Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A járvány okozta válsághelyzet miatt az elmúlt hónapokban nagyon keresetté vált a futár szakma; sokan kezdtek el dolgozni ezen a területen akár autós, akár robogós vagy bringás futárként. Interjúalanyunk, Sz. Beáta Aranka azonban nem emiatt, hanem a biciklizés iránti szenvedélye miatt kezdett el egy évvel ezelőtt a Netpincérnél dolgozni Debrecenben, egyből azután, hogy befejezte a középiskolát. A szakma szépségeiről és kihívásairól beszélgettünk.

AJÁNLÓ: A járvány miatt új állást keresőknek létrehozott felületünk, az Álláskeresési Térkép egy helyen tartalmaz minden fontos információt: az álláskeresési járadék igénylésétől az állásinterjús felkészülésig.

Miért kezdtél el biciklis futárként dolgozni?

A párom nagyon szeret biciklizni, versenyzik is, és nekem is megtetszett ez a világ, úgyhogy nekem is lett komolyabb biciklim. Már jelenleg négy van és mindegyiknek más a funkciója. Mikor láttam, hogy a Netpincér lejön Debrecenbe is, gondoltam jelentkezem, mert szeretek biciklizni, meg jó munkalehetőségnek tűnt. Ha fizetnek azért, hogy kondizzak, akkor miért is ne (nevet). Akkor csinálhatom, amikor nekem jó, a fizetés is jó, szóval megtetszett és azóta itt vagyok.

Mil kell ahhoz, hogy valaki ebben a munkakörben helyezkedhessen el?

8 általános kell hozzá, meg hogy a 18. életévünket betöltsük, de amúgy nem kell semmilyen végzettség. Az állóképesség, a kitartás, a kedvesség, meg a jókedv azért nem árt.

Hogy néz ki egy átlagos napod?

Bejelentkezek az adott műszakomra. Megkapom az első címet az applikációban, hogy milyen névvel és melyik étterembe kell mennem; van egy megadott idő, amin belül ki kell érnünk, aztán elmondom az étteremnél a megrendelő nevét. Megkapom az ételt, aztán az applikációban rá kell nyomnom, hogy felvettem. Ekkor meglátom a telefonszámát és a címét az adott embernek és a megjegyzést is, ha van, ha esetleg nem működik a csengő.

Mi alapján kapjátok meg a címeket?

Az applikáció általában nézi, hogy Debrecenen belül merre vagyok és ha közel vagyok egy étteremhez, akkor lehet, hogy én fogom megkapni. Vagy ha éppen nincs címem, akkor is én kaphatom, akkor pedig mindegy, hogy milyen messziről.

Hogyan tudjátok felvenni a műszakokat?

Vannak besorolások, amikbe úgy kerülünk be, hogy nézi az applikáció, hogy hány órát dolgozunk egy héten, mennyi címet vittünk ki egy órán belül. Egy átlagot néz, és akik a legjobban teljesítenek, azok az egyes besorolásba kerülnek. Minél jobb besorolásban vagyunk, annál hamarabb látjuk a következő heti műszakokat és annál hamarabb fel tudjuk venni, ahogy nekünk jó. Én felveszem mondjuk 8-tól 12-ig, utána ha úgy gondolom, tartok egy kis szünetet és felveszem mondjuk utána 2-től 6-ig vagy 8-ig. Ezeket le is lehet adni: 48 órán kívül úgy látjuk, mintha fel se vettük volna, 48 órán belül pedig felrakhatjuk cserére. Ez úgy működik, hogy felrakom és ha valakinek kéne és valaki már ezt látja, akkor ő fel tudja venni. Így nekem sem lesz abból problémám, hogy nem jelentem meg a műszakomban, és neki is jó, mert többet tud dolgozni.

Mennyire fárasztó egész nap tekerni?

Ha úgy veszem fel a műszakokat, hogy egy héten dolgozom 25-30 órát, akkor az még annyira nem, ha annál többet, vagy nagyon meleg van, akkor már egy kicsit fárasztó. Attól is függ, hogy mennyi lépcsőt kell megmászni egy nap, mert a szolgáltatásunk része, hogy rendesen felvisszük a címre, tehát ha azt kérik, hogy az 5. vagy 6. emeletre vigyük, akkor fel kell menni.

Hány kilométert teszel meg egy átlagos napon?

Ha egy egész napot vagyok, tehát kb. 8 órát, akkor olyan 60-80 km megvan. Nyilván ha messzi címeket kapok, akkor ez több, volt már, hogy 100-on felül is volt. Bele kell szokni, eleinte én se nagyon bírtam, de már több mint egy éve itt vagyok, szóval már bírom. Van olyan, amikor az ember elfárad, érzi, hogy a lába már nem úgy bírja, nem bír tekerni, nem bír sétálni, és akkor kell egy kis pihenő. Nekem is van, hogy egy fél hetet kihagyok, mert úgy érzem, hogy most már jó lenne egy kis szünet, elmenni strandra vagy bárhova.

Milyen kihívásokkal nézel szembe nap mint nap?

Kihívásként a közlekedést meg tudom említeni, mert nem mondhatjuk sajnos azt, hogy mindenki szabályosan és körültekintően közlekedik. Van olyan, hogy leszorít egy autó vagy egy buszos, mert nem mindenhol van bicikliút. Kihívás az is, ha rossz időben kell tekerni, mert én télen is dolgoztam végig, és volt ónos eső és hó is. Volt, hogy a műszakomat hamarabb be kellett fejeznem, mert nem bírtam annyira tekerni, ráfagyott az eső az útra. Ilyenek vannak.

Mit tapasztalsz, az hogy nő vagy, jelent bármi különbséget a munkád során?

Hátrány az, hogy bár van állóképességem, már hozzászoktam, de mégiscsak kevesebbet bírok, mint egy férfi. Ők többet bírnak tekerni, nem olyan betegesek, nálunk meg bármikor jöhet egy felfázás is. De amúgy nincs nagy különbség, talán kicsit kevesebbet bírok kivinni.

Nem kapsz több borravalót?

Á, nem (nevet). Tényleg mondhatom, hogy nincs megkülönböztetés ilyen szinten, pedig én is azt hittem, hogy nőként hátha többet kaphatok. Azt látják, hogy az ember mennyire kedves, de egyébként a szokásokon múlik. Van, aki úgy van vele, hogy mindig ad borravalót, valakinél pedig ez egyáltalán nem szokás. Változó.

Mit tanácsolnál azoknak, akik most szemezgetnek ezzel a szakmával? Mire figyeljenek oda?

Egy jó bringát kerítsenek, amivel kényelmesen és gyorsan tudnak közlekedni, és amit nem kell sokat szerelgetni. Legyen kitartásuk. Aki szeret jó csapatban dolgozni, kedves emberekkel találkozni meg változatosságra vágyik, annak tudom ajánlani ezt a szakmát.

 

Korábbi cikkünkben azokról a futár állásokról írtunk, melyekhez elegendő egy jogosítvány, itt pedig azokkal a kiszállítókkal beszélgettünk, akik a járványhelyzet miatt váltottak állást.
Kedvet kaptunk a sofőr munkához? A profession.hu oldalon jelenleg is több mint 120 gépjárművezető, sofőr, futár állás található.
További állások, melyek nem igényelnek végzettséget: 949 aktuális hirdetés, közte több mint 120 hirdetés, ahol a várható fizetést is megadták.

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala