Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Velünk is gyakran előfordulnak dolgok, amiket a puszta szerencsének – vagy épp a szerencsétlenségnek – tulajdonítunk? A szerencse olyan véletlen, váratlan esemény, amelyet nem láthatunk előre és az akaratunktól független, azonban a gyakorlatban mégsem annyira befolyásolhatatlan, mint ahogy azt gondolnánk. Az emberek a szerencsét hajlamosak egy természetfeletti erőnek is tekinteni, amire nincs ráhatásuk, pedig a magukat szerencsésnek valló emberek számos dologban hasonlítanak, főként személyiségjegyeikben és a szokásaikban. Ha gyakran érezzük magunkat úgy, hogy bal lábbal keltünk fel és nekünk semmi sem sikerül, lessük el a szerencsés emberek szokásait!

Higgyünk a szerencsénkben

A magukat szerencsésnek tartó emberek gyakran azért érnek el sikereket akár a munkában, akár a magánéletben, mert annyira erős bennük az önmagukba és a saját szerencséjükbe vetett hit, hogy ez a magabiztosság és optimizmus kiül a viselkedésükre. Egy nyugodt, önbizalommal teli ember pedig nem csak a munkaadóknak, hanem egy randipartnernek is vonzóbb, így végeredményben tényleg „szerencséjük lesz” és sikerrel járnak. Ehhez még hozzáadódik az a hajlam, hogy mivel hisznek a céljaik elérésében, képesek a legnehezebb helyzetekben is tovább próbálkozni, így a nagy számok törvénye alapján előbb vagy utóbb tényleg összejön nekik az, amit szeretnének. Ezzel szemben azok az emberek, akik már előre kudarcra ítélik magukban egy állásinterjú végkimenetelét, hajlamosabbak arra, hogy fel sem készülnek rá vagy még rosszabb esetben el sem mennek, hiszen úgysem sikerül. Ezzel végül önigazolást nyernek, hiszen így valóban nem fogják őket felvenni, és még meg is erősítik saját magukat abban, hogy nekik semmi sem sikerül, hiszen itt a bizonyíték rá.

Legyünk nyitottak és optimisták

A szerencsés embereket az különbözteti meg a szerencsétlenektől, hogy az előbbiek még a legnehezebb szituációkban is találnak valami pozitívat. Egy kísérletben arra kérték a résztvevőket, hogy képzeljék el, hogy épp egy bankban várakoznak, amikor egy fegyveres tolvaj belép a bankba, lövöldözésbe kezd és az egyik golyó a karjukon találja őket. Mi szerencsésnek vagy szerencsétlennek gondolnánk ezt az eseményt? A szerencsés emberek a történtek pozitív oldalát fogják nézni, tehát örülni fognak annak, hogy ennyivel megúszták az esetet és csak a karjukat találták el, míg a szerencsétlenek azon fognak bosszankodni, hogy miért pont velük történik meg mindez és miért kellett nekik pont akkor menniük a bankba. Fontos különbség tehát, hogy hogyan tekintünk a negatív helyzetekre.

Hallgassunk a megérzéseinkre

A szerencsétlen emberek általában feszültebbek és többet szoronganak, ami határozatlansághoz vezet, míg a szerencsések sokszor döntenek úgy, hogy hallgatnak az intuíciójukra és lépnek. Ha például egy munkahelyen rosszul érzik magukat és úgy érzik, hogy váltani kéne, nem rekednek bele hosszú hónapokra ebbe a negatív élethelyzetbe, hanem inkább hajlamosak előremozdítani a dolgok alakulását és lépéseket tesznek annak érdekében, hogy változzon valami. A szerencsés emberek általában sokkal többször teszik ki magukat új élményeknek, szeretnek új embereket megismerni, így nagyobb eséllyel is talál rájuk egy új lehetőség, mondjuk egy állásajánlat formájában.

Dolgozzuk fel a kudarcot

Negatív események mindannyiunkkal történnek, azonban a rájuk adott reakciónk dönti el végső soron, hogy pozitív vagy negatív végkimenetük lesz-e. Ha sokáig rágódunk egy-egy balszerencsés helyzeten, mindig azon agyalunk, hogy miért pont velünk kellett megtörténnie, de nincs egy tanulság, egy konklúzió, amit levonhatnánk, könnyen belekerülhetünk egy ördögi körbe, amivel csak további balszerencsés helyzeteket vonzunk be magunknak. Ha például egy leépítésen minden előjel nélkül elbocsátottak minket, az kétségkívül egy negatív esemény, de ha megpróbáljuk átkeretezni a történteket és inkább úgy hozzáállni, hogy most kaptunk egy új lehetőséget, hogy valami másban is kipróbáljuk magunkat, vagy végre itt az idő, hogy találjunk egy olyan állást, amiről eddig csak álmodoztunk, sokkal könnyebben feldolgozhatjuk az eseményeket és nyitottabbá válhatunk az új sikerekre is.

Új állást keresünk? Legyünk nyitottak az új lehetőségekre és kerüljünk képbe az aktuális lehetőségekkel!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala