Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szakmai kapcsolataink kiépítésére nemcsak álláskeresés esetén van szükségünk, sőt – ha csakis ekkor vágunk bele, könnyen megüthetjük a bokánkat. Egyrészt kicsi az esélye annak, hogy pár hét alatt szoros bizalmi köteléket alakítsunk ki, másrészt pedig ez esetben hiányozni fog az egyenlet egyik legfontosabb eleme: a kölcsönösség. Márpedig a networking, vagyis a szakmai kapcsolatépítés épp ezen a két tényezőn alapszik – a bizalmon és a mindkét fél számára előnyös együttműködésen. Ha még nem vagyunk ebben gyakorlottak, olvassuk el Rumpf Nikoletta, egy komplex HR szolgáltatásokat kínáló cégcsoport marketing és kommunikációs vezetőjének alábbi tippjeit, hogy elsajátíthassuk a kapcsolatépítés minden fortélyát! 

Ajánlólevél egymáshoz

A networking kifejezés egyrészt a már meglévő kapcsolati hálónk bővítésére másrészt egy új közösség kiépítésére, illetve az abba való belépésre utal. Ahogyan arról később is lesz szó, manapság rendkívül változatos módon és formában űzhető ez a tevékenység. De vajon miért is érdemes megtanulnunk a mikéntjét a karrierünk érdekében?

„Amennyiben körültekintően járunk el, a kapcsolatépítésből ugyanannyit profitálhatunk, mint például egy nyelvkurzusból vagy egy állásinterjúból. Egy majdani szakmai együttműködés reményében alkalmazottként ugyanúgy bemutathatjuk, reklámozhatjuk magunkat és a képességeinket, mint ahogyan a vállalkozók vagy az értékesítők szereznek ismertséget az általuk képviselt cégnek, szolgáltatásnak. Miközben saját magunkat népszerűsítjük, rengeteg információt oszthatunk meg a másik féllel annak érdekében, hogy felkeltsük az érdeklődését, az így kialakuló párbeszéd során pedig mi magunk is értékes tudást szerezhetünk az illető igényeiről, valamint szükségleteiről, nem beszélve a szakértelemből adódó kölcsönös segítségnyújtás, eszmecsere lehetőségéről” – kezdi Nikoletta.

Majd hangsúlyozza: „A networking tulajdonképpen egy szemléletmód, egy közvetlen kommunikációs forma, amely az üzleti kultúra szerves része, és mindig valamilyen, közös szakmai célokkal, illetve érdekekkel rendelkező közösségre épül. Az ilyen közösségekbe a legritkábban lehet jelentkezéssel bekerülni – tagjai elsősorban ajánlás útján ismerik meg egymást.” Ebből is következik, hogy a kapcsolati hálónk kiépítése nem egyik napról a másikra történik – érdemes rá tehát hosszútávú befektetésként tekintenünk, és az azonnali elvárások valamint a mennyiség helyett a mélységre és a minőségre törekednünk.    

Bárhol, bármikor

Az üzleti networking beszélgetések általában formális keretek között, például szakmai rendezvényeken kezdődnek, mint amilyenek például a konferenciák, bemutatók vagy állásbörzék. Amint azonban megismerkedtünk valakivel, és kölcsönös az érdeklődés, áttérhetünk informálisabb társalgási módokra, például találkozhatunk egy kávéház csendes sarkában, vagy havonta egyszer együtt ebédelhetünk. „Nem ritka manapság az sem, hogy szakmai, karrierfókuszú közösségi oldalakon vesszük fel egymással a kapcsolatot, egy a másik által megosztott érdekfeszítő poszt, közlés vagy felhívás hatására. Érdemes továbbá tapasztalt és szakmai körökben jártas kollégáink, feletteseink, esetleg mentoraink ajánlására hagyatkozni, hiszen ők azok, akik bevezethetnek minket a számunkra releváns szakmai csoportosulásokba, és akik hasznos tanácsokkal láthatnak el minket egyéni céljaink mentén is” – hívja fel a figyelmet interjúalanyunk. 

Mivel sok toborzó ápol személyes kapcsolatot cégek széles palettájával, érdemes lehet akár az interjúbeszélgetésekre is networking lehetőségként tekintenünk. „Bár az állásinterjú során elsődleges célunk az adott pozíció megismerése és sikeres megpályázása, nem árt, ha nagyban gondolkodunk, és az interjú után is tartjuk a kapcsolatot a kiválasztást végző személlyel. Egy-egy kedves, rövid üzenet, amelyben megemlítjük, mely területek iránt érdeklődünk és milyen munkakörökben tevékenykednénk szívesen, még az elutasítással végződő interjúk után is előnyünkre válhat, és kiemelhet minket a többi, passzívabb jelölt sorából” – véli a szakember.

Ha jó networkerré szeretnénk válni, fontos az is, hogy nyitott szemmel járjunk a mindennapokban, és észrevegyük a különféle kínálkozó lehetőségeket. ”Nem árt, ha mindig lapul a táskánkban egy önéletrajz vagy egy névjegykártya, amit alkalomadtán átadhatunk azoknak, akikkel el tudjuk képzelni az együttműködést, vagy akik szakértőnek, népszerűnek bizonyulnak a minket érdeklő területeken” – hangzik interjúalanyunk tanácsa.   

Találkozás az online térben 

Az elmúlt hónapok eseményeinek hatására a kapcsolatépítés napjainkban főleg digitális formában zajlik, kiegészülve egy-egy kis létszámú személyes találkozóval. Nikoletta szerint azonban ez nem feltétlenül jelent hátrányt: „Érdemes élni az ebben rejlő lehetőségekkel. Új világ van kialakulóban, mindannyiunknak tanulnia kell, tapasztalatot kell gyűjtenünk. Ráadásul, mint akár az otthoni munkavégzést, ezt is a saját igényeinkre szabhatjuk” –mondja a szakértő, majd az élő és virtuális térben történő kapcsolódás közötti jelentősebb különbségekre is kitér:

„Online más a hangulat, mások az energiák. Csak akkor tudunk fókuszáltam jelen lenni, ha az esemény kellőképpen strukturált, hiszen az interaktivitás csökkenése vagy hiánya miatt jobban szétszóródik a figyelmünk. Az online rendezvényeknek mindazonáltal megvannak a maga előnyei is: egy tárgyalóteremből vagy otthonról részt véve például kiszűrhetjük a zavaró környezeti tényezőket, és lámpalázunkat is jelentősen csökkentheti, hogy saját környezetünkben mutathatjuk meg magunkat, nem pedig egy fizikailag is ismeretlen terepen” – összegez a szakember.  

Az online események további nagy előnye a helyfüggetlenség, ami által egy élő rendezvényhez képest sokkal szélesebb spektrumon kapcsolódhatunk másokkal - aknázzuk ki ezt bátran és tudatosan! Tájékozódjunk előre a résztvevőkről, hogy legyen tervünk arra nézve, hogy kivel beszélgetnénk szívesen. És ne feledjük: a kapcsolatfelvételhez remek kiindulópontot jelenthetnek a szakmai kérdések– gyűjtsünk magunknak néhányat a kölcsönös érdekeltség jegyében.

Jó, ha tudjuk 

Sok tévhit él a köztudatban networkinggel kapcsolatban, az egyik ezek közül az, hogy extrovertáltnak kell lennünk ahhoz, hogy sikeresek legyünk benne. De mi a helyzet a valóságban, milyen kompetenciákat kíván tőlünk a kapcsolati hálónk építése? 

„Három fő elemet tudnék kiemelni, az első ezek közül a személyes kedvencem - egy különleges képesség, amelynek a magánéletben is nagy hasznát vesszük: az értő figyelem. Ez aktív hallgatást jelent mind verbális, mind nonverbális eszközökkel, melyek segítségével visszacsatolást adunk a beszélőnek arról, hogy megértjük őt, vagy jelezzük, ha valami nem világos a számunkra. Ez a fajta odafordulás a másikhoz empátiát, adok-kapok egyensúlyt visz a kapcsolatba. Emellett a nyitottság a bátorsággal együtt is elengedhetetlen, mert mindenképpen meg kell nyílnunk a hallgatóságunk előtt. A tájékozottság szintén fontos tulajdonság, hiszen szakmai körökben a fejlődés és előrehaladás jegyében olyan személyekkel szeretnénk körbevenni magunkat, akik széleskörű és megbízható ismeretekkel rendelkeznek nemcsak az adott szakterületről, de összességében a világ dolgairól is – nem árt tehát, ha mi magunk is igyekszünk ilyen szaktekintéllyé válni” – világít rá Nikoletta, majd amikor az etikettről kérdezem, így folytatja: 

„Nincs ilyen, minden networking esemény a saját kultúrája szerint működik. Ami viszont lényeges, hogy legyen egy kimondott szabályrendszer, amihez tarthatjuk magunkat, mert igen kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha csak érzésből tapogatózunk azt illetően, hogy mit illik és mit nem: például használhatunk-e hangulatjelet egy megbeszélésen, küldhetek-e vicces GIF-et? Érdemes letisztázni ezeket, mert attól, hogy a platform lehetőséget nyújt, nem biztos, hogy az adott kontextus megengedi. Mielőtt tehát csatlakozunk egy networking eseményhez, legyen az online vagy offline, mindenképpen tájékozódjunk annak jellegéről! – tanácsolja a szakértő.

Kapcsolati hálónk építésének sikere tehát nem akkor garantált, ha válogatás nélkül minden szembejövő kezébe belenyomjuk a névjegykártyánkat, hanem akkor, ha tudatosan, idő- és energiabefektetés árán választjuk meg a szakmai szempontól előnyös kapcsolatokat, és a kölcsönösség jegyében ápoljuk is azokat. Ugyanígy kevés eredményre vezet önéletrajzunk válogatás nélküli szétküldése – keresgéljük inkább személyes prioritásaink szerint az álláslehetőségek között, és vegyünk igénybe minden rendelkezésre álló segítséget, ha a járvány miatt veszítettük el a munkánkat. Frissítsük önéletrajzunkat és töltsük fel ide, ha pedig tovább növelnénk esélyeinketkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan azonnal értesülünk a nekünk való új munkákról!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, networking, kapcsolatépítés, fejlődés