Hetente jelentkező cikksorozatunkban egy gyors és hatékony szemléletet osztunk meg olvasóinkkal, melynek fókuszában az áll: nincs két ugyanolyan karrierút, két egyformán jó döntés, hiszen teljesen egyforma személyiségek sem léteznek. Mindannyian mások vagyunk, valamiben különbözünk, valamit másképp gondolunk és teszünk. De egy dolog ugyanúgy működik mindegyikünknél: a most felsorolt állásinterjúk valamelyikén már minden bizonnyal járt, vagy hamarosan részt fog venni.

Nézzük, mit érdemes tudnunk a leggyakoribb állásinterjúkról!

1. Átvilágító interjú

Ez az interjútípus a szűrő szerepét látja el a személyes találkozó előtt. Két speciális fajtáját is ismerhetjük:

- Felsőoktatási állásbörzéken a cégek HR munkatársai térképezik fel a lehetséges jelölteket. A börze során begyűjtött adatokat, önéletrajzokat kiértékelik, és aktuális álláslehetőség esetén az esélyes diákokat behívják egy személyes állásinterjúra is.

- Telefonos interjúval is megkereshetnek bennünket, bár ha túlságosan hosszúra és részletesre nyúlik, akkor legyünk résen, mert valószínűleg egy konkrét kiválasztási folyamatról van szó. Azonban nem szerencsés, ha a leendő munkáltatónk nem hív be személyes találkozóra, hanem esetleg rögtön, a telefonos interjú után felkínálja az állást. (Természetesen egy-két kivétel itt is akad, ahol ezzel nincs gond.) Ám ha egy mód van rá, kerüljük el a hosszadalmas telefonon történő beszélgetést, és kérjünk időpontot a találkozóra.

2. Versenyeztető interjú

Személyesen történik, egyszerre több jelentkezővel. Ezt az interjút általában akkor használják a kiválasztási szakemberek, amikor stresszes, versengő helyzetben szeretnék értékelni a szóba jöhető jelölteket. Ha jó benyomást akarunk gyakorolni, ezeket tartsuk szem előtt:

- Fogjuk fel a helyzetet egy jó lehetőségként!

- Ne veszítsük el a hidegvérünket, viselkedjünk összeszedetten!

- Tanuljunk a riválisaink válaszaiból: próbáljuk meg kiismerni őket, és ennek mentén még jobb benyomást gyakoroljunk az interjúztatókra!

- Messzire kerüljük el, hogy bármilyen negatív észrevételt vagy gesztust teszünk a többiekre.

7x1 tudnivaló: ezek a leggyakoribb állásinterjúk!

3. Csoportos interjú

Ezzel a módszerrel általában a diplomás szakembereket, illetve vezetőket keresik. A cég HR képviselője mellett a közvetlen felettes illetve általában még egy olyan szakértő vesz részt, aki a konkrét szaktudásunkat hivatott értékelni. Ez egy nagyon alapos interjú, legyünk mi is különösen figyelmesek. Először is jegyezzük meg mindenki nevét és beosztását! Törekedjünk arra, hogy ne csak a legmagasabb pozícióban lévő személyt tüntessük ki figyelmünkkel, egyenlő arányban részesítsünk mindenkit ebben, és egyformán tartsuk a szemkontaktust velük. És mindenkihez az ő nyelvén szóljunk: ha könyvelővel beszélünk, próbáljunk meg az ő fejével gondolkodni, ha pedig mérnökkel, akkor hangolódjunk rá az ő hullámhosszára.

4. Kétszemélyes interjú

Ezt leginkább kisebb cégeknél és diplomát nem igénylő pozíciók esetén alkalmazzák. A legtöbb esetben ugyanis az elvárt képességek és végzettség sokkal tisztábban körülírható és lemérhető, mint mondjuk, az előző esetben. Ennek megfelelően gyorsabb döntésre is számíthatunk.

5. Szituációs interjú

A szokásos kérdezz-felelek helyett gyakorlati feladatokat, viselkedést, képességet, személyiséget vizsgáló szituációkat kapunk. Például az értékesítőknek termékbemutatót vagy prezentációt kell tartan; a vevőkkel és ügyfelekkel foglalkozó jelölteknek interjúhelyzetben kell részt venniük; a projektmenedzseri, beszerzői vagy logisztikai pozíciókra pályázóknak pedig ütemezési, szervezési feladatokat kell elvégezniük; a sofőröknek vezetniük kell; a fordítókat pedig nyelvi teszt kitöltésére vagy tolmácsolásra kérhetik fel.

6. Strukturált interjú

Az egyik legnépszerűbb kiválasztási módszer ez az interjú. Előnye az információk mélysége és sokoldalúsága, hátránya a rugalmatlanság. Kiindulópontjaként a munkáltató meghatározza, milyen képességek, végzettségek és személyiségjegyek szükségesek a pozíció elvégzéséhez, és ennek mentén állítják össze az interjúkérdéseket is. Mélyanalízisről van szó, amely a múltbeli viselkedésünkből következtet arra, hogyan fogunk viselkedni a jövőben. A kiválasztási szakembereket itt a tapasztalataink érdeklik a legjobban, éppen ezért minden múltunkból felhozott példánknak érdemes a következőket tartalmaznia:

- mi volt a probléma (kihívás) vagy éppen feladat, amelyet meg kellett oldanunk;

- milyen lépéseket tettünk a megoldás illetve a végrehajtás érdekében;

- és milyen eredményeket hoztak a tetteink.

7. Étkezéshez kötött interjú

Ez a fajta interjú ritkább, mint a többi, és általában az a magyarázata, hogy a cég telephelye máshol van, mint az adott város. A következőkre érdemes odafigyelni:

- Hagyjuk, hogy az interjúztató válassza ki a helyet!

- Hasonló árkategóriában rendeljünk, mint az interjúztató. Sőt, még jobb, ha megkérjük őt, hogy ajánljon nekünk valamit!

- Eszünkbe se jusson alkoholt inni, még akkor sem, ha a másik fél azt rendel! Ez egy csapdahelyzet.

- Általában az interjúztató fél fizeti a számlát, ez a kiválasztási folyamat része - hacsak nem másképp beszéltük meg.

- Ne kezdjünk el haverkodni, bizalmaskodni a másikkal, és haladjunk ütemesen, kiegyensúlyozottan az adott munkakörre vonatkozó kérdéseinkkel is.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

KÖZEL 9000 MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

És ha még nem kerestek meg bennünket elküldött pályázatainkra válaszul? Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! Töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást,hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal. Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, HR, toborzás