Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Felsőfokú tanulmányaink végéhez közeledve sokan ébredünk rá arra, hogy nem a választott szakmánkban szeretnénk elhelyezkedni. A tanulással töltött évek alatt ugyanis megváltozhatnak prioritásaink, a személyiségünk és ezáltal új területek iránt kezdhetünk el érdeklődni. Ez történt Bori Kingával is, aki bölcsészként csöppent bele az informatika világába. A fiatal hölgy jelenleg Németországban dolgozik webfejlesztőként, és örömmel mesélt nekünk a szakma szépségeiről, valamint arról is, kinek lehet érdemes e terület felé kacsintgatnia.   

P: Germanisztika szakon végeztél és nyelvtanári pályára készültél. Hogyan jött a képbe az informatika?

Kinga: A mesterképzés utolsó félévében, miközben a tanári gyakorlatomat teljesítettem és az államvizsgámra készültem, anyagi okokból rákényszerültem arra, hogy részmunkaidős állást vállaljak. Egy informatikai céghez kerültem IT Support pozícióba. Annak ellenére, hogy természetesen tisztában voltam azzal, hogy a tanári pálya más szakmákhoz viszonyítva nem kecsegtet kiemelkedő fizetéssel, arcon csapott a felismerés, hogy napi 4 óra informatikai támogatással pályakezdőként magasabb a fizetésem, mint amennyit később egy lelkileg és mentálisan is sokkal leterhelőbb, napi 8-12 órát kitöltő feladatkörért kapnék. 

P: Tehát a kereseti lehetőség fontos szerepet játszott a karrierváltásban.

Kinga: Mondjuk úgy, hogy nekem ez volt az utolsó csepp a pohárban. Továbbá nagyon tetszett az, hogy ebben a munkakörben is napi szinten használhattam a német nyelvet. A hangulat laza volt és kötetlen, a kollégáimmal szuper kapcsolatot sikerült kialakítanom, a munkavégzés pedig számomra nem járt különösebb stresszel.

Felszabadító volt, hogy a munkaidőm végeztével nem kellett hazavinnem a munkát sem konkrét, sem átvitt értelemben. Az informatika világa pedig mindig is vonzott egy kicsit, és mivel az idegennyelv iránti szenvedélyemet is kamatoztathattam, hamar egyértelmű lett számomra, hogy jó döntést hoztam, hogy kipróbáltam ezt a területet. 

P: Milyen út vezetett a jelenlegi, webfejlesztő munkakörödig?

Kinga: IT Supportosként leginkább ismert forgatókönyv szerint zajló ügyeket, technikai hibákat kellett megoldanom. Így a munka ezen a területen egy idő után elkerülhetetlenül rutinná vált, és mivel gyorsan tanultam, hamar eljött az a pont, amikortól már nem jelentett többé kihívást, hiányozni kezdett a változatosság. Akkoriban váltak népszerűvé a rövid idejű, intenzív programozóképzések, kódolótanfolyamok (elterjedt nevükön bootcampek). Én először autodidakta módon, internetes videóanyagok segítségével, majd egy ilyen képzésen tanultam meg programozni, hogy fejlesztő lehessek. 

P: Hogyan telik egy átlagos munkanapod? 

Kinga: Mi Németország legnagyobb, elsősorban könyveket forgalmazó webshopját fejlesztjük, webfejlesztéssel foglalkozunk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ügyfél kérései, ötletei mentén igyekszünk orvosolni a honlap működésével kapcsolatos problémákat, és jobb felhasználói élményt nyújtani. Csapatban dolgozunk, ami azért is okoz nagy örömet nekem, mert a tanári vénámnak nagy hasznát veszem, amikor arról van szó, mit lehetne javítani a csapatmunkán vagy a kommunikáción. Egyszerre négyen-öten írunk egy-egy programot, ez pedig folyamatos megbeszélést, egyeztetést, kooperációt igényel. A fejlesztői csapatok agilisan működnek, vagyis minden egyes munkafázis, és az arra szánt időintervallum végén összeülünk és megbeszéljük, hogyan tudnánk még hatékonyabban dolgozni. Elemezzük, mi az, ami jól működött az előző ciklusban, és mi az, ami esetleg megzavarta a csoportdinamikát, a munkavégzést. Miután levonjuk a tanulságokat, változtatásokat eszközölünk, elkötelezettek vagyunk a fejlődés iránt.  

P: Milyen kompetenciákra, személyiségre van szüksége annak, aki ezen a területen képzeli el magát? 

Kinga: A jó kommunikációs készség, az analitikus gondolkodás, valamint a folyamatorientáltság nélkülözhetetlen. Fontos továbbá a nyelvérzék, és természetesen a technikai, informatikai érdeklődés is.

Ezenkívül a nyitottságot, valamint a csapatban való munkavégzés képességét emelném ki, hiszen a munkánk alapfeltétele az összehangolt együttműködés. Ahogyan pedig korábban említettem, a fejlesztői szakma gyorsan változik, a megszerzett ismereteink rövid idő alatt elavulnak, így alázatosnak és elkötelezettnek kell lennünk, hogy folyamatosan tanuljunk, és naprakészen tartsuk a szakmai tudásunkat.

P: Az, hogy nő vagy, okozott bármilyen nehézséget az utad során? 

Kinga: Engem sosem zavart, hogy nőként vágtam bele ebbe, és az iskolában is nagyon nyitottan álltak a női érdeklődőkhöz – sőt, több alkalommal szerveztek kifejezetten nekünk szóló programokat, például kódolóestet, ez nagyon szimpatikus volt. Az egyetlen dolog, amiért az IT-t „nem nőies” szakmaként tartják számon, az az, hogy sok férfi dolgozik benne. Ha ez nem zavar minket, akkor szerintem nem adódnak nehézségeink. 

P: Extra csavar a történetedben, hogy Németországban építed a karriered. Mennyire volt könnyű az ottani elhelyezkedés?

Kinga: A német nyelv és kultúra szeretete adott volt, germanisztika szakon végzett bölcsészként Magyarországon is olyan munkát kerestem, amely valahogyan kapcsolódik ezekhez. Egyszercsak azonban a párkapcsolatom elérte azt a szintet, hogy megszűnjön távkapcsolat lenni, így ki kellett költöznöm Németországba. Az informatikai képzés után már itt kint kezdtem el állást keresni. Hátrányos megkülönböztetést nem tapasztaltam, az viszont nehézséget jelentett, hogy rengeteg pozíció betöltésének feltétele volt a szakirányú felsőfokú végzettség. Az én diplomámmal nem volt könnyű bejutni az állásinterjúkra, de – ahogyan az idő is igazolta – semmi sem lehetetlen, ha az ember elég konok, és tudja, mit akar.

Ha már egy ideje mi is kacérkodunk a váltás gondolatával, merítsünk ihletet Kinga történetéből, és ne hagyjuk, hogy bármilyen, a szakma nőiességét vagy férfiasságát övező nézet, pletyka, vagy félelem eltántorítson minket a kitűzött célunktól! Keressünk bátran az álláslehetőségek között, személyes prioritásaink szerint! Az ütős önéletrajz írásához itt kaphatunk hasznos tippeket. Szánjunk időt a felkészülésre az állásinterjú előtt, és – kiváltképp, ha külföldi karrierben gondolkodunk – érdemes az online bemutatkozás lehetőségével is számolnunk. Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, hogy ne maradjunk le a nekünk való munkalehetőségekről.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, hivatás, karrierváltás, motiváció