Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor valaki elveszíti az állását, úgy érzi, összedőlt az egész élete. A barátok, ismerősök biztatják, mellette állnak, és megpróbálják rávenni, hogy szemlélje pozitívan a helyzetét. Ez – valljuk be – nagyon nehéz. Hiszen akit elbocsátottak, gyakran magában keresi a hibát, összetörik az önbecsülése és az önbizalma. A magába, a tehetségébe vetett hite egyre törpül.

Vannak, akik azonnal elkezdenek állást keresni, és a visszajelzés hiánya, a régi ismerősök, egykori kollégák visszautasító magatartása, elzárkózása, és a csalódások sorozata miatt a közérzetük még rosszabb lesz. Ha valaki nem tudja, miből fogja kifizetni a lakáshitelt, vagy hogyan vesz új cipőt a gyereknek, nagyon nehéz pozitívan állni az élethez, az álláskereséshez.

Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek!

1. Pihenjünk!

A HR-esek általában pénteken, a munkaidő vége felé közlik a dolgozóval a szomorú hírt. Ennek nemcsak a munkaadó szempontjából van praktikus oka, hanem az elbocsátott személy oldaláról is (nem kell magyarázkodnia a kollégák felé, nem kell folytatnia a munkát, mintha mi sem történt volna). A felmondás után így a dolgozó kap néhány napot, amikor átgondolhatja, mi történt, kicsit pihenhet a hétvégén, és újult erővel vetheti bele magát az álláskeresésbe.

2. Használjuk ki a felmondási időt!

A felmondási idő alatt végezzük ugyanolyan jól a munkánkat, mint korábban. Persze ez rendkívül nehéz, hiszen minden arra emlékeztet minket, hogy egy korszak lezárult, és sokszor úgy érezzük, valójában az egésznek nincs semmi értelme. Ám nagyon fontos, hogy soha ne távozzunk úgy egy munkahelyről, hogy összeveszünk a főnökkel vagy a kollégákkal. Nem tudhatjuk, hogy mikor keresztezik egymást újra az útjaink – még az is előfordulhat, hogy évekkel később újra az adott cégnél leszünk, vagy visszatérünk egy-egy projekt erejéig.

Elbocsátás: így éljük túl az első sokkot

Ha a munkánkban olyan területre szakosodtunk, amely egyedi és nem túl sok cég foglalkozik vele, akkor több mint valószínű, hogy a vállalatok vezetői ismerik egymást. Így ha a konkurenciához szerződnénk, és nem szépen váltunk el a jelenlegi munkaadónktól, hamar híre mehet – emiatt csökkennek az esélyeink.

3. Keressünk fel a barátainkat, családunkat!

Keressük olyan emberek társaságát, akik pozitív szemléletűek, beszélgessünk velük, meséljük el nekik az érzéseinket. Találkozzunk a barátainkkal, olyan emberekkel, akik eléggé ismernek minket ahhoz, hogy kicsit felrázzanak. Minden ember más és más: van, akinek az segít kimászni a gödörből, ha kap egy-két "verbális fenékberúgást”, mások a kedves noszogatás hatására lépnek előre.

4. Készítsük el az erősségeink listáját!

Frissítsük az önéletrajzunkat, ez jó apropó arra, hogy visszaemlékezzünk a korábbi munkahelyeinkre. Írjuk össze, hogy miben vagyunk jók, milyen sikereket értünk el. Ez pozitívan hat az önbizalmunkra, jobb lesz a kedvünk tőle.

Kiváló kísérőlevél és önéletrajz mintákat találhatunk a Profession.hu oldalán, illetve egy remek önéletrajz készítőt is igénybe vehetünk!

5. Ismételgessük: "Ez valami új, valami sokkal jobb dolog kezdete lesz”!

Sokan mondják, hogy az állás elvesztését nem úgy kell felfogni, hogy valami véget ért, hanem bele kell vetni magunkat az új kihívásokba. Az álláskeresés során nagyon fontos a pozitív szemlélet, ugyanis kutatások bizonyítják, hogy a munkaadók sokkal szívesebben vesznek fel olyan embereket, akik derűlátóan tekintenek a jövőbe.

A PROFESSION.HU-N 9000-NÉL IS TÖBB ÁLLÁSAJÁNLAT KÖZÜL VÁLOGATHATUNK, KERESSÜK MEG A NEKÜNK VALÓT!

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: elbocsátás, felmondás, álláskeresés, pozitív, tippek, tanácsok