Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokan hajlamosak vagyunk úgy gondolni a hőn áhított pozíció elnyerésére, ahogyan a hosszútávfutók tekintenek az átszakított célszalagra – pedig a munka oroszlánrésze csak az elhelyezkedést követően jön. Ahhoz, hogy kiderüljön, jól választottunk-e, alaposan fel kell mérnünk a terepet, és felelősséget kell vállalnunk a beilleszkedésünk sikeréért. Hogy hogyan tegyük mindezt hatékonyan, otthonunk falai mögül, távol az új kollégáinktól és felettesünktől, Gégöl Júlia karrier coach árulja el.  

Adjunk helyet a kételynek! 

Amennyiben körültekintően építjük a karrierünket, és az álláskeresés során is tudatos döntéseket hozunk, minden esélyünk megvan rá, hogy megtaláljuk a számításainkat új munkahelyünkön. A coach mégis azt tanácsolja, hogy számoljunk a másik, kevésbé optimista forgatókönyvvel is: „Gyakran előfordul, hogy hosszú hónapok után ébredünk csak rá, nem vagyunk jó helyen; nem teljesülnek a céggel vagy a munkakörrel kapcsolatos elvárásaink, esetleg nem tudunk azonosulni a vállalati kultúrával, értékrenddel. Ezért olyan fontos, hogy komolyan vegyük a beilleszkedés időszakát, és tudatosítsuk magunkban, hogy csakis akkor beszélhetünk sikeres elhelyezkedésről, ha a próbaidőnk véget ért.”

Juli szerint az első hetekben legalább ugyanannyi energiát kell fektetnünk a folyamatba, mint amennyit az ideális állás megtalálása követelt. 

„A beilleszkedés ideje alatt tulajdonképpen épp úgy foglalkoznunk kell az énmárkánkkal, illetve szakmai kapcsolataink építésével, mint az álláskeresés során – a különbség csupán az, hogy most a cégen belül tesszük ugyanezt” – világít rá.

Az otthoni munkavégzés persze e tekintetben is számos kihívást tartogat a számunkra, a küldetés azonban közel sem lehetetlen. Lássuk, mit javasol a szakértő!

Aktívan, okosan 

Ahelyett, hogy kényelmesen hátradőlnénk, mint aki jól végezte dolgát, mozgósítsuk energiatartalékainkat, és köteleződjünk el a tanulási, tapasztalási folyamat mellett. „A próbaidőszak rengeteg lehetőséget rejt magában. Az interjú előtt átfésült honlap, az interneten fellelhető dolgozói visszajelzések, valamint az interjún elhangzottak alapján minden bizonnyal kialakult bennünk egy kép a cégről és a munkakörről, ám azt, hogy ez a kép mennyire áll közel a valósághoz, az első hónapok fogják csak megmutatni” – figyelmeztet interjúalanyunk, aki szerint épp ezért kell aktívnak és előrelátónak lennünk. 

„Amennyiben nem kapjuk kézhez a beilleszkedés menetrendjét, menjünk elébe a dolgoknak, és tegyük meg a tőlünk telhető legtöbbet az integrálódás érdekében – a legértékesebb információval ugyanis új munkatársaink, és a velük való beszélgetések láthatnak el minket. A jelenlegi helyzetre való tekintettel érdemes utánajárnunk, hogy milyen lehetőségeink vannak az informális ismerkedésre, például ebédelhetünk-e mondjuk kéthetente online, közösen” – tanácsolja a szakértő, majd hozzáteszi, hogy mindenképp értékeljük is a hallottakat, látottakat. „A próbaidő során nemcsak mi vizsgázunk – nekünk is módunkban áll a távozás mellett dönteni” – emlékeztet.   

A kiválóság útján

A sikerhez persze nem elegendő pusztán a szociális hálónk építése – teljesítményünkkel is ki kell vívnunk új felettesünk elismerését. 

„Ismerjük meg minél alaposabban a munkafolyamatokat, a munkavégzés során használt eszközöket, rendszereket, és vegyük fel a ritmust a munkamorált illetően is! Elegendő útmutatás híján pedig bátran kérdezzünk. Tudakoljuk meg, mikor lesznek értékelő beszélgetések - mivel ezeket általában a próbaidőszak végére időzítik, érdemes résen lennünk, és amennyiben a munkáltatónk nem kezdeményez hasonlót, kérjünk mi rendszeresen visszajelzést. Így elkerülhetjük, hogy a próbaidő végén azt mondják, nem vagyunk elég önállóak, motiváltak” – mondja a karrier coach.  

Ha nem szívesen kezdeményezünk ilyen párbeszédet, akkor kihasználhatjuk az online tér adta lehetőséget, és küldhetünk a vezetőnknek heti egy összefoglaló emailt is, amelyben részletezzük, mely feladatokkal hogyan haladtunk, és tisztázzuk a következő heti prioritásokat. „A lényeg, hogy a munkánknak mindig legyen nyoma, eredménye” – hangsúlyozza Juli. 

Türelem rózsát terem 

Az aktivitás mellett a mérleg másik serpenyőjében az óvatosságnak, türelemnek is helye és szerepe van. „Térképezzük fel a terepet, a csapatdinamikát, mielőtt ajtóstul rontanánk a házba, és elárasztanánk a csoportos chatbeszélgetést aranyos macskás videókkal, vagy a munkafolyamatok fejlesztését célzó vadonatúj, forradalmi ötleteinkkel. Az első hetekben bújjunk inkább megfigyelő szerepbe, ne keltsünk tolakodó, okoskodó, esetleg arrogáns benyomást. 2 hónap elteltével persze már könnyedén lehet, hogy örömmel fogadják a javaslatainkat, kezdetben azonban nem a tanításé, hanem a tanulásé a főszerep” – emeli ki a szakértő, majd rátér a kívánatos jellemvonásokra, viselkedésekre is: 

„A megbízhatóság és a pontosság az online térben is elengedhetetlen. Ne tegyük alacsonyra a lécet azért, mert otthonról dolgozunk. Keljünk fel időben, és jelenjünk meg pontosan, megfelelő öltözetben az online megbeszéléseken. A rendezetlen, elhanyagolt külső érdektelenséget sugallhat, a kényelmes melegítőfelsőt nem árt tehát valamilyen elegánsabb darabra cserélni. És a legfontosabb: kommunikáljunk! Ha például valamely ránk bízott feladattal nem tudunk a megadott határidőre elkészülni, mindenképpen jelezzük ezt a másik fél felé” – javasolja a karrier coach. 

Végezetül pedig ne felejtsük el, hogy az interjún a cég egy csillogó szemű, motivált jelöltet ismert meg – legyünk tehát a munkakezdést követően is ugyanolyan aktívak és lelkesek, mint a felvételi folyamat során! Ha azonban úgy látjuk, nem vagyunk jó helyen, ne tétlenkedjünk – válogassunk a korábbiaknál is körültekintőbben, személyre szabottan az álláslehetőségek között! Töltsük fel frissített önéletrajzunkat ide, és a naprakészség érdekében kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, beilleszkedés, próbaidő, otthoni munkavégzés