Nem minden iparágban és nem minden munkakörben tapasztalható az év végi hajrá, ám az egyre rövidülő nappalok, a hideg, borongós idő, a karácsonyi készülődés, az iskolai szünet és vizsgaidőszak várható eljövetele mind a környezetünk felfokozott reakcióival jár. Így azok sem vonhatják ki magukat alóla, akiknek a munkája nem igényli a normálistól eltérő munkarendhez igazodást - hívta fel a figyelmet Joó Zsuzsanna, karrier-tanácsadó.

Az év végi nyomás különösen a kereskedelemben, a marketingben, az értékesítésben, a szállítmányozásban, az idegenforgalomban dolgozókat viseli meg leginkább. Nem véletlenül, hiszen az éves forgalom nagy része ezekre a hónapokra, sőt - az érintettek véleménye szerint - inkább az utolsó pár hétre összpontosul. Bevételek, bónuszok, nyereségek függnek a sikeres munkavégzéstől, és nem egy esetben a túlmunkától.

Gondolkodjunk előre!

Ha az érintettek közül valaki ilyenkor szeretne megálljt parancsolni ennek a hajtásnak, azt hiszem, már késő - vélekedett Joó Zsuzsanna. Tudomásul kell venni, hogy vannak olyan foglalkozások, termékek és szolgáltatások, amelyek gyártása, eladása, szervízelése, szállítása bizonyos időszakokra esik, sőt ilyenkor az átlagos akár többszörösét is eléri.

Legtöbbet természetesen a cégek tehetnek ennek kezelésére. Jó stratégiával, időbeni felkészüléssel, időszakos munkavállalók felvételével, a szabadságok megfelelő ütemezésével, a munkakörülmények elviselhetővé tételével stb. A munkavállalók pedig annak elfogadásával, hogy aki a fenti területeken dolgozik, annak erre fel kell készülnie. Előre. Ideális esetben kipihenten, ráhangolódva - javasolta a karrierszakértő.

Nem véletlen, hogy sok cég a csapatépítő programjait szeptemberre-októberre időzíti, hogy a kollégák lelkesedése, összetartása év végéig kitartson. Szusszanásnyi megállást és feltöltődést jelenthet a céges karácsonyi összejövetel. "Ismerek olyan céget, aki nem esti partit tart, hanem céges karácsonyi ebédet. Így az esti túlzott alkoholfogyasztás sem okoz másnap problémát" - árulta el Joó Zsuzsanna.

Ne féljünk kérdezni!

Cservenyák Tamás executive coach szerint a legjobb megtudni közvetlenül a kollégáktól, mire van szükségük a vezető részéről, hogy hatékonyan tudjanak dolgozni az év végi hajrá során. Van-e valami akadály, amit a vezető el tudna hárítani? Miben kellene személyesen közreműködnie, hogy segítséget nyújtson munkatársainak?

  Így éljük túl az év végi hajtást!  

"Minimális elvárásként azt fogalmaznám meg, hogy legalábbis semmiképp ne hátráltassa őket vagy vegye el a kedvüket a munkától" - nyilatkozta a szakértő. 

Tekintsük át az évet és fogalmazzunk meg tanulságokat!

Érdemes rendszerezni a megszerzett tapasztalatokat, tanulságokat, aztán pedig a következő év elején rászánni néhány órát a csapattal arra, hogy miben kell változtatni jövőre az idei tanulságok alapján - mondta Cservenyák Tamás. A megbeszélésen szülessenek konkrét akcióterv lépések felelősökkel és határidőkkel. Abban is állapodjanak meg, hogy mikor és hogyan fogják utánkövetni, hogy a kívánt változások történnek-e - javasolta a szakértő.

Használjuk új karriertervek kidolgozására az időt

"Évek óta tapasztalom, hogy rengeteg ember az utolsó munkanapon, akár december 24-én áll le először. Kifáradva, összetörve, az ünnepekre való ráhangolódás nélkül. Legtöbbjük szinte félájult állapotban alussza végig a karácsonyt. Szerencséjükre a legtöbb multicég a két ünnep között bezár - esetleg minimális inspekciót tart - így 7-10 nap alatt regenerálódni tudnak. Mindezt segítheti, ha szeretteik körében, a támogató család és/vagy a barátok között tölthetik az időt" - mondta Joó Zsuzsanna.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egyre gyakoribb, hogy ilyen kipihent állapotban keresnek fel karrier-tanácsadót, hogy új terveket szőjenek a következő időszakra - tette hozzá.

Már az állásinterjún kérdezzünk rá az év végi hajrára

Ideális esetben már év elején-közepén tervezik az éves szabadságok ütemezését, az év végi munkarendet, a túlmunkákat és azok elszámolását. Rendkívüli helyzet pedig mindig akadhat: szélsőséges időjárás, váratlan pluszrendelés, betegség, felmondás stb. Jó, ha ezeket az érintett felek tudomásul veszik, és érzelmi felhangok nélkül kezelik.

Érdekes, hogy a túlmunka ellentéte a két ünnep közötti bezárás, és ebből adódóan a szabadság kötelező kivétele legalább annyi problémát okoz. Különösen a fiataloknak, akiknek amúgy is kevés van, és inkább nyáron lazulnának, de ugyanilyen kényszernek érzik a szülők, akiknek a nyári gyerekelhelyezés a legnagyobb problémájuk.

"Mindig javaslom az állásinterjúra felkészítés során, hogy a ciklikus munkavégzésre, a szabadságolásra, a túlórák kifizetésének rendjére mindig kérdezzenek rá a pályázók, mert a későbbi meglepetéseknek ezzel elejét vethetik" - tette hozzá.

Címkék: munka, bónusz, stratégia, szabadság, karrier

Összeállította: Fogas Krisztina