Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A járvány miatt kialakult helyzet és a digitalizáció következtében egyre gyakoribb, hogy a teljes állásinterjú online, videós formában zajlik. Ez bár több szempontból megkönnyíti a munkavállalók dolgát, legalább ennyi kérdést is felvet. Kmoskó Judit HR szakértőt kérdeztük a videós állásinterjúkkal kapcsolatos tudnivalókról.

Jelen lehetünk az interjún anélkül, hogy elhagynánk a jól ismert, otthonos környezetünket, megspórolva az oda- és visszautat is. Más dolgokra azonban jobban kell ügyelnünk: a felkészülés és más tudnivalók mellett az is fontos, hogy minden szükséges technikai eszköz rendelkezésre álljon.

A legszükségesebbek

Judit szerint a technikai eszközök mellett az is lényeges, hogy a környezet is minél letisztultabb és nyugodtabb legyen, valamint a zavaró tényezőket is fontos, hogy kizárjuk legalább az interjú idejére.

Mindenekelőtt megbízható internetkapcsolatra, jó webkamerára és mikrofonra lesz szükség, ezeket mindenképpen teszteljük napokkal az interjú előtt. A környezettel kapcsolatban, minél semlegesebb a háttér, annál kevesebb zavaró tényező tudja elvonni az interjúztató figyelmét. Ugyanúgy öltözzünk fel, mintha személyes interjúra mennénk és győződjünk meg arról, hogy zavartalan környezetben tudunk beszélgetni.

Persze a felkészülés valójában nem sokban tér el egy személyes interjútól a technikai részleteket leszámítva.

A felkészülés a technikai feltételeken túlmenően teljesen ugyanolyan, mintha személyes állásinterjúra készülnénk, nem kell drasztikusan más jellegű kérdésekre számítani az interjú során. A beszélgetés előtti napokban érdemes hangosan többször felmondani az Önéletrajzunk egyes részleteit, hogy magabiztosan tudjunk mesélni az eddigi tapasztalatainkról. A pontosság itt is ugyanolyan fontos, mint egy személyes interjú esetében, így a beszélgetés kezdete előtt már legalább 10 perccel álljunk készenlétben.” – magyarázza Judit.

Előnyök és hátrányok

Ahogy a személyes találkozásnak, úgy a videós állásinterjúnak is megvannak az előnyei és a hátrányai. Ahogy az, hogy nem kell elhagynunk az otthonunkat, lehet kényelmes és zavaró is, úgy az álláskereső kamera előtti viselkedése is eltérő lehet.

Azok a jelöltek, akik jellemzően stresszelnek, szoronganak egy-egy állásinterjú előtt, mindenképpen előnyben vannak, hiszen most a saját otthonuk komfortjában tudnak beszélgetni az interjúztatóval. Érdemes ezt kihasználni és magabiztosságot meríteni a helyzetből. A monitorunkra kitűzhetjük azokat a kulcsszavakat, amelyekről eszünkbe jut, hogy miről szeretnénk mesélni egy-egy kérdés kapcsán.” – mondja Judit.

A videós interjú nehézségeit bár áthidalhatjuk, de ehhez tisztában kell lennünk azzal, miben más egy ilyen jellegű elbeszélgetés, mint egy személyes találkozás. Ez pedig természetesen a kamerán keresztül nehezebben érzékelhető egyéb jeleket, mint például a valós szemkontaktus és nonverbális jelek hiányát jelenti.

Nehezebben lehet a nonverbális jeleket érzékelni, mindkét oldal szempontjából. Nehezebb dolgunk van, mert ugyanannyi idő alatt, kevesebb lehetőséggel (kézfogás hiánya, szemkontaktus nehézsége) kell jó benyomást adni és hagyni. Emiatt figyeljünk arra, hogy mosolyogjunk, kihúzva üljünk a széken és értően figyeljük az interjúztató kérdéseit.

Mire érdemes még figyelni

Nagyban megkönnyíthetjük a felkészülést, ha megfogadunk pár további hasznos tanácsot. A kulcs az, hogy igyekezzünk a lehető legjobban kizárni mindent, ami elvonhatja az interjúztató vagy a mi figyelmünket, illetve ahogy más esetben, itt is fontos, hogy ügyeljünk a részletekre.

A háttér mindenképpen semleges legyen, tegyünk el minden olyan tárgyat, ami felesleges. Egy szép növény vagy kép bőven elég. Előzetesen mindenképpen ellenőrizzük a fényeket, világítást, abban a napszakban, amikor az interjú lesz. A laptopot érdemes szemmagasságba emelni, nyugodtan viseljünk szemüveget, nem lesz zavaró, de ügyeljünk a szemkontaktusra. Az öltözködésünknél ügyeljünk arra, hogy ha még home office helyzetből dolgozunk és interjúzunk is, a hétköznapoknál csinosabban, elegánsabban mutatkozzunk.

Összességében tehát a videós állásinterjúra való felkészülés szinte ugyanolyan, mint egy személyes interjú esetében, ám itt a technikai eszközöket is le kell ellenőriznünk. A kamerán keresztüli kommunikáció miatt érdemes lehet elpróbálni egy baráttal vagy családtaggal a szituációt, hogy lássuk, mennyire komfortos számunkra egy ilyen beszélgetés. Ne aggódjunk, ha nem tökéletes minden, hiszen az interjúztatónak is hasonló nehézségekkel kell szembenéznie.

Mi segít még a felkészülésben?

Automatizált videóinterjúra hívtak minket? Itt olvashattunk tippeket egy ilyen helyzethez.
Az is segít, ha átnézzük azt a 30 kérdést, ami a leggyakrabban elhangzik az állásinterjúkon.
Olvassuk el, hogy hogyan látja a pszichológus az állásinterjús helyzetet, és használjuk az önbizalom coach tippjeit is!

 

Készítette: Balogh Emese

A Profession.hu Facebook oldala
A Profession.hu Instagram oldala