Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A legidegesítőbb munkahelyi szokásokról már megemlékeztünk korábbi cikkünkben, de néha a munkahelyhez vezető út, már maga az állásinterjú is idegesítő momentumokkal van kikövezve. Összeszedtük a 7 legidegesítőbbet.

 

1. Amikor az interjúztató késik

Felkészültünk, átverekedtük magunkat a városon, időben megérkeztünk, várjuk az interjút. És nem történik semmi. 
Késni emberi dolog, bárkivel előfordulhat, de szó nélkül váratni az esetleges leendő munkatársat udvariatlanság. Ha az interjúegyeztetéshez még fel tudták venni velünk a kapcsolatot, akkor a késés jelzéséhez is lehet használni a telefont. 
 

2. Amikor kiderül, hogy csoportos interjúra jöttünk

Nem ritkán hallunk olyanról, hogy a telefonos beszélgetésben még személyes interjúról volt szó, a helyszínen viszont már csoportos elbeszélgetésről, tájékoztatásról. Sokkal tisztességesebb lenne, ha elmondanák, hogy mire számítsunk, a leendő munkatársaknak ugyanúgy érdemes átlátni a folyamatot. Arról nem is beszélve, hogy jó lenne tudni, hány körös kiválasztásban gondolkodnak: az első alkalom után várhatunk már akár választ, vagy még három-négy alkalommal kell találkoznunk ahhoz, hogy elnyerjük az állást. Ha aktuális munkahelyünkről kell "lógni" az interjúk miatt, vagy messziről utazunk a beszélgetés kedvéért, akkor ez például egy nagyon fontos kérdés lehet. 
 

3. Nem is az a munka, amiről a telefonon beszéltünk

A fentiek minősített esete, amikor a telefonban még adminisztratív munkakörről volt szó és személyes interjúról, de a helyszínen már kiderül, hogy egy terméktájékoztatón veszünk részt, és arra próbálnak rávenni minket hogy értékesítői karrierbe kezdjünk. Ha már az interjúra is hazugsággal csábítanak oda, vajon mennyire lesznek később korrektek az elszámolásoknál?

4. Személyes(kedő) kérdések

Sokan már attól is rosszul vannak, ha a hobbijaikról kell lelkesen mesélni vadidegeneknek, de még rosszabb, ha a családi státuszunkról, gyermekvállalási terveinkről, életkorunkról faggatnak. Utóbbiak egyébként olyannyira személyes kérdések, hogy nem is szabadna feltenni őket. Ha egy ponton célozgatásba vagy nem is annyira burkolt ismerkedésbe fordul az interjú, akkor pedig meneküljünk és ne is nézzünk vissza!
 

5. A Nagy Miért

"Miért szeretne nálunk dolgozni?" Nagyon sok esetben van értelme ennek a kérdésnek, de vannak munkakörök, ahol szinte borítékolható, hogy mi lenne az igazi válasz: "A fizetésemért." 
 

6. Gyenge kérdések gyengeségekről

Vannak kérdések, amikre tényleg nem lehet őszintén válaszolni. Senki nem válaszolja azt a "Mik a gyengeségei?" kérdésre, hogy "Lusta vagyok, gyakran hibázok, nem dobok be a kávépénzbe és csúnya körülmények között hagyom magam után a wc-t." Ehelyett szinte mindenkinek van egy jónak hangzó sablonválasza a sablonkérdésre: tehát interjúztató és interjúzó is halálra unhatja magát a kényelmes kis féligazságok között.
 

7. Amikor a HR-es nincs képben

Ülünk az interjúztatóval szemben, és nem értjük, miről beszél. Aztán a kérdésekből pár perc alatt kiderül: még sose látta a beküldött anyagunkat, és most sem a mi önéletrajzunkat nézi. Vagy éppen rossz pozícióra interjúztat bennünket. Persze érdemes ilyenkor finoman jelezni a tévedést és nagyvonalúan állni a dologhoz, a helyzet ettől még kellemetlen marad. 
 
Azért nem minden állásinterjú van megtűzdelve irritáló pillanatokkal: vannak jó hangulatú, szakmailag is érdekes beszélgetések és izgalmas cégek is. Ha már hosszabb ideje keresünk állást, nagyobb eséllyel futottunk bele pár kellemetlen élménybe, de jó eséllyel lelkesítő elbeszélgetéseken is részt vettünk! Érdemes folyamatosan nyitott szemmel keresni a lehetőségeket: ha jelenlegi munkahelyünkön nem vagyunk elégedettek, nézzünk körül az álláshirdetések között, könnyen lehet, hogy találunk számunkra megfelelőbb álláslehetőséget.
 
Az állásinterjúra is igaz: kettőn áll a vásár, de a legfontosabb, hogy mi a magunk részéről tegyünk meg mindent, ami a munka megszerzéséhez kellhet. Ha a felkészültség, pontosság, szakmai magabiztosság a mi oldalunkon van, a jó hozzáállás előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét!