Általános szabály, hogy ha az állásinterjú végén lehetőségünk van kérdezni, akkor ezzel érdemes élni. Nem mindegy azonban, milyen témákat dobunk be a beszélgetés során. Toborzási szakértőket kérdeztünk arról, hogy milyen kérdéseket kerüljünk, melyek azok, amikkel teljesen aláássuk esélyeinket:

1. "Mekkora fizetésre számíthatok?"

Fodor Judit, a Kelly Services pénzügyi üzletágának Senior Recruiter szakértője szerint vannak olyan kérdések, amelyeket ne az első interjún tegyünk fel, vagy ne mi hozzuk szóba. Ilyen például a bérezés kérdése. A szakértő szerint, ha ezzel kezdjük, könnyen kelthetjük azt a benyomást, hogy minket csak a fizetés motivál. Természetesen az interjúztató is tudja, hogy a bér kiemelten fontos kérdés, éppen ezért ő maga is ki fog térni rá, minimum úgy, hogy megkérdezi a jelölt bérigényét. Ez esetben már vissza lehet kérdezni, hogy az elvárásaink reálisak-e az adott pozícióban - fejtette ki Fodor Judit.

5 téma, amit tilos felhoznunk az állásinterjún

2. "Mivel foglalkozik a cég?"

Fodor Judit úgy véli: ha nem készültünk fel az interjúra, legalább ne tegyünk fel olyan kérdést, amelyből ez ki is derül. Vagyis, ne az interjún kérdezzük meg, hogy "Milyen cég is a maguké?" Ha nem vettük a fáradságot, hogy az állásinterjú előtt utánanézzünk a vállalatnak az interneten, akkor inkább az interjú után tegyük ezt meg - tette hozzá. 

3. "Mennyire jellemző a túlóra?"

Mészáros Dóra, a Dreher Sörgyárak Toborzási és kiválasztási specialistája azt tanácsolja, hogy mindig gondoljuk át, hogy a kérdéseinket milyen formában tesszük fel. A kérdéseket megfelelő köntösbe kell ágyazni, hogy azok véletlenül se alakítsanak ki rólunk rossz benyomást. Például: a "Mennyire jellemző a túlóra?" kérdés azt a benyomást keltheti, hogy nem vagyunk igazán oda a plusz munkaórákért, és abba a típusba tartozunk, akik fél órával a munkaidő vége előtt már nem kezdenek bele semmibe, nehogy tovább kelljen maradni. Mészáros Dóra szerint ennél sokkal szerencsésebb, ha úgy tesszük fel ezt a kérdést, hogy "Önöknél hogyan néz ki egy munkanap?".

4. "Ön hogy érzi magát ebben a pozícióban?"

A Kelly Services Senior Recruiter szakértője kiemelte: ne tegyünk fel személyes, vagy személyeskedő kérdést az interjúztatónak: ő azért van ott, hogy a pályázókról információt szerezzen, és a cégről, munkakörről adjon tájékoztatást, nem a saját helyzetéről, pozíciójáról. Emellett érdemes még arra is figyelnünk, hogy hogyan kérdezünk. Ne legyünk udvariatlanok, számon kérőek, ne vágjunk az interjúztató szavába! A szakértő szerint a nem megfelelő hangnem és stílus gyakoribb probléma, mint a nem odaillő kérdés.

A Dreher Sörgyárak Toborzási és kiválasztási specialistája szerint is nagyon fontos, hogy a kérdések szorosan a munkakörhöz, a munkakörnyezethez vagy a munkafeltételekhez kapcsolódjanak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Sehová nem vezető kérdések

Fodor Judit szerint nagyon fontos, hogy ne erőltessük a kérdezést! Ha minden előre összegyűjtött, vagy az interjú során felmerült kérdésünkre időközben választ kaptunk, ezt nyugodtan mondjuk meg, nem szükséges valami banális, irreleváns dologról érdeklődni csak azért, hogy kérdezzünk valamit. Inkább azt tisztázzuk, hogy ha a későbbiekben felmerül bennünk valami, hol tudunk utánajárni, fordulhatunk-e az interjúztatóhoz e-mailben - tette hozzá a Kelly Services szakértője.

Címkék: állásinterjú, kérdések, toborzás, kiválasztás, felvételi

Készítette: Fogas Krisztina