgálat, mint analitikus módszer

A saját SWOT-elemzésünk elkészítéséhez először meg kell vizsgálnunk a jelenlegi helyzetünket. Legjobb, ha papírra vetünk mindent, így könnyebben áttekinthetőek lesznek az adatok és egyszerűbb a stratégiánk meghatározása.

Kezdetnek írjuk össze az összes szót, ami eszünkbe jut, ha jellemezni kell saját magunkat. Ezeket rögtön rendszerezhetjük is: melyek azok a tulajdonságaink, amelyek segíthetik a karrierünk alakulását, és melyek azok, amelyek hátráltatják. Ne felejtsük el, hogy ezek a jellemzők nincsenek kőbe vésve, önképzéssel, kitartással, bármelyik jelenleg még hátrányos tulajdonságunk átkerülhet ellenkező előjellel az előnyeink közé!

Erősségeink és gyengeségeink felsorolásakor az alábbi szempontok szerint haladjunk: Munkatapasztalataink, iskolai végzettségünk, szakterületünkön belül milyen részterületen vagyunk kiemelkedőek, kommunikációs képességünk, személyes tulajdonságaink (pl. önfegyelem, monotonitás tűrés, kreativitás, optimizmus, motiváltság, felelősségvállalás), kapcsolati tőkénk, a szakterületünkhöz kapcsolódó szakmai szervezetek ismerete, velük való együttműködésünk. Adottságainkat ajánlott aszerint értékelnünk, hogy azok potenciális munkaadóink számára mekkora hozzáadott értékkel bírnak, vagy épp milyen mértékű hátrányt jelenthetnek.

A tőlünk független tényezők vizsgálata

A külső tényezőkben rejlő lehetőségek és veszélyek meghatározásakor a következőket vegyük figyelembe: pozitív vagy negatív trendek a munkaerőpiacon, amelyek a munkahelyek számára (növekedésére, vagy csökkenésére) hatással vannak, a vágyott munkára szintén pályázó versenytársak száma, képzettségük foka, és a hozzájuk viszonyított szakmai szintünk.

Lényeges kérdés, hogy mekkora a verseny az adott ágazatban, és hogy túlkínálat van-e a hozzánk hasonló szakemberekből, vagy épp ellenkezőleg, munkaerőhiány jellemzi a szektort. Továbbá ne hagyjuk figyelmen kívül az előrelépési és továbbképzési, fejlődési lehetőségek mérlegelését sem.

Kizárólag objektíven és őszintén!

A fenti szempontok vizsgálatakor kerüljük az álszerénységet, legyünk önmagunkhoz a végletekig őszinték és maradjunk reálisak a gyengeségeink, erősségeink, valamint a külső negatív és pozitív körülmények meghatározása esetén is! Csak így kaphatunk olyan térképet a kezünkbe, amelyre támaszkodva jó eséllyel választjuk majd testhezálló, sikeres karrierutat magunknak.

A SWOT-analízis elkészítése akár karriertervezés, akár karrierépítés vagy pályaváltás esetén is segít az önismeretünk fejlesztésében, ezen kívül pedig alkalmas arra is, hogy irányt mutasson számunkra a folytatáshoz. Az eredmények által választ kaphatunk arra, hogy mit érdemes tovább fejlesztenünk magunkon, vagy milyen képességeket kell megszereznünk ahhoz, hogy nagyobb eséllyel indulhassunk a vágyott munka megszerzéséért. A külső tényezők ismerete pedig választ ad arra is, hogy terveinknek van-e egyáltalán létjogosultsága, amivel sok feleslegesen befektetett időt és energiát is megspórolhatunk.

Ha készen vagyunk az elemzéssel, kezdődhet az abban meghatározott szempontok szerinti, garantáltan sikeres álláskeresés! A Profession oldalán pillanatok alatt beállíthatjuk a saját kompetenciáinknak megfelelő keresési szűrőfeltételeket és feltölthetjük az erősségeinket kidomborító szakmai önéletrajzunkat, így a munkaadók is könnyen ránk találhatnak. Hírlevél, vagy  Facebook értesítés révén, mindig frissen értesülhetünk a nekünk való álláslehetőségekről.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szakma, karrier, önismeret, adottságok