Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Akár a szabadban, akár íróasztal mellett dolgozunk, esetleg nehéz gépeket kezelünk, a munkakörnyezetünkben mindenhol vannak veszélyek, amelyeket nem árt időben meg- és felismerni. A munkahelyi sérülések elkerülése érdekében épp ezért fontos tudatában lennünk a környezetünkben rejlő potenciális veszélyeknek.

Miért fontos a munkahelyi biztonság?

Ha biztonságos munkakörnyezetet kínál egy vállalat, valójában védi magát, alkalmazottait és az ügyfeleit is. Fontos, hogy a munkahelyi szabályzat kialakításakor kövessék az irányelveket és eljárásrendeket, hogy továbbra is megfeleljenek a helyi és nemzeti munkavédelmi hatóságok előírásainak.

A biztonságos munkahely segíti a dolgozók jólétének fenntartását is, mivel kényelmesebb és kedvezőbb környezetet teremt számukra a munkájuk hatékony elvégzéséhez. A biztonságos munkahely azonban fontos része az ügyfélkapcsolatoknak is. Ha az iroda vagy a munkaterület nem biztonságos az alkalmazottak számára, akkor biztosan nem az a képzetlen ügyfélkör számára sem.

Ki a felelős a munkahely biztonságáért?

A munkavédelemmel kapcsolatos kérdéseket jogszabályok rendezik, Magyarországon elsősorban a Munkavédelmi törvényként (Mvt) is ismert 1993. évi XCIII. törvény, melyet az elmúlt évtizedekben többször módosítottak. Külön rendeletek szabályozzák a munkavégzéssel kapcsolatos olyan szabályokat, amelyek a munka biológiai, kémiai szempontból vett biztonságát. Emellett az Európai Unió is létrehozott kapcsolódó szabályozásokat, többek között a munkahelyi biztonságról és egészségvédelemről szóló keretirányelvet.

A vállalatoknál sok esetben a humánerőforrás osztály felelős a munkahelyi szabványok, előírások jogszabályoknak megfelelő kialakításáért és betartásáért. Előfordulhat azonban, hogy cégünk nem rendelkezik HR munkatárssal. Ebben az esetben a vezetőség és a felügyelők gondoskodnának a munkahely biztonságáról. A mindennapokban azonban mindenki felelőssége a biztonságos és működőképes munkakörnyezet megteremtése és fenntartása.

Tanácsok a munkahelyi biztonság megőrzéséhez

A szerszámokat, berendezéseket és gépeket az előírásnak megfelelően használjuk – A szerszámok és gépek megfelelő használatával megelőzhetők a sérülések. Csak olyan gépeket üzemeltessünk, amelyek használatára jogosultak vagyunk, és gondoskodjunk azok rendszeres tisztításáról és karbantartásáról. A gépeket és berendezéseket mindig a rendeltetésüknek megfelelően használjuk. A megerőltetés és egyéb sérülések elkerülése érdekében használjunk segédeszközöket, talicskát, targoncát, vagy ha úgy ítéljük meg, kérjünk plusz segítséget.

Jelentsünk, ha nem biztonságos körülményeket tapasztalunk – Ha valamilyen hibát veszünk észre és meg tudjuk javítani, tegyük ezt meg azonnal. Ha nem vagyunk szakértők, vagy más szakemberre is szükség van, mindenképpen hívjunk segítséget. Emellett természetesen jelentsük a problémát az illetékes vezetőnek, felügyelőnek, aki szintén intézkedhet a nem biztonságos feltételek megszüntetéséért.

Minden esetben viseljük a szükséges biztonsági felszerelést – Munkahelytől függően ez lehet például fényvisszaverő mellény, tűzálló ruházat, ipari munkaruha vagy ennél egy fokkal egyszerűbb, mint a csúszásgátlóval rendelkező cipő. Ügyeljünk arra, hogyha építkezésen vagy műhelyben vagyunk, mindig viseljünk maszkot, ha a helyiségben törmelék vagy por van, illetve ha mérgező vagy veszélyes vegyi anyagokkal vagy gőzökkel kell dolgoznunk.

Tartsuk tisztán a munkakörnyezetünket – Mind az irodában, mind a műhelyben pozitív hatást érhetünk el, ha a szétszórt tárgyakat, munkaeszközöket a helyükre tesszük, és rendszeresen takarítjuk a felületeket. Ezzel magunkat és kollégáinkat is védhetjük.

Hidratáljunk folyamatosan – Igyunk elegendő vizet napközben, hogy éberek maradjunk és elkerüljük a kiszáradást, szédülést. Még télen is elengedhetetlen, hogy hidratáltak maradjunk, nemhogy nyáron a hőségben!

Figyeljünk a jó testtartásra ülés vagy emelés közben – Ülőmunka esetén használjunk ergonomikus asztalokat, székeket és billentyűzeteket, hogy elkerüljük a csukló, a karok és a hát megerőltetését. Emelés közben mindig védjük a hátunkat azzal, hogy a nehéz terheket magunkhoz közel tartjuk, és a lábizmainkat használjuk, miközben a hátunkat megpróbáljuk egyenesen tartani. Ha nehéz tárgyat kell mozgatnunk anélkül, hogy bármilyen eszköz a segítségünkre lenne, inkább kérjük meg munkatársunkat, hogy segítsen a tárgy felemelésében, szállításában.

Tartsunk rendszeresen szünetet – Irodai munka esetén rendszeresen nézzünk el a számítógép képernyőjétől (akár közelebbre, akár távolabbra), hogy elkerüljük a szem megerőltetését. A rendszeres szünetek lehetővé teszik szervezetének, hogy kipihenje az elvégzett fizikai vagy szellemi munka által okozott megterhelést és magasabb koncentrációs szintet biztosít.

Legyünk tisztában a környezetünkkel – A munkahelyi sérülések elkerülése érdekében fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mi van körülöttünk. Az alábbiakban felsorolunk néhány dolgot, amire érdemes figyelni a munkahelyünkön:

- Nézzünk körbe, nincs-e kiömlött anyag vagy szétszór tárgy a padlón, amelyekben eleshetünk, elcsúszhatunk.
- Jegyezzük meg, milyen biztonsági felszerelés szükséges minden egyes feladathoz.
- Válasszon gépi segédeszközöket, például targoncát vagy talicskát a nehéz tárgyak emelésére, mozgatására.
- A vészkijáratokat mindig tartsuk szabadon, hogy vészhelyzet esetén zökkenőmentesen hozzáférhetőek legyenek.
- A szerszámokat és gépeket mindig rendeltetésszerűen használjuk, és ösztönözzük erre a többi dolgozót is a balesetek elkerülése érdekében.
- A veszélyes területeket és anyagokat mindig a megfelelő jelzésekkel jelöljük meg.
- Már az első napon jegyezzük meg, hol vannak az elsősegélynyújtó készletek, és ki van kiképezve elsősegélynyújtásra, ha sérülés történik.

Ne keressünk gyors megoldásokat – Az eszközhasználati protokollok azért léteznek, hogy a dolgozók biztonságának megőrzését segítsék. Bár egy-egy lépés kihagyása vagy a biztonsági felszerelés hiánya időt takaríthat meg, nem érdemes kísérletezni a szabályok önkényes módosításával, hiszen súlyos baleseteket okozhat. Minden szerszámot és gépet a felettesünk utasításainak megfelelően használjunk.

Legyen tisztában az új biztonsági eljárásokkal – Bár a vállalat felelőssége, hogy a személyzet figyelmét felhívja az új biztonsági eljárásokra, a mi felelősségünk, hogy megértsük az információkat. Ha nem vagyunk biztosak az új rendszerrel kapcsolatban, mindig tegyük fel a kérdéseinket.

Ha a fenti tanácsokat olvasva úgy érezzük, hogy a feletteseink nem tesznek meg mindent a biztonságunkért, jelezzük nekik a problémáinkat. Azonban, ha ennek ellenére úgy érezzük, hogy egy felelősségteljesebb munkahelyen szeretnénk dolgozni, nézzünk szét a friss álláslehetőségek között, ésregisztráljunk, hogy a lehető legegyszerűbben megtaláljuk az új helyünket. Ha pedig a vállalatokról szeretnénk még többet megtudni, a céges profilokon található számos munkavállalói visszajelzés alapján dönthetünk.

Készítette: Varsányi Zsófi

A Profession.hu Facebook oldala
A Profession.hu Instagram oldala