A felmondási idő a Munka törvénykönyve szerint 30 nap. Ha a munkáltató mond fel nekünk, akkor ez nőhet: ha a dolgozónak már legalább 3 éves munkaviszonya van, akkor öt nappal, 5 év után tizenöt nappal, 8 év után húsz nappal, 10 év után huszonöt nappal, 15 év után harminc nappal, 18 év után negyven nappal, 20 év után pedig hatvan nappal. A felek megállapodása alapján a felmondási idő akár fél év is lehet.

Munkáltatói rendes felmondás esetén legalább a felmondási idő felére a munkaadó köteles felmenteni a munkavégzés alól a dolgozót, ám úgy is határozhat, hogy többé már nem kell bemennünk dolgozni (viszont még megkapjuk a felmondási időre járó távolléti díjat, ha munkabérre egyébként nem lennénk jogosultak).

Íme 6 tipp, hogy hogyan vészelhetjük át azt az átmeneti időszakot, amíg a felmondási időnket töltjük.

1. Szépen távozzunk a cégtől

Nem tudhatjuk, hogy a jövőben nem kerülünk-e újra kapcsolatba a volt munkaadónkkal, ezért nem szabad botrányos körülmények között távozni - még akkor sem, ha teljes mértékben igazságtalannak tartjuk, hogy elbocsátottak. Hiszen a következő munkahelyünknek is lehet kapcsolata a korábbival, szakmai rendezvényen is összefuthatunk a volt főnökünkkel.

Ne mondjunk rosszat a volt cégünkről. Ne tegyünk szarkasztikus megjegyzéseket a cég vezetésére, ne sajnáljuk fennhangon az ott maradottakat és ne célozgassunk arra, hogy örülünk, hogy megszabadultunk ettől a munkahelytől - hívta fel a figyelmet Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója.

2. Körültekintően adjuk át a munkakört az utódunknak

A feladatainkat a legjobb tudásunk szerint adjuk át annak a személynek, aki majd továbbviszi ezeket. Ha nem tudjuk, ki lesz az, akkor mindenképpen kérdezzük meg. Hiszen ha hiányosságok merülnek fel, akkor még hetek múlva is "zaklathatnak" a volt munkahelyről. Ráadásul ha valaki nem az "előírt rendben" adja át távozáskor a munkakörét, jogellenessé válhat a felmondás, és akár kártérítést is fizethet a munkavállaló.

   Így éljük túl a felmondási időt   

Az átadás-átvétel nemcsak a munkaadó tulajdonában lévő eszközökre vonatkozik, hanem a volt dolgozónak megfelelő tájékoztatást is kell adnia az utódjának a folyamatban levő feladatokról. A karrier-tanácsadó azt javasolja, hogy készítsünk dokumentációt és állítsunk össze egy átadási-átvételi jegyzéket, ugyanis nem árt, ha írásos nyoma van annak, hogy mit, milyen állapotban adtunk át.

3. Használjuk az időt és az eszközöket álláskeresésre

A felmondási idő alatt a feladataink átadása mellett marad idő arra is, hogy az állásportálok kínálatát böngésszük, frissítsük az önéletrajzunkat, összegyűjtsük azokat a partnereinknek, ismerőseinknek az elérhetőségét, akik segíthetnek az álláskeresésben.

4. Kérjünk segítséget a munkatársainktól

Ha már úgyis be kell járni, akkor kérjünk segítséget a kollégáktól. Mondjuk el, hogy mi történt, és kérdezzük meg, hogy van-e valamilyen ötletük, hallottak-e valamilyen lehetőségről. Valószínű, hogy már tudnak a felmondásról, hiszen a pletykák minden szervezetben elég gyorsan terjednek.

5. Kérjünk ajánlólevelet a főnöktől

A felmondási idő alatt érdemes ajánlólevelet kérni a főnökünktől. Minél hamarabb kérünk, annál valószínűbb, hogy kedvezőbb jellemzést ír rólunk, hiszen még frissen emlékszik az együtt töltött időszakra. Néha előfordul, hogy az elbocsátás miatt érzett "bűntudat" hatására sokkal kedvezőbb képet fest rólunk a vezetőnk az ajánlólevélben, mintha napokkal később kérnénk erre.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

6. Értesítsük a partnereket, ügyfeleket a távozásunkról

Adjuk meg az elérhetőségünket (privát e-mail cím és telefonszám) azoknak az ügyfeleinknek, partnereknek, akikkel a jövőben is szeretnénk tartani a kapcsolatot. Búcsúzzunk el, de jelezzük nekik azt is, hogy új állást keresünk. A lényeg az, hogy elérhetők maradjunk.

Amikor nincs felmondási idő

Nem ritka az a gyakorlat sem, hogy a felmondás (vagy a közös megegyezés) aláírása után kap egy órát a dolgozó, hogy összerakja a holmiját és kikísérik az épületből. Ez a drasztikusabb változat a karrier-tanácsadó szerint segíthet abban, hogy gyorsabban elkezdjünk az új állást keresni. Rákényszerülünk, hiszen már másnap sincs hová bemenni dolgozni.

Ha valakit azonnali hatályú felmondással bocsátanak el, akkor - mint ahogy a nevében is benne van - azonnal el kell hagynia a munkahelyet. Ekkor nincs felmondási idő, nem jár fizetség az elbocsátás utáni időszakra, sőt végkielégítést sem kap az egykori dolgozó.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, álláskeresés, felmondási idő, elbocsátás, munkajog