Az állásinterjún feltehető kérdések száma korlátozott és fókuszált, hiszen minél rövidebb idő alatt a lehető legkonkrétabb információt kell szolgáltatnia a jelölteknek. A kérdések tartalmában lehet eltérés, vagy változhat a kérdező hangszíne, hangsúlya, de a jó válasz akkor is ugyanaz marad.

Éppen ezért át kell látnunk a kérdéseken: fel kell ismernünk, milyen félelem vagy aggály késztette az interjúztatót a feltételére. Ugyanis amint megtaláljuk az okát, sokkal könnyebben meg tudjuk szerkeszteni az optimális választ. Ebben kíván cikksorozatunk segítséget nyújtani!

Nézzük, milyen kérdéseket kaphatunk, és mi a megfelelő válasz rá!

1. Melyek a karriercéljai a következő öt évre? Mit tesz az elérésükért?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "A következő néhány évre azt tervezem, hogy továbbfejlesszem a vezetői és kapcsolattartói készségeimet, és nagyobb felelősséget vállaljak a ...... terén. Ennek elérése érdekében elkezdem/folytatom a ...... képzést, és keresek olyan komoly kihívásokat tartogató pozíciót, ahol személyesen és szakmailag is fejlődhetek, kézzelfogható eredményeket érhetek el, és előléphetek a hivatásomban. Az önök által meghirdetett állás éppen a terveimhez illeszkedik. Ráadásul tökéletesen illik a képességeimhez, és új lehetőséget nyújt a végső célomhoz: hogy sikeres legyek."

2. Milyen lépéseket tett már annak érdekében, hogy elérje céljait?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Az egyik legnagyobb lépés az volt, amikor jelentkeztem erre az állásra. Ez a pozíció sokat jelentene a jövőbeli fejlődésem szempontjából, ahogyan a további képesítések is, amelyeket ..... éven belül tervezek megszerezni."

3. Gondolkodott már azon, hogy a későbbiekben esetleg pályát változtat?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Nagyon elégedett vagyok a választott hivatásommal és a karrierem alakulásával, ezért még nem gondolkodtam pályaváltoztatáson. Ha azonban megfelelő alkalom kínálkozna, fontolóra venném ezt a lépést is. Rugalmas embernek tartom magam, és mindig figyelek a lehetőségekre."

Állásinterjú kérdezz-felelek: karriercélok és döntések

4. Melyek voltak mostanában a legnehezebb döntései? Mi okozta a nehézséget?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "A legnehezebben meghozott döntések vagy másokra gyakoroltak közvetlen hatást, vagy a munkáltatóm sikerét és jövedelmezőségét befolyásolták. Az egyik ilyen legnehezebb az volt, amikor a nagyobb projektek és főbb fenntartási munkálatok miatt célszerű volt szerződéses munkaerőt alkalmaznunk. A hatékonyság, megbízhatóság és jövedelmezőség növekedésének gondolata hozatta meg velem ezt a döntést. Ellene szóltak a korlátozott munkagyakorlatok, magas bérek és túlóra-kifizetések, valamint az állandó személyzet munkamoráljának és hatékonyságának csökkenése. Ezzel az eljárással rengeteg embert kellett díjaznunk és elküldenünk, de az üzlet mindig a legfontosabb. Ha a vállalat csődbe megy, az még több embert érintett volna. Nehéz időkben nehéz döntéseket kell hozni."

5. Előfordult már, hogy halogatta egy döntés meghozatalát, mert időt szeretett volna nyerni? Mi lett a helyzet kimenetele?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Mindig van pár olyan létfontosságú információ vagy tény, amely ismerete nélkül nem lehet jó döntést hozni. Ha ez az információ nem elérhető, és a késlekedés nem befolyásolná az eredményeket, általában addig halogatom a döntést, amíg a kritikus részletek a helyére nem kerülnek. Ez a legfőbb oka, hogy olykor-olykor késleltetem a döntések meghozatalát. Nagyon ritkán fordul elő, hogy időre van szükségem egy probléma átgondolásához. Általában elég gyorsan döntök, és csak akkor változtatok rajta, ha azt látom, hogy a várt eredményt így nem lehet elérni."

6. Azok közül a problémák közül, amelyeknek a megoldásán jelenleg is dolgozik, melyik felbukkanása lepte meg? Lehetett volna előre jelezni?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Ilyenkor segít a szakértelem. Hiszen ez több a megfelelő szakmai tudás és tapasztalat keverékénél, egyfajta munkafilozófia, mely magában foglalja a munkaetikát, a motivációt, az alkalmazható tapasztalathoz kapcsolódó erőfeszítéseket, a hivatásra jellemző gondolkodásmódot és a problémamegoldást is. Az én foglalkozásomban rendkívül fontos a problémák előrejelzésének a képessége, valamint az, hogy már előzetesen fel tudjunk készülni az általuk okozott helyzetre. Néhány akadályt azonban igencsak nehéz - ha nem egyenesen lehetetlen - előre látni vagy megjósolni. Jelenleg épp ........ (problémával) küzdünk. Még sosem fordult elő korábban ilyesmi, és most új stratégiát kell kitalálnom, hogy megoldhassuk."

7. Hozott valaha döntést anélkül, hogy a szükséges információ a rendelkezésére állt volna?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Egyszer csakugyan döntést hoztam anélkül, hogy minden információ a rendelkezésemre állt volna a lehetséges megoldásokkal kapcsolatban. A problémát, a jellemzőit és az eredetét, a termékre és a felszerelésre gyakorolt lehetséges hatásait azonban jól ismertem. Amikor meghoztam a döntést, azonnali, lendületes tettekre volt szükség, hogy megelőzzük a teljes leállást. Habár a megfontolt kockázat vállalása olykor igazolható, általában jobb kerülni a veszélyt."

8. Meséljen el egy olyan helyzetet, amikor nem értett egyet azzal az új eljárással vagy utasítással, amelyet végre kellett hajtania! Milyen lépéseket tett, és miért?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Habár ennek nem így kellene lennie, az eljárásokat és utasításokat néha nem szakértők írják. Valahányszor eddig ilyen helyzetbe kerültem, mindig beszéltem az adott dokumentáció megalkotójával és a feljebbvalóimmal. Elmagyaráztam nekik, miért nem értek egyet velük, aztán javaslatot tettem a hiányosságok pótlására vagy kiigazítására." (Említsünk egy konkrét példát is!)

9. Alkalmanként ki kell cseleznünk a biztonsági szabályokat, hogy egy feladat teljesüljön. Ön tett már ilyesmit, és milyen cél érdekében?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Mindig tiszteletben tartom a biztonsági szabályokat, és csak kivételes helyzetekben engedélyezem magamnak vagy a munkatársaimnak, hogy módosítsunk rajtuk valamelyik feladat miatt." (Itt említsünk egy olyan példát, amikor a szokásos eljárások ellenében valamilyen biztonságos alternatívát választottunk. Nyomatékosítsuk, hogy kielégítő végeredményt kaptunk, amivel időt és pénzt is spóroltunk!)

10. Régóta keres állást?

Még ha így is van, ne ismerjük be, mert nem vet ránk jó fényt, hogy ott nem minket választottak. Erre mutatunk egy jó mintaválaszt. Azonban ha jelenleg munkanélküliek vagyunk, akkor más a helyzet. De ez az önéletrajzunkból is kiolvasható, és az interjúztató részéről emiatt felesleges is a kérdés, valószínűleg nem kérdez rá.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Ez az első interjú, amin az utóbbi időben részt vettem. Habár eddig is közelről követtem a munkaerőpiac változásait, csak nemrégiben kezdtem másik állást keresni. Mivel az ágazat gyengül, és a jelenlegi pozícióm nem tartogat új lehetőségeket, én viszont készen állok a kihívásokra, úgy döntöttem, ideje más lehetőségek után néznem."

11. Volt mostanában más vállalatoknál is interjún? Hogyan sikerült?

Tipikus buktató kérdés, legyünk óvatosak, és válaszoljuk például ezt:

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Mostanában nem vettem részt interjún, de korábban az állásinterjúim nagyon magas százalékban végződtek állásajánlattal. A munkáltatók elismerték képességeimet, tapasztalataimat, és nagyobb felelősséggel járó pozíciót ajánlottak."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A közreadott mintaválaszokat alkalmazzuk kiindulási pontnak, amit kibővíthetünk saját gondolatainkkal, de a váza és az üzenete ugyanaz maradjon. Vannak azonban olyan kérdések, melyek egyedi válaszokat kívánnak, és a saját tapasztalatainkon vagy szakmaiságunkon múlik a felelet.

Sőt, az is előfordulhat, hogy két-három kérdést egybe sűrítenek majd, és arra kell választ adnunk. Ebben az esetben arra figyeljünk, hogy mindegyikre egyenként is adjunk választ. Ez nem mellékesen egy jól bevált taktika arra, hogy milyen az interjúalany memóriája és koncentrációs készsége.

Ne feledjük: az interjúztató feladata, hogy értékelje hátterünk különböző területeit. Ilyen például a munkatapasztalat, a motivációs képesség, a korábbi fizetés, a vezetői készségek, karriercélok, stb. Mindenre rá fog kérdezni, így érdemes cikksorozatunk előző részeit is elolvasni, amiben az összes kérdéskört sorra vettük.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Korábbi cikkeink a témában:

Ön milyen főnök lenne?

Szakmunkásoknak és pályakezdőknek

Kommunikáció és meggyőzés

Erkölcsi normák és motiváció

Figyelem, energia és stressz

Személyes kérdések

Forrás: Igor S. Popovic: A tökéletes állásinterjú, Akadémiai kiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, karrier, célok, kérdések, válaszok