Az állásinterjún feltehető kérdések száma korlátozott és fókuszált, hiszen minél rövidebb idő alatt a lehető legkonkrétabb információt kell szolgáltatnia a jelölteknek. A kérdések tartalmában lehet eltérés, vagy változhat a kérdező hangszíne, hangsúlya, de a jó válasz akkor is ugyanaz marad. Éppen ezért át kell látnunk a kérdéseken: fel kell ismernünk, milyen félelem vagy aggály késztette az interjúztatót a feltételére. Ugyanis amint megtaláljuk az okát, sokkal könnyebben meg tudjuk szerkeszteni az optimális választ. Ebben kíván cikkünk első része segítséget nyújtani!

Nézzük először a személyes adatokra vonatkozó kérdezz-feleleket!

1. Van érvényes jogosítványa?

enlightened Igen, van jogosítványom, .....-ig érvényes.

enlightened Még nincs jogosítványom, azon vagyok, hogy megszerezzem.

2. Megbüntették már közlekedési kihágásért?

Ha igen, ne tagadjuk, viszont válaszunkat okosan szerkesszük meg! Például így:

enlightened Mindig nagyon óvatosan vezetek, és sosem iszom alkoholt, mielőtt autóba ülök. Egyszer nagyon kellett sietnem, hogy időben odaérjek egy megbeszélésre, és kaptam egy büntetőpontot, amiért kissé átléptem a megengedett sebességhatárt. Ezt leszámítva még nem követtem el közlekedési kihágást.

3. Van bármilyen krónikus betegsége vagy fogyatékossága?

Ez a kérdés törvénybe ütköző, és nem kell rá válaszolnunk. Ha mégis úgy döntünk, felelünk rá, a következő választípusok jól működhetnek:

enlightened Általában jó az egészségügyi állapotom. Rendszeresen sportolok, hogy vigyázzak a testsúlyomra és a fittségemre. Pár évig.... -tól szenvedtem, de kordában tudom tartani, régóta nem jelentkeznek a tipikus tünetek. Bár ez sosem volt hatással a teljesítményemre.

enlightened Az egészségem kiváló. Nincsenek krónikus betegségeim.

4. Van saját autója? Ha igen, milyen típusú?

enlightened Jelenleg nincs saját autóm, mert eladtam ez előzőt. De ha a munka elvégzéséhez megbízható, mutatós jármű is szükséges, kész vagyok rövid időn belül vásárolni egyet.

enlightened Van egy saját tulajdonú ... (márka és típus említése) autóm, hitelmentesen.

5. Milyen messze lakik az irodától?

enlightened Csak tizenegy kilométerre lakom innen. Mindössze nyolc perc alatt ideértem, ami nem igazán hosszú idő, tekintve, hogy nagyon forgalmas napszakban jöttem.

Állásinterjú: kérdezz-felelek! - Személyes adatok

6. Ez a munka megkövetelné, hogy elköltözzön egy másik városba. Ez gondot jelentene Önnek?

Emeljük ki, hogy tudtunk a tényről, és készen állunk a költözésre is. Persze csak akkor mondjuk, ha valóban így is van.

enlightened Tisztában voltam ezzel a ténnyel, még mielőtt jelentkeztem volna az állásra, így megbeszéltem a párommal, és ő is ugyanolyan szívesen elköltözne ide, mint én. A város hangulata nagyon illik a jelenlegi életstílusunkhoz, és lakik itt néhány barátunk is, úgyhogy a beilleszkedés sem tartana sokáig.

7. Az önéletrajzában láttam, hogy beszél németül és angolul is. Milyen szintű a nyelvtudása?

enlightened Általános iskolában és középiskolában is németet tanultam, és mivel megszerettem, később továbbfejlesztettem nyelvtudásomat tanfolyamok és hanganyagok segítségével. Egyszer még nyári munkát is végeztem Németországban, így mostanra már folyékonyan beszélem a nyelvet.

enlightened A párom nyelvtanár, ő tanított meg az alapokra. Ugyan nem beszélek folyékonyan, de egészen jól írok és olvasok angolul.

8. Tagja bármilyen szakmai szövetségnek?

Ha az állás megköveteli, hogy részt vegyünk ilyen jellegű szakmai közösségek munkájában, mondjuk, hogy mely szövetségekbe jelentkeztünk vagy tervezzük a belépést. Általában jó pont, ha rendelkezünk ilyen tagsággal.

enlightened Igen, számomra fontos, hogy dinamikus szakmai közösségekben is részt vegyek a mélyebb kapcsolatépítést és a szakmai fejlődésemet is szolgálva. Már évek óta tagja vagyok a .......-nak, és tervezem a belépést a .................-ba is.

9. Mi a hobbija, az érdeklődési köre, mit csinál szabadidejében?

Ez a kérdés kiegyensúlyozott választ igényel. Ha az interjúztató sportosnak tűnik, hangsúlyozzuk ki, mennyire szeretünk a szabadban tartózkodni, és milyen sporteredményeket értünk el eddig! A legkevésbé jó válaszok körébe a passzív hobbik tartoznak, mint például olvasás, zenehallgatás, sakk. Néhány intellektuális pozíciónál - különösen az oktatási, tudományos illetve kutatói területeken - előfordulhat, hogy az interjúztató a fizikailag passzív hobbikat és érdeklődési köröket tartja kívánatosnak, így ezekben az esetekben fókuszáljunk a szakmához illő szabadidős programokra.

10. Inkább a tévé sportközvetítéseit nézi, vagy szeret aktívan sportolni?

Az aktív sportolást kedveljük. Az interjúztató ugyanis ebből azt a következtetést vonja majd le, hogy jó csapatjátékosok vagyunk, tiszteletben tudjuk tartani a szabályokat, és képesek vagyunk a közös célokért is dolgozni.

enlightened Habár néha szívesen megnézem a szenzációsnak ígérkező sportközvetítéseket, jobban szeretek magam is játszani, különösen csapatjátékokban. A sportolás segít, hogy fitt maradjak, jól érezzem magam a bőrömben, és nagyszerű alkalom arra is, hogy emberek között legyek, új barátságokat kössek.

11. A csapatsportokat vagy az egyéni edzést szereti jobban?

Ha olyan állásra jelentkeztünk, amely csapatmunkát igényel (a legtöbb munka ilyen!), akkor mondjuk, hogy a csapatsportot jobban kedveljük. Ha magányos farkasoknak való állásra jelentkeztünk (például író), akkor az egyedül végzett sport jelenthet pluszpontot.

enlightened Nem teszek különbséget a csapatsportok és az egyéni játékok között. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei: egyrészről ott a csapatmunka és a csapatszellem, másrészről az egyéni erő és az önállóság. Számomra a sport legfontosabb eleme a teljesítmény és a megfeszített munka. Jobban szeretek magam is aktívan részt venni benne. A nyilvánvaló előnyei mellett, úgymint jó állóképesség és erőnlét, a sport fejleszti az emberek menedzselésének készségét, a csapatszellemet és azt is, hogy másokkal együttműködve dolgozzak a közös célért.

12. Mi a kedvenc sportja?

A válasznak az előbbi kérdésre adotthoz kell hasonlítania. Ne említsük meg az olyan típusú sportokat, mint például a bokszolás vagy az iszapbirkózás, hacsak az adott pozícióban ez az érdeklődés nem bizonyul hasznosnak. (Például biztonsági őr, rendőrtiszt vagy testőr álláshirdetés esetére gondolunk.)

13. Milyen újságokat és napilapokat olvas rendszeresen?

Itt a legbiztonságosabb, ha szaklapokat említünk. Ha csak szóba hozunk egy pletykalapot vagy férfimagazint, máris lőttek az interjú sikerének!

enlightened Rendszeresen olvasom a szaklapokat, és a(z) ........ előfizetője is vagyok. A párom a ...... újságra fizet elő, ezt szintén nagyon értékes kiadványnak tartom.

14. Kedvenc lapjának, magazinjának melyik részét találja a legérdekesebbnek?

Súlyos hiba volna a sportoldalt vagy a képregényt említeni! Az üzleti rovat mindig a legbiztosabb válasz, de valójában mindegyik jó lehet, amely segíti a rendszeres, üzleti élet iránt érdeklődő, kreatív személy képét közvetíteni. Az aktualitások rovat veszélytelen választás, ám csak végső esetben használjuk!

15. Mi a kedvenc televíziós műsora?

Újabb buktató kérdés! Semmiképp se említsünk olyan agymosó műsorokat, mint egy valóságshow vagy a szappanoperák! Válasszunk valami üzleti vagy politikai műsort!

enlightened Nincs sok időm tévézni. Kevésbé fontos, mint bármi más szabadidős esemény, de bizonyos műsorokat szívesen megnézek. Ilyenek például a hírek, a politikai és tudományos háttérműsorok, rövid, üzleti áttekintések.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

16. Szokott kollégáival a munkahelyen kívül is találkozni?

Feleljük azt, hogy nem teszünk különbséget az emberek között! A barátainkat az életünk különböző területéről válogattuk össze. Vannak köztük régi iskolatársak, kollégák, üzleti ismeretségek is. Ez a válasz ugyanis azt sugallja majd, hogy kiegyensúlyozottan állunk az élethez és az emberi kapcsolatokhoz.

enlightened Némelyik barátom egyben munkatársam is. Közös az érdeklődésünk, hasonló az életstílusunk, közelebb érezzük magunkat egymáshoz talán azért is, mert a munkában közeli, jól működő kapcsolat fűz össze minket. Sok barátom és ismerősöm van a korábbi iskoláimból, a szomszédaim közül, és máshonnan is.

17. Inkább otthon, a családjával szereti tölteni az idejét, vagy szívesebben megy a szabadba?

Ismét kiegyensúlyozott megközelítésre van szükség. Abból induljunk ki, hogy mivel rengeteget dolgozunk, nincs sok szabadidőnk. Ezért szimpatikusabb válasz, ha minden percünket a családunkra fordítjuk akár otthon, akár a szabadban.

enlightened Ha egy mód van rá, igyekszem a kettőt kombinálni. Nyáron megpróbálunk minél több időt együtt tölteni a természetben vagy sportolással. Télen, amikor kevésbé kellemes az időjárás, sokkal többet vagyunk otthon, vagy összejárunk barátokkal.

18. Milyen típusú könyveket olvas szívesen? Melyek a kedvencei?

Még véletlenül se hozzuk szóba az interjúztatásról szóló illetve önképző könyveket! Válasszunk valami helyzethez illőt: ne legyen túl felszínes vagy botrányos, de túl intellektuális se! Ennél a kérdésnél mindig jó válasz lehet egy sikeres üzletember életrajza.

19. Szokott otthon vagy társaságban alkoholt inni?

Sose ismerjük be, ha többet fogyasztanánk a normálisnál! Azt se, ha egyedül is szoktunk inni! Ez az antiszociális viselkedés képét idézi, és alkoholizmusra utalhat.

enlightened Néha megiszom egy pohárral, ha a barátaimmal vagy üzleti partnerekkel találkozom, de az ivászat igazából nem az én asztalom.

A közreadott mintaválaszokat alkalmazzuk kiindulási pontnak, amit kibővíthetünk saját gondolatainkkal, de a váza és az üzenete ugyanaz maradjon. Vannak azonban olyan kérdések, melyek egyedi válaszokat kívánnak, és a saját tapasztalatainkon vagy szakmaiságunkon múlik a felelet.

Sőt, az is előfordulhat, hogy két-három kérdést egybe sűrítenek majd, és arra kell választ adnunk. Ebben az esetben arra figyeljünk, hogy mindegyikre egyenként is adjunk választ. Ez nem mellékesen egy jól bevált taktika arra, hogy milyen az interjúalany memóriája és koncentrációs készsége.

Ne feledjük: az interjúztató feladata, hogy értékelje hátterünk különböző területeit. Ilyen például a munkatapasztalat, az iskolai végzettség, a kommunikációs képesség, a korábbi fizetés, a vezetői készségek, stb. Mindenre rá fog kérdezni, így érdemes cikksorozatunk további részeit is figyelemmel kísérni, amiben az összes kérdéskört sorra vesszük.

Forrás: Igor S. Popovic: A tökéletes állásinterjú, Akadémiai kiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: állásinterjú, kérdés, válasz, személyes adatok