Ez az egyik legmegalázóbb dolog az elbocsátás után

Egyik napról a másikra megélni azt, hogy munkanélkülivé válunk - az egyik legtragikusabb dolog. Még a legstabilabb egyéniséggel megáldottakat is elbizonytalanítja: vajon miben hibázott, mit vétett, hogy már nincs rá szükség? Tény, hogy egyik oldal érintettjeinek sem kellemes ez a szituáció, de ha sor kerül rá, érdemes arra törekedni, hogy a lehetőségekhez képest kíméletesen történjen. De van, amikor azután döfnek kést az ember hátába, amikor már megkapta a felmondását.

István (28) már két éve könyvelőként dolgozott egy kisebb méretű magyar kft.-ben, amikor számára teljesen váratlanul megkapta a felmondását. "Derült égből a villámcsapás volt ez. Fogalmam sem volt, hogy bármi gond lenne a munkámmal, a tulaj sosem kifogásolt semmit. Ja, és a felmondásomat sem indokolta, csak tényként közölte, hogy holnaptól már nem kell bejönnöm. Fel sem ocsúdtam ebből, és a legmegalázóbb még ezután jött: amíg a főnök szobájában voltam, totál lekapcsolták a céges hozzáférésemet, levélfiókomat, mindent. Ez olyan volt, mintha meggyanúsítottak volna valami susmussal, pedig semmit sem követtem el."

És ez nem egyedi eset, ami Istvánnal történt. Mert valóban a felmondás rideg ténye is elég hatalmas csapás annak, aki mit sem sejt a dolgok állásáról, alakulásáról - hát még, ha a sokkoló felmondás után olyan szinten letiltják minden hozzáférésről, mintha valami bűnt követett volna el.

 

Ez az egyik legmegalázóbb dolog az elbocsátás után

Anita (35) hasonlót élt át egy élelmiszeripari multicégnél értékesítési menedzserként, de már nem venné a szívére a hálózatról való letiltást úgy, mint az első alkalommal. "A mi szakmánkban azért sajnos nem dőlhetünk hátra egy munkahelyen sem. Gyakori, hogy az egyik hónapunk totál eredményes, de a következő meg mínuszos. Nem lehet biztos egy sales-es sem abban, hogy mindig tudja hozni az elvárt számokat. Így amióta a saját bőrömön megtapasztaltam, mi történik egy ilyen elbocsátáskor, sokkal elővigyázatosabbá váltam. A legfontosabb doksijaimról - mint például a személyes ügyfélkapcsolati listám - mindig készítettem biztonsági másolatot egy pendrive-ra. Egyébként is én dolgoztam meg érte."

És miért van erre az intézkedésre szükség? Miért része a legtöbb elbocsátási folyamatnak, hogy amíg tart a megbeszélés, azalatt a cég rendszergazdája leválasztja a hálózatról az illetőt? A fenti két interjúalanyunk esetében - de talán a többi érintett is, ha végiggondolja az adatbiztonság kérdését - magától értetődő, hogy a cég érdekében védeni kell a bizalmas adatokat. Az viszont ugyanilyen tény, hogy éppen elég csapás az illetőnek az elbocsátás ténye, ám amikor visszatér a gépéhez, még egy kiközösítéssel szembesül. Akármennyire is érthető a cég részéről az intézkedés, porig alázza az amúgy sem túl jó lelkiállapotban lévőt - aki lehet, hogy tegnap még a cég érdekében túlórázott. Létezik egyáltalán optimális megoldás ilyen esetben?

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nem feltétlenül, de érdemes rá törekedni. Éppen ezért cikkünkben a másik oldalhoz is szeretnénk szólni: azokhoz, akiknek ezt a döntést kommunikálni kell a munkavállalóval. Gondolunk itt a vezetőkre, a HR-esekre, esetleg a tulajdonosokra, az igazgatókra - szervezeti hierarchiától függően.

Reméljük, hogy írásunk segítségével egy kis belátást biztosítunk abba, hogy min megy keresztül az az ember, akinek éppen a felmondását adják a kezébe. Valóban fontos a cég és a munkaadó érdekét szem előtt tartani, és akinek az a dolga, hogy a kirúgást levezényelje, nem könnyű a feladata amúgy sem. De talán az empatikus hozzáállást sem szabad elhanyagolni. Sokszor hangoztatjuk, hogy megfelelő kommunikációval minden kényes helyzetet meg lehet oldani. Ez a helyzet is éppen olyan, törekedjünk rá, hogy minél korrektebb bánásmódban részesüljön az, aki holnaptól ismét az álláspiacon lesz, és a megélhetéséért fog küzdeni sok száz hozzá hasonló pályázóval szemben.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: elbocsátás, felmondás, adatvédelem, álláskeresés