Jelentkezz!

Kevesebb kényes kérdés merülhet fel egy állásinterjún a fizetési igénynél és a juttatási csomag tárgyalásánál. Ehhez adjuk közre a szakértők segítségével összeállított legtipikusabb kérdéseket - és egy-egy mintaválaszt is. Nézzük!

1. kérdés: Tudna adni egy rövid áttekintést az eddigi fizetéseiről?

Ha egy mód van rá, ne adjunk konkrét számokat. Koncentráljunk az egyéb előnyökre, például a munkaelégedettségre, a személyes fejlődési lehetőségekre, a növekvő teljesítményre.

Jó válasz lehet: "Örömmel mondanék pontos számokat és adatokat, azonban ezt fejből képtelen lennék felidézni a folyamatos béremelkedések és előléptetések miatt. Korábbi állásaim során a pénz sokkal kevésbé volt fontos számomra, mint maga a tanulás és a teljesítés lehetősége. Eddig úgy tapasztaltam, hogy minden újabb pozícióm, munkahelyváltásom fizetésnövekedéssel járt."

2. kérdés: Van egyéb bevétele, másodállása?

Ugyan semmi köze az állásinterjúztatónak ehhez, de előfordulhat, hogy rákérdeznek. Jogunkban áll úgy válaszolni erre, ahogy számunkra a legelőnyösebb - még akkor is, ha nem a valóságot takarja.

Jó válasz lehet: "Nincs semmilyen egyéb bevételem."

Állásinterjú: 7 kérdés a fizetésről és a jó válaszok!

3. kérdés: Mit gondol, mekkora fizetést ér az ön munkája?

Jó válasz lehet: "Szerintem a munkánk értéke aszerint mérhető, hogy mennyire járulunk hozzá a cég eredményeihez. Személyes hitvallásom, hogy a képességimhez mérten a lehető legjobban teljesítsek, és annyi munkával járuljak a munkáltatóm fejlődéséhez, amennyivel csak tudok. Ezért arra számítok, hogy fáradozásaimmal és az elért eredményeimmel összhangban haladok majd előre. Biztosra veszem, hogy egy jó munkaadó elismeri majd a munkámat, és méltányosan díjazza is."

A Profession.hu-n a legjobban fizető állások listáját itt találja!

4. kérdés: Úgy gondolja, hogy a szakmájában dolgozókat elég jól megfizetik?

Vigyázat, aknamező! Még véletlenül se fakadjunk ki, ha nem elég jó a jelenlegi fizetésünk. Saját sérelmeink felhozatalával ugyanis csak előnytelen helyzetbe sodornánk magunkat.

Jó válasz lehet: "Szerintem bármennyit is keres az ember, mindig többre vágyik. Mindenesetre a válaszom igen összetett, ugyanis sok tényezőt kell egy időben figyelembe venni: a szükséges szakértelmet és tapasztalatot, az ebbe fektetett erőforrásokat, az adott szakma társadalmi státuszát és megbecsülését, az előrelépési és fejlődési lehetőségeket, a munkakörben rejlő kockázatokat és esetleges egészségügyi következményeit, és így tovább. A legfontosabbnak azonban azt tartom, hogy a dolgozó milyen szerepet játszik a munkáltató sikerében, illetve milyen minőségű munka kerül ki a kezei közül. Ha valaki ebben átlag feletti, azt általában jutalom is követi, és akkor elmondhatjuk, hogy jól megfizetik az erőfeszítéseit."

5. kérdés: Nagyjából mennyit szeretne keresni úgy 5-10 éven belül?

Jó válasz lehet: "Folyamatosan igyekszem átlagon felül teljesíteni úgy, hogy a munkáltatóm nyereségességére maximálisan hatással lehessek. Mindezt figyelembe véve arra számítok, hogy a díjazásom egyenes arányban áll majd az erőfeszítéseimmel, és versenyképes lesz a hasonló pozíciókban dolgozók fizetésével."

6. kérdés: Mennyit lenne hajlandó engedni az elvárásaiból, ha az ön által kért fizetés magasabb, mint a juttatási csomag, amit ezért a pozícióért fel tudunk ajánlani?

Jó válasz lehet: "A fizetés önmagában csak egy összetevője az egész ajánlatnak. Ha a munkakörülmények, a jövőbeli kilátások és az előrelépési lehetőségek kedvezőek, hajlandó lennék megfontolni, hogy valamicskét engedjek az elvárásaimból. Mindenesetre nehezemre esne a jelenlegi fizetésemnél kevesebb pénzt elfogadni. Az eddigi bérezésemből tisztán látszik, hogy a díjazásom folyamatosan emelkedett. A fizetésem egyre magasabb lett a teljesítményemnek és az eredményeimnek köszönhetően, és nem áll szándékomban megtörni ezt a tendenciát."

7. kérdés: Hogy őszinte legyek, már csak ön és egy másik jelölt között kell döntenünk. Úgy véljük, mindketten alkalmasak lennének a feladat elvégzésére, így a döntés az anyagiakon múlik. Mekkora lenne a legalacsonyabb fizetés, amelyet még hajlandó lenne elfogadni?

Ez az esetek többségében ez egy taktikai kérdés, amit valószínűleg minden esélyes jelöltnek feltesznek a fizetési igény lealkudása érdekében. Érdemes jól átgondolunk, mielőtt válaszolunk. Az is válasz, hogy nem tudunk alacsonyabb fizetési szintet elfogadni. Vagy válaszolhatjuk ezt:

Jó válasz lehet: "A korábbi munkáimat végignézve kitűnik, hogy egyre nagyobb felelősség nehezedett rám, és én egyre jobban teljesítettem - ezt a folyamatosan növekvő bérem is aláhúzza. Figyelembe véve a képzettségemet és a tapasztalataimat, tekintettel az adott pozíció összetettségére és fontosságára, valamint arra, hogy milyen mértékben tudnék hozzájárulni a közös munkához, maximum egy ..... %-kal alacsonyabb / vagy .... összegű fizetés lenne a legalacsonyabb szint.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Végezetül ne feledjük: egy új állás betöltésekor az induló fizetésünk lesz a későbbiekben a mérce. A munkáltatók ugyanis onnantól kezdve százalékokban gondolkodnak: "Tavaly tíz százalékkal emeltük a fizetésed, holott a vezetőség csak öt százalékos emelést kapott!" De ez forintosítva már egészen más mértéket jelenthet egy alacsonyabb induló bérnél, mint a magasabb vezetői jövedelemszintnél.

Ezért is fontos, hogy a valódi értékünket kérjük már rögtön az elején, és ne szerénykedjünk, vagy éppen ne dőljünk be egy olyan ígéretnek, hogy jelenleg nem tudnak többet kínálni, de mondjuk fél év múlva egy nagyobb emelés várható. És azt se feledjük, hogy a régi állásunkban kapott jövedelmünknek semmi köze a jövőbelihez. Ha eláruljuk az állásinterjún, azzal egy felső határt kínálunk fel a leendőbeli munkáltatónknak. Márpedig a fejlődés és az előrelépés a célunk a munkahelyváltással, nem igaz?

Forrás: Igor S. Popovic: A tökéletes állásinterjú, Akadémiai kiadó.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: állásinterjú, béralku, fizetés, álláskeresés