Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kisebb-nagyobb balesetek nem csak otthon, de a munkahelyünkön vagy az oda vezető úton is történhetnek velünk. Bár nagyobb az esélyünk sérülést szerezni, ha fizikai munkát végzünk, az irodai környezetben is vannak szükséges lépések, amelyeket meg kell tenni ahhoz, hogy a munka minél veszélytelenebb legyen. Lássuk, melyek a leggyakoribb munkahelyi balesetek és hogyan védhetjük ki őket!

Csúszás, esés és az ebből fakadó rándulások, törések

Munkahelyi balesetnek minősül minden olyan baleset, ami a munkavégzés során vagy azzal összefüggésben ér minket, helytől és időponttól függetlenül – tehát ugyanúgy annak számít, ha ki vagyunk téve az időjárás viszontagságainak és tegyük fel, megráz minket az áram, mint ahogy az is, ha felbukunk pár fedetlen kábelben vagy ha valaki kilöttyintette a konyhában a kávéját és elcsúszunk rajta. Gyakran ilyenkor nem is látható azonnal a sérülés, csak később kezd el fájni a kirándult bokánk vagy később lesz látványos a kék-zöld folt a csípőnkön, éppen emiatt a balesetet követően azonnal érdemes jelenteni a dolgot és felvenni a baleseti jegyzőkönyvet, hogy később már ne érjen se minket, se a felettesünket hátrány az ügy miatt. Ezek a balesetek általában javarészt megelőzhetők, ha a járófelületek csúszásmentessége biztosítva van, ha megfelelő cipőt viselünk, ha a helyiségek rendezettek és megfelelően megvilágítottak, illetve ha a lehetséges veszélyekről mindenkit időben tájékoztatnak.

Túlterheltség okozta sérülések

A fizikai és a szellemi dolgozókat is érheti baleset a túlterheltségből fakadóan, csak más minőségben. Az építőiparban, mezőgazdaságban vagy gyári környezetben dolgozóknál a hosszú távú fizikai kimerültség hibákhoz vezethet – például helytelenül emelnek fel valamit és lesérülnek, vagy túl sokáig dolgoznak szünet nélkül, helytelen testtartással, esetleg nem mérik fel megfelelően, hogy mennyit bírnak el és nem kérnek segítséget. Ez nem csak azért veszélyes, mert hetekre kieshetünk a munkából, hanem azért is, mert ezek után lehet, hogy még a legegyszerűbb feladatokat is csak fájdalom árán tudjuk elvégezni, ami miatt lehet, hogy szakmát is kell váltanunk.

A szellemi kimerültség esetében csökken a figyelem és a koncentráció képessége, valamint a döntéshozatali képesség. Ha nem alszunk eleget, stresszesek a mindennapjaink és túl hosszú a munkaidő, az egyenes út a mentális kimerüléshez, ami hibákhoz vezethet: a csökkent reakcióidő miatt például okozhatunk közúti balesetet, vagy a figyelmetlenség miatt szerezhetünk olyan sérülést, ami egyébként elkerülhető lett volna. Igyekezzünk megfelelően kezelni a stresszt és tartsuk be a munka- és pihenőidőket, hogy megőrizzük a szellemi frissességünket!

Gépi balesetek

Nem csak a gyárakban, de kisebb műhelyekben vagy konyhákban is történhetnek gépi balesetek, akár a munkaeszköz hibás működéséből vagy a nem megfelelő működtetéséből fakadóan. Fontos, hogy ha gépeket és elektronikus eszközöket kell használnunk a munkánk során, akkor tisztában legyünk az aktuális biztonsági előírásokkal, a helyes munkavégzési módszerekkel és viseljük a szükséges védőfelszereléseket! Az eszközök rendszeres karbantartása és felülvizsgálata is elengedhetetlen, illetve ha bármilyen hibás működést tapasztalunk, azonnal jelezzük a megfelelő embereknek! Az áramütés, a megzúzódott vagy megvágott végtagok és a vakság gyakori következményei a gépi hibáknak, ami életünk végéig elkísérhet minket.

Autóbalesetek

A mezőgazdaságban és az ipar és gyártás területén a leggyakoribbak a járművekhez kapcsolódó balesetek, de a közúti közlekedésben dolgozók is veszélyeztetettek. Ilyenkor nem csak figyelmetlenségből adódó ütközések vagy közúti hibák fordulhatnak elő, hanem a járművünkben rosszul rögzített tárgyak is okozhatnak sérülést egy nagyobb fékezés vagy kanyar következtében. Szállítás közben mindig viseljünk láthatósági mellényt, tartsuk be a cég előírásait és a közlekedési szabályokat, valamint rögzítsük a járműben található tárgyakat a nagyobb biztonság érdekében! További tippjeinket a munkahelyi biztonság megőrzése érdekében pedig itt olvashatjuk.

Állást keresünk? Böngésszünk az aktuális állásajánlatok között és iratkozzunk fel az állásértesítőre!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala