A sokat emlegetett válság óta számtalan eset bizonyítja, hogy érdemes nyitva tartani a szemünket. Állandóan. Szembe jöhet egy ígéretesebb álláslehetőség, még ha nem is keresünk aktívan, de akár a meglévő munkahelyen is változhat a széljárás, amire jobb előre felkészülni.

Ha nemcsak A-tervvel rendelkezünk, hanem B- és netalán még C-vel is, sosem érhet kellemetlen meglepetés. Cikkünkben arra a kiszolgáltatottabb és bizonytalanabb esetre adunk jól működő tippet, amikor tudomást szerzünk arról, hogy főnökünk el akar bocsátani.

1. Információszerzés

Minden munkahelyen pontosan lehet tudni, kik a véleményvezérek, vagyis a legfőbb információk tudorai. Elsősorban nem az általuk betöltött pozícióval vívják ki ezt a rangot, hanem nyitott és kíváncsi (mások szerint szemtelen) természetükkel. Érdemes hát velük minimum semleges kapcsolatot ápolni, de még jobb, ha időnként közösen kávézunk, beszélgetünk. Igazán megtérülő ráfordítás.

2. Mérlegelés

A munkahelyi pletykák, találgatások sokszor kész tényként fogalmazódhatnak meg, így alaposan félre is vezethetnek. Éppen ezért vegyük sorra, mennyire lehet hiteles az az információ. De ne feledjük, ha valaki az elbocsátásunk hírét terjeszti, még ha csak spekuláció is, sosem vezet jóra. Lépni kell!

5+1 sürgős teendő, ha a kirúgás fenyeget

3. Újratárgyalás

A napról napra nyomasztóbb szorongás helyett kezdeményezzünk egy beszélgetést a főnökkel. Minden bizonnyal nem ez lesz életünk legkellemesebb tárgyalása, de a saját érdekünkben jobb elébe menni a kényes helyzetekhez.

Ne várjunk vele! Kérjünk időpontot és vázoljuk röviden, tényszerűen a tudomásunkra jutott híreket - természetesen a hír forrását inkognitóban tartva. Ügyeljünk rá, hogy ne vigyük el személyeskedő, manipulatív, esetleg számon kérő, sértődött irányba a beszélgetést, ne törjünk ki zokogásban, és az óriási hiteltörlesztéseket, megromlott családi állapotot se emlegessük túlzottan. Érdemes lehet - másodsorban! - ezeket is megemlíteni, de maradjunk tárgyilagosak: teljesítményünk, képességeink, proaktivitásunk jóval többet nyomnak a latban.

Így ha valóban létszámleépítést várnak el főnökünktől, ő is hatékonyabb érveket tud felsorakoztatni a mi oldalunkon. Nem utolsó sorban arra is kiváló alkalom ez a beszélgetés, hogy főnökünk (esetleges) rejtett sérelmei felszínre kerülhessenek.

4. Kompromisszum

Legyünk nyitottak, ám még véletlenül se indokolatlanul alázatosak. Ha úgy érezzük, sarokba akarnak szorítani, igazságtalan vádakkal illetnek, és nem tudunk rá csípőből frappáns választ adni, inkább kérjünk időt, és egyedül, higgadtabban gondoljuk át a hallottakat.

A megoldandó helyzet lebegjen a szemünk előtt, ne a sérelmekbe való belefeledkezés. Például azt szegezték nekünk, hogy nincsenek új ötleteink? Még az is előfordulhat, hogy igaz. Azonban ez egy szubjektíven értelmezhető észrevétel - ellentétben azzal, hogy mondjuk 20 százalékot esett az értékesítés -, így nehezebb kezelni is. Ezért kérdezzünk vissza! Miben várják tőlünk a megújulást, a lendületet? Milyen részterületen, projekthez lenne igazán fontos a megújulás?

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Lehet, hogy kiderül: jóval szabadabb mozgásterünk van, mint ahogy azt eddig gondoltuk. Ha hiányoznak eredményesebb munkánkhoz bizonyos feltételek - eseti távmunka, gyorsabb számítógép stb. - azt világosan fogalmazzuk meg. Kerüljük az általánosítást, ilyen helyzetben csak a konkrétumok visznek előre.

5. Dokumentálás

Avagy a szó elszáll alapon írásban is fektessük le, amiben megállapodtunk. Ez lehet egy összefoglaló e-mail, amit mi állítunk össze vezetőnknek és - szintén írásban - kérjük annak visszaigazolását. De még biztosabb, ha egy írásos feljegyzést készítünk a konkrétumokról, és mindketten aláírjuk. Egyik példány természetesen nálunk marad, egy a főnöké és egyet érdemes a HR-osztálynak átadni.

Nincs más hátra, mint megvalósítani az újratárgyalt feltételeket és újult lendülettel belevetni magunkat a megoldandó feladatokba! Illetve még egy teendő:

+1: Tartsuk szemünket az aktuális álláshirdetéseken!

Készítette: S. G.

Címkék: elbocsátás, felmondás, munkahely, HR