Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az állásinterjú a személyes bemutatkozás terepe, amelynek célja, hogy megmutassuk leendő munkáltatónak, miért is mi vagyunk a legalkalmasabbak az adott munkakörre. A beszélgetés keretei a pozíció jellegétől, szintjétől függően nagyon eltérőek lehetnek, ezért nem árt felkészülnünk az esetleges szokatlanabb formákra is, különösen akkor, ha épp szakterületet, iparágat vagy feladatkört szeretnénk váltani. Lássuk a négy leggyakoribb interjútípust!

A hagyományos beszélgetés

A klasszikus: amikor állásinterjúra gondolunk, ez a felállás szokott eszünkbe jutni, vagyis amikor leendő munkahelyünk egy barátságos tárgyalóhelyiségében négy- vagy hatszemközt kölcsönösen bemutatkozunk egymásnak a munkaadó egy vagy több képviselőjével. A hagyományos interjú jó lehetőséget ad számunkra, hogy bepillantást nyerjünk az adott cég életébe, ahogy mi is megtehetjük az első benyomást. Ilyenkor nagy szerep jut a megjelenésünknek, habitusunknak és annak is, amit gesztusainkkal, testtartásunkkal kifejezünk. A nyerő összkép tehát egyáltalán nem csak a szakmai tudásunkon múlik, legalább akkora hangsúlyt ajánlott fektetnünk a többi elemre is. Nézzünk utána az állásinterjún leggyakoribb kérdéseknek, de sablonválaszok helyett igyekezzünk minél többet megmutatni magunkból. Legyünk kíváncsiak a megpályázott pozícióra és a vállalatra, a legjobb, ha kérdéseink is szakmaiságunkat tükrözik vissza.

Állásinterjú, de milyen? - álláskeresés, állásinterjú, felkészülés

Amikor megszólal a telefon

Néhány éve a telefonos megkeresés csupán a hagyományos interjú helyszínének és időpontjának leegyeztetésére szolgált, ma már azonban a kiválasztás szerves része. Ez a beszélgetés sok esetben az első szűrő, munkáltató és munkavállaló számára egyaránt, ezért ne csak papírt-tollat készítsünk arra az esetre, ha megcsörren a mobilunk. Ha valamilyen ügyfélszolgálatos vagy értékesítői pozícióra jelentkeztünk, szinte biztosan számíthatunk arra, hogy rátermettségünkről és kommunikációs készségünkről tanúbizonyságot kell tennünk. Mivel ebben az esetben csupán a hangunk és szavaink jelentik az eszköztárunkat, mondanivalónk sokkal többet nyom a latban, mint személyesen. Készüljünk a váratlan helyzetre, de ha a hívás rosszkor ér bennünket, udvariasan ajánljunk visszahívást néhány órán belül. Számítsunk rá, hogy a beszélgetés ritmusa gyorsabb lesz a hagyományos interjún szokásosnál, és néhány percen belül akár a beszélt idegen nyelveinken is meg kell majd szólalnunk, ha a munkakör megkívánja. Bármilyen kérdést kapunk, egyet soha ne felejtsünk: mosolyogni, miközben válaszolunk!

Nem vagyok egyedül!

A csoportos interjú gyakorlata nem új keletű, de az üzleti szolgáltató központok térnyerésével egyre gyakrabban találkozhatunk vele. Ennek lényege, hogy a beszélgetés egyáltalán nem szűk körben zajlik, egyszerre tíz-tizenöt fő is részt vehet rajta, sőt még az is megeshet, hogy különböző munkakörökre pályázók kerülnek egy körbe, mivel később is azonos csapatban kell majd dolgozniuk. A csoportos interjú kétségtelen előnye, hogy a munkáltató sokkal több jelöltet tud azonos idő alatt megismerni, a módszer azonban ezen túlmutat. Ilyenkor a figyelem nem csak ránk összpontosul, vagyis képesnek kell lennünk kitűnni, anélkül, hogy túlharsognánk a többieket. Ilyenkor jelentős előnyhöz juthatunk, ha jól ismerjük az állásinterjú illemszabályait, ezeket betartva ugyanis sokaktól meg tudjuk különböztetni magunkat. Biztos tipp: amennyiben lehetőségünk van rá, az interjúztatóhoz közel foglaljunk helyet, így szemkontaktust tarthatunk vele, és esélyünk lesz rá, hogy elsőként vagy utolsóként szólaljunk meg egy-egy kérdés kapcsán – így garantáltan emlékezni fog ránk!

Amikor a stressz a tetőfokára hág

A stresszinterjú azokban a munkakörökben jellemző, ahol gyakoriak a feszült helyzetek, és az eredményességhez komoly stressztűrő-képességre van szükség. A forma klasszikusnak mondható, de számtalan zavaró, bosszantó körülménnyel számolhatunk. Lássunk át a szitán! Ha az interjúztató a telefonját nyomkodja, unott arckifejezést vág, félbeszakít minket és kellemetlen kérdések sortüzét nyitja ránk, az nem véletlen, és nem is a személyünknek szól. Minél hamarabb felismerjük a szituációt, annál könnyebb lesz megőriznünk a higgadtságunkat és pontosan ez az, amitől mi lehetünk a befutók. A kritikus megjegyzésekre is válaszoljunk barátságosan, és ha szükséges, udvariasan álljunk ki önmagunkért. Ha sikeresen teljesítünk, a munka már szinte gyerekjáték lesz! 

Az interjú végkimenetelét az előzetes felkészülés nagyban befolyásolja, ezért szánjuk rá az időt! Amennyiben még csak keressük a számunkra ideális munkát, érdemes most teljes gőzre kapcsolnunk, ősszel ugyanis a munkaerőpiac is felélénkül. Tartsuk szemünket a legfrissebb állásokon, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést! Növeljük esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat ide. Ha még nincs önéletrajzunk, készítsük el most, vagy használjuk a Mobilmunkát, ahol CV nélkül is pályázhatunk.

 

 

 Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, felkészülés, munka, karrier